Projekt obiteljske kuće u Bijeljini, arhitektice Danijele Gavrić, započinje pravougaonom osnovom podruma, koji tek nekim kosim gredama po stropom daje naslutiti da će se na etažama iznad zemlje tlocrt razviti u sasvim drugoj geometriji. Ova kuća ima pet uglova i šest fasada: pet vertikalnih i šestu, krovnu.

Moderno je oblikovanje, uz potpis arhitekta, podjednako i odraz zahtjeva investitora, za funkcionalnim, komfornim prostorima, čija se kvaliteta upotpunjuje plafonima višim od standarda. Bruto razvijena površina broji nešto manje od 1.000 m2 i raspodijeljena je na dvije nadzemne i jednu podzemnu etažu, te ravni krov na kojem je previđena zona za odmor i relaksaciju, odvojena od javnosti visokom ogradom.

Podrum je obično dio kuće u kojem su smješteni ne naročito zabavni sadržaji. No u ovoj je kući drugačije. U podrumu se, uz praonicu rublja i strojarnicu, nalaze također i igraonica, teretana i prostrani kućni bioskop. Uz ovakve sadržaje, površina od 215 m2 grijanog prostra, tražila je adekvatno rješenje toplinske izolacije, ne samo po obodu podrumskih zidova, nego i ispod temeljne ploče.

Arhitektica je primjenila rješenje Seismic temeljnog jastuka, kao, ne samo adekvatnu toplinsku zaštitu, nego i sustav hidroizoalacije, koja u jednom od dva sloja, daje i zaštitu od prodora plina radona.

Prema državnom meteorološkom zavodu, teritorija BiH spada u seizmički relativno aktivnu zonu. Ovo je područje tektonski vezano za veliki rasjed Zemljine kore koji od sjeverne Indije (Himalaji) preko teritorije Irana, Turske i Grčke (istočni Mediteran) te prelazi južnim dijelom teritorije gdje skreće ka sjeverozapadu. Pored ovog globalnog rasjeda postoji nekoliko značajnih regionalnih rasjeda (bugojanski, višegradski, neretvanski, banjalučki). Duž svih ovih rasjeda mogu se generirati potresi razorne jačine.

Izvor

Na samoj teritoriji BiH gotovo svakodnevno se javljaju, u prosjeku, tri potresa intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti. Snažniji potresi su relativno rijetki. No upravo ovi manji potresi otvaraju pukotine u tlu, kroz koje na površinu izbija radioaktivni lon radon. U prostorijama za boravak ljudi, koje se nalaze ispod zemlje, velika je vjerojatnost prodora radona kroz porozne građevinske materijale.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđa Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Zbog zatovrenosti prostora, moguće je da koncentracija radona dosegne s vremenom kritičnu koncentraciju (prema zakonu je granična koncentracija radona 300 bekerela po kubnom metru zraka. Iznad toga se smatra da je koncentracija opasna po zdravlje). Dulje izlaganje ovom plinu, kojeg još nazvaju tihim ubojicim, jer nema ni boje, ni mirisa, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme disajnih puteva, pa i karcinom pluća. Radon je naime, imenovan, nakon pušenja, drugim najvećim uzročnikom ove bolesti.

Bijeljina, gdje se nalazi kuća, na potezu je višegradskog tektonskog rasjeda, stoga je investitor odlučio podrum izolirati ne samo od vode, vlage i gubitaka topline, već i protiv prodora plina radona. Seismic temeljni jastuk, sastoji se upravo od materijala koji pružaju zaštitu od svih navedenih djelovanja.

Sastav ANTIRADON temeljnog jastuka
 • Završna obloga (npr. keramika)
 • cementni estrih
 • zvučna izolacija
 • temeljna AB ploča
 • FIBRANxps SEISMIC 400-L (500-L, 700-L)
 • FIBRANhydro SEISMIC T-1,8sk/sk – bitumenska dvostrano samoljepljiva hidroizolacija
 • zaštita od radona FIBRANhydro ANTI RADON T-1,5 sk
 • FIBRANxps 400-L (500-L, 700-L)
 • podložni beton
 • zbijena podloga od šljunka
 • zemlja

PODRUMSEISIMC TEMELJNI JASTUK

Jedan od temeljnih zahtjeva za građevine su higijena, zaštita zdravlja i okoliša. Unutar ovog zahtjeva je svakako zaštita od vlage, ali i zaštita od istjecanja otrovnih plinova i opasnih čestica u zatvoreni i otvoreni prostor.

Sustav Seismic temeljnog jastuka, osigurava sve ove zahtjeve, te istovremeno omogućava kontinuiranu toplinsku zaštitu izvan konstruktivnih dijelova zgrade, što je jedan od uvjeta za energetski štedljvu gradnju. I na kraju, tu su materijali koji svoja svojstva zadržavaju najmanje koliko je i zakonom predviđen vijek trajanja zgrade, a to je najmanje 50 godina! Trajni materijali, osiguravaju osim toga, manje zagađenje okoliša, kako zbog svog produljenog trajanja na objektu, tako i procesom proizvodnje koja ne zagađuje okoliš.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđa Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Na ovom je projektu vrjedna ekipa firme "Hasic", uspješno savaladala tehnologiju ugradnje Seismic temeljnog jastuka, uz pomoć uposlenika firme Fibran koji su pratili ovu izvedbu od temelja do krova. Na fotografiji je prikazan početak ugranje sloja dvostrano samoljepive hidroizolacije FIBRANhydro 1.8 sk/sk, koja se sa izmaknutim prekoplima polaže na zaštitu od radona, FIBRANhydro ANTI-RADON membranu.

Prije polaganja armature i betoniranja temeljne ploče, na hidrizoaciju se polaže FIBRANxps SEISMIC ploče. Kanalići na vrhu ploča, omogućavaju bolju prionjivost betona, te maksimalnu zaštitu hidroizolacije, kako za vrijeme armiranja, tako i kasnije, kad zgrada bude u punoj eksploataciji.

Važno je napomenuti, da se beton lijeva direktno na Seismic ploče, bez razdjelnih folija. Cilj je ovog postupka da se u slučaju potresa, svi slojevi koji se nalaze ispod temeljne ploče, pomiču zajedno s njom. Na taj se način kuća pri manjem potresu ljulja, ali ne puca, kao da je na mekom jastuku – odatle i naziv sustava: Temeljni jastuk.

Pri tome svi slojevi rade zajedno s temeljnom pločom. Ne dolazi do klizanja imeđu njih, koje bi ugrozilo stablinost zgrade, ali i zasjeklo instalacije koje prodiru kroz temeljnu ploču i ravode se dalje do spojeva na infrastrukturnu mrežu, ispod temeljne ploče.

ZIDOVI U ZEMLJI

Kako je podrumska etaža u cijelosti pod zemljom, zidovi su zaštićeni hidro i toplinskom izolacijom. FIBRANxps 300 L, glatke ploče koje upotrebaljavamo na ravnim krovovima, koriste se i kao toplinska zaštita zidova u zemlji.

Često nalazimo primjere, gdje se zidovi u zemlji štite pomoću FIBRAxps ETICS ploča, što je pogrešno. ETICS ploče su brušene i imaju tzv. "napolitanka" strukturu. Koriste se isključivo tamo gdje će biti malterisane, kao npr, u podnožju zida, u zoni prskanja, ali ne i u zemlji, gdje su izložene većem utjecaju vode ili vlage.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđa Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Obzirom na to da je podrum znatno veći od od prizemne etaže, u razini terena se nad dijelom stropa podruma, izveo obrnuti ravni krov, koji štiti hidroIzolaciju od mogućih oštećenja uslijed održavanja okoliša, ali i daje čvrstu podlogu za izvedbu završne obloge kreamičkim pločicama.

FASADA

Fasada je izvedna u sistemu ETICS, odnosno kontaktne fasade koji se sastoji od kamene vune, debljine 15 cm, mehanički (tiplama) pričvršćene na zid, te završnog sloja (maltera).

Želja je svakog projektanta, ali i investitora, da konačni oblih gotove zgrade, bude što sličniji projektu. Na gornjim je slikma 3D prikaz, gotovo identičan projektnom rješenju, dok je projoekt još bio u povojima…

DUO-OPTIMO RAVNI KROV

Na ravnom krovu na vrhu zgrade, prvo je bilo važno naraviti komforan pristup, što je preduvjet korištenja ravnog krova. Uz stubišnu kućicu, realizirana je i nadstrešnica, kako bi se u slučaju nagle kiše, koja nije rijetkost u ovim krajevima, što brže sklonilo na suho i dalje u unutršnjost objekta. Ova nadstrešnica ujedno pruža hlad u sunčanim danima, kada se krov koristi za odmor i rekreaciju uz jacuzzi.

No nagibe peterokutne plohe krova, s elementima na njemu, nije bilo jednostavno riještiti. Obzirom na prvi zahtjev koji je bio ne dobra, nego odlična toplinska zaštita prostora ispod ravnog krova, pristupilo se slijedećem rješenju:

Pad ploha prema kanalicama i slivnicima, izveden je od XPS-a rezanog u nagibu, kojeg nazivamo FIBRANxps INCLINE, uz osnovnu toplinsku izolaciju od XPS-a debljine 36 cm. Kako su raspoređeni slojevi krova, opisano je uz donju fotografiju dijela gotovog krova s opločenjem.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđa Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

 • keramičke pločice 2 cm
 • estrih s grijanim cijevima (d= 6 cm)
 • FIBRANfilter SF 32
 • FIBRANxps 300 L – d= 4 cm
 • Hidroizolacija ( 3 × 4 mm varena + samoljepiva bitumenska)
 • FIBRANxps 300 L – d=2×16 cm
 • FIBRANxps INCLINE
 • parna brana
 • AB ploča

Fibranov tim je ponudio na ovom objektu rješenja od podruma do krova. Uz povjerenje projektantice Danijele Gavrić da primjeni ponuđena rješenja, te izvođača OBRT "HASIĆ" iz Visokog, koji se prvi puta upoznao sa sustavom Seismic tmeljnog jastuka, investitor je dobio kvalitetan i lijep dom. Svakako treba napomenuti da je izvođač ovom prilikom stekao licencu za izvođenje sustava Seisimic temeljnog jastuka.

Za Fibran, tekst napisala Tanja Herr dipl.ing.arh.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi