Zatečena neizgrađena parcela u okolici Zagreba je izduženog, pravilnog oblika, bez pada terena, površine 2086m2. Pristup na parcelu omogućen je sa zapadne strane, s javno – prometne površine. Maksimalna dozvoljena izgrađenost parcele bila je 20%, dok je na parceli trebalo osigurati minimalno 60% prirodnog terena. Površina kuće na dvije etaže iznosi 278m2. Uz obiteljsku kuću na parceli je smještena i garaža tako da niti jedan objekt ne ugrožava susjedne parcele. Udaljenost kuće i garaže od svih susjednih međa iznose više od 3m.

Situacija u punoj veličini (PDF, 321 KB)

Obiteljska kuća tlocrtno ima oblik izduženog pravokutnika, a oblikovno kuća je izvedena kao suvremena arhitektonska građevina jednostavnog volumena, koja se arhitektonski i urbanistički uklapa u okolni ambijent.

Na svakoj etaži smješten je jedan stan s ulaznim prostorom i gostinjskim wc-om, spavaćim i dnevnim traktom. Spavaći trakt čine tri sobe, garderoba, degažman i kupaonica, dok dnevni trakt čine kuhinja, blagovanje i dnevni boravak s izlazom na terasu. Stanovi su identični, a vertikalna komunikacija unutar kuće odvija se pomoću unutarnjeg dvokrakog stubišta.

Tlocrti u punoj veličini: Tlocrt prizemlja (PDF, 127 KB); Tlocrt kata (PDF, 132 KB)

Visina do vijenca je 6.60m, a najviša kota građevine iznosi 7.65m. Krovište kuće je drveno jednostrešno s nagibom od 6° prema ulici, a kao pokrov postavljen je lim.

Pročelja u punoj veličini: Južno pročelje (PDF, 49 KB); Sjeverno pročelje (PDF, 50 KB)

Kuća je tretirana demit fasadom u dva tona, raščlanjujući volumen građevine. Ulazna nadstrešnica je obučena eternitom kako bi ulaz dobio akcent. Dodatnu igru na pročelju radi zaštita od sunca u obliku aluminijskih pomičnih grilja.

Opis materijala:

Nosiva vertikalna konstrukcija izvedena je zidanim zidovima od blok opeke debljine 30 cm, dok su međukatna i krovna konstrukcija izvedene kao križno armirane monolitne ploče debljine 20 cm. Na spojevima svih nosivih zidanih zidova, te na slobodnim rubovima zidova izvedeni su armiranobetonski vertikalni serklaži. Također su na svim zidanim zidovima u nivoima međukatnih ploča izvedeni armiranobetonski horizontalni serklaži. Svi otvori premošćeni su AB gredama i nadvojima. Vanjski zidovi su toplinski izolirani polistirenom sa završnim slojem plemenite žbuke.

Temeljenje je izvedeno armiranobetonskim trakama, na dubini ispod dubine smrzavanja. Krovna konstrukcija izvedena je kao blago nagnuto jednostrešno drveno krovište s daščanom oplatom na koju su postavljene bitumenska ljepenka i limeni pokrov.

Pregradni zidovi izvedeni su iz blok opeke, gletani i ožbukani.

Podovi su u svim prostorijama prizemlja i kata izvedeni sa svim slojevima plivajućeg poda u funkciji zvučne izolacije (elastificirani ekspandirani polistiren) na cementnim glazurama i završno obrađeni keramičkim pločicama i parketima, a ovisno o funkciji određene prostorije. Pod na tlu prizemlja je izoliran dvostrukim slojem bitumenske hidroizolacije ispod armiranobetonske ploče a podovi u sanitarijama su hidroizolirani hladnim bitumenskim premazom i jednim slojem bitumenske trake.

Stubište je unutarnje, dvokrako i njime se pristupa svakoj pojedinoj etaži, izvedeno je armiranim betonom.

Grijanje prostorija građevine vrši se centralnim etažnim grijanjem s dva odvojena bojlera.
Vanjska stolarija izvedena je kao PVC stolarija, a ostakljena dvostrukim IZO staklom s jednim staklom niske emisije.

Ulazna vrata u građevinu izvedena su kao protuprovalna vrata.

Zaštita od sunca je ostvarena roletama i pomičnim aluminijskim griljama.

Unutarnja stolarija je drvena i završno obrađena tvorničkim lakiranjem u bijeloj boji.

Terase su obložene visokokvalitetnom protukliznom keramikom.

Dokumenti:

Fotogalerija (23)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
arhitektura@kriznjak.com
kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Linkedin: Arhitektonski studio Križnjak

Instagram: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi