Na zelenim padinama podno Medvednice projektirana je obiteljska kuća za bračni par s dvoje djece. Na predmetnoj parceli nalazila se kuća, čija je površina iznosila 22 m2, te je upisana u katastar prije 1968. g. Iz tog razloga nova kuća vodila se kao zamjenski objekt.

Predmetna parcela je izduženog oblika, teren je u padu sa sjeverozapada prema jugoistoku, a njena površina je iznosila 698 m2. Prijedlogom parcelacije dijela parcele za javnu gradsku prometnicu, dobila se novoformirana građevna čestica površine 634m2. Uz samu parcelu prolazi ulica s koje je omogućen kolni pristup na parcelu. Maksimalna dozvoljena izgrađenost parcele bila je 20%, dok je na parceli trebalo osigurati minimalno 60% prirodnog terena. Prilikom projektiranja pridržavalo se zadanih parametara, te projektnog zadatka u kojem su investitori opisali svoje želje i potrebe, a rezultat je kuća površine 310 m2, organizirana kroz tri etaže.

Situacija u punoj veličini (PDF, 195 KB)

Kuća je tlocrtno izduženog oblika što je proizašlo iz formata parcele i najboljeg mogućeg smještaja kuće na parcelu. Oblikovno kuću karakteriziraju dva volumena: glavni, izduženi volumen na koji se oslanja volumen oblika obrnutog slova „L" u kojem se odvija vertikalna komunikacija, jednokrakim stubištem koje povezuje sve etaže kuće.

Tlocrti u punoj veličini: Tlocrt podruma (PDF, 70 KB); Tlocrt prizemlja (PDF, 109 KB)

Funkcionalni zoning kuće vrši se vertikalno po etažama. Tako središnja ulazna etaža ima funkciju dnevnog trakta u kojem su smješteni dnevni boravak s izlazom na loggiu, blagovanje, kuhinja, te gostinjska/radna soba s gostinjskom kupaonicom.

Potkrovlje je oblikovano kao etaža 75% površine karakteristične etaže i s 25% terase. U toj etaži smješten je spavaći trakt s tri sobe, dvije dječje sobe sa svojom kupaonicom, te roditeljska soba iz koje se direktno ulazi u vlastitu kupaonicu. Svaka spavaća soba ima izlaz na terasu s koje se pružaju prekrasne vizure na grad.

Podrumska etaža prati konfiguraciju terena, te se time omogućila denivelacija podrumske i središnje etaže, čime se ostvarila veća visina dnevnog boravka. Podrumsku etažu dijelom čine gospodarske prostorije, spremišta i garaža, dok je ostali dio isprojektiran kao prostor s kaminom za druženja većeg broja ljudi, koji se sastoji od dnevnog boravka, blagovanja i manje priručne kuhinje. Iz tog prostora omogućen je direktan izlaz na teren gdje se najviše boravi tijekom ljetnih dana.

Tlocrt i presjek u punoj veličini: Tlocrt potkrovlja (PDF, 114 KB); Presjek (PDF, 108 KB)

Pročelja kuće su jednostavnih linija. Kuća se sa sjeveroistočne i sjeverozapadne strane zatvara, te ima manji broj otvora dok pročelja jugoistok i jugozapad karakteriziraju velike staklene stijene radi maksimalnog otvaranja kuće prema južnoj strani. Kao zaštita od sunca predviđene su pomične aluminijske grilje. Iznad ulaznog dijela u kuću i terase u potkrovlju predviđena je aluminijska nadstrešnica u crvenoj boji koja dodatno naglašava atraktivnost kuće. U podrumskom dijelu dio zidova je obložen prirodnim kamenom.

Opis materijala:

Nosivi zidovi građevine izvedeni su od armiranog betona, a dio je zidan šupljom blok opekom. Uglovi i spojevi nosivih zidova ojačani su u vertikalnom i horizontalnom smjeru s AB serklažima. Svi otvori premošćeni su AB gredama i nadvojima.

Vanjski zidovi su toplinski izolirani polistirenom sa završnim slojem plemenite žbuke (silikatna na impregnatu).

Vanjski zid obložen kamenom je izveden s toplinskom izolacijom od polistirena i bitumenskom hidroizolacijom, a završna obloga pročelja je prirodni kamen.

Zid u tlu je toplinski izoliran polistirenom s izvedenom bitumenskom hidroizolacijom.

Građevina je temeljena temeljnom pločom, minimalne dubine temeljenja ispod dubine smrzavanja.

Pregradni zidovi izvedeni su iz pune opeke, dok su zidovi prema negrijanim prostorijama garaže i spremištu izvedeni od armiranog betona s toplinskom izolacijom od kamene vune i zvučnom izolacijom u obliku gipskartonske obloge.

Strop između etaža izveden je kao monolitna AB ploča.

Podovi su u svim prostorijama podruma, prizemlja i potkrovlja izvedeni sa svim slojevima plivajućeg poda u funkciji zvučne izolacije (elastificirani ekspandirani polistiren) na cementnim glazurama i završno obrađeni keramičkim pločicama i parketima, a ovisno o funkciji određene prostorije.

Krov je izveden kao ravni neprohodni, na armirano betonskoj ploči, s laganim betonom za pad, bitumenskom hidroizolacijom, toplinskom izolacijom od ekstrudiranog polistirena, te završnim slojem geotekstila i betonskih ploča na podmetačima.

Stubište je unutarnje, jednokrako i njime se pristupa svakoj pojedinoj etaži. Izvedeno je armiranim betonom, a završno obrađeno drvenom oblogom-hrast. Na stubištu prizemlja i potkrovlja postavljena je staklena ograda, dok je u podrumu predviđena ograda od inox profila i inox sajli.

Vanjska bravarija grijanih prostora izvedena je od plastificiranih aluminijskih okvira, a ostakljena dvostrukim IZO staklom s jednim staklom niske emisije, a negrijanih prostora izvedena je od plastificiranih aluminijskih okvira, ostakljeno dvostrukim izo staklom.

Ulazna vrata u građevinu izvedena su kao protuprovalna vrata od plastificiranog aluminijskog okvira.

Garažna vrata su automatska, podizna od plastificiranog aluminija, termo i zvučno izolirana.

Zaštita od sunca je ostvarena pomičnim aluminijskim žaluzinama.

Unutarnja stolarija je drvena i završno obrađena tvorničkim lakiranjem u bijeloj boji.

Dokumenti:

Fotogalerija (11)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
arhitektura@kriznjak.com
kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Linkedin: Arhitektonski studio Križnjak

Instagram: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi