Kada ti večer pohodi prozor, u teškoj sjeni kestenovog lišća
Tvoj daleki pogled krovovima luta…
Vi krovovi, krovovi sivi, na oblake ličite sad
Vi stari čuvari na ulazu kiše u grad
U mekom odijelu od srebra vi čuvate usnuli grad…

Ovo je nekoliko stihova romantične pjesme koju je davne 1962. pjevala je Gabi Novak, upravo o krovovima. Osim osnovne funkcije, "krova iznad glave", krovovi kosi, ravni, zaobljeni, kupole, tornjevi, čine prepoznatljivu siluetu nekog grada. No sama silueta, skriva (ili otkriva) i puno više.

U ova čudna vremena kad je zagrebačka špica opustjela, malo ljudi zna da se upravo u najužem centru grada, na njegovim ravnim krovovima odvija društveni život koji na prazne ulice gleda iz ptičje perspective.

Život na krovu nije ništa novo, ali je u današnje vrijeme dobio drugačiji značaj. Zamislite da odete na kavu s prijateljicom u centar grada – u papučama, s viklerima na glavi. Upravo to mogu oni, čiji su krovovi ne samo dostupni stanarima, nego su i opremljeni za siguran boravak na krovu.

Siguran pristup na krov, ograda i zaštita hidroizolacije su prvi uvjet, uz koji se mogu pojaviti dodatni sadržaji poput namještaja, zelenila, zaštite od sunca, tuševa ili čak i bazena. Jedan takav primjer je krov na Iblerovom neboderu u srcu Zagreba.

Izgrađen prije 70 godina, već je tada imao uporabnu funkciju. Arhitekt Drago Ibler, podario je stanarima krov kojeg je dugo krasila drvena pergola. Kako saznajemo od predstavnika stanara, arhitekta Miljenka Bernfesta, pergola se uskoro vraća na krov, kojem je prije četiri godine vraćena prvobitna namjena, da služi za odmor i razonodu svojim stanarima.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđa Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Ozelenjavanje rubnih dijelova krova donijelo mu je novu vrijednost krovu. U mudro projektiranim nišama, koje su osmislili Saša, Dora i Mario iz arhitektonskog ureda Biro, odvojenim, sada već bujnim zelenilom, moguće je druženje manjih grupa, u potpuno odvojenim "sobama". I to ne zbog obaveze socijalne distance, nego upravo da bi svatko dobio svoj komadić intime: netko za razgovor s prijateljima, netko za čitanje u miru, a netko uz roštilj, koji je na ovom krovu dio stalne postave, svima na raspolaganju.

Provesti ideju mladih arhitekata je bilo lako, u idejnom i provedbenom smislu. Žardinjere za bilje, napravljene su od pero-lakog materijala, ekstrudiranog polistirena. FIBRANxps ETICS ploče toplinske izolacije, namijenjene za žbukanje, čine jezgru žardinjera.

Ove se ploče obično koristi na vlazi i udarcima izloženijim dijelovima zida. Takozvana "napolitanka" struktura ploča omogućava odlično prianjanje žbuke, polimercementne hidroizolacije i sličnih premaza, a same se ploče lako obrađuju nožem, pilom ili užarenom žicom, što je alat koji koriste profesionalci.

Za izradu kutija bez dna, potrebno je bilo građevinsko ljepilo, mrežica i kutnici za ojačanje površine, te PU ljepilo za lijepljenje spojeva. Žardinjere su napravljene kao kutije bez dna, opremljene sustavom krovnog vrta, koji se sastoji od drenažno-akumulacijskih kadica, filterskog sloja i plodnog supstrata za ekstenzivno, poluintenzivno ili intenzivno ozelenjavanje.

Treba napomenuti da je ove žardinjere lako probušiti kako bi se nevidljivo kroz njih provelo navodnjavanje. Dovodna cijev prolazi iz kutije u kutiju, a na nju su serijski priključeni krugovi od cijevi s kapaljkama za podzemno navodnjavanje.

Ukupna težina jedne ovakve žardinjere, veličine 100×100×60 cm, ne prelazi 10-15 kg, što je zanemarivo opterećenje za statiku zgrade. Ispuna plodnim supstratom za krovne vrtove, koji je gotovo duplo lakši od zemlje, dodatna je pogodnost za opterećenje na krovu.

Specifična masa zemlje se računa 1.800 kg/m3, dok je težina vodom zasićenog supstrata 800-900 kg/m3. Uz to, kad se žardinjere postave na statički povoljnije pozicije na krovu – uz rub krova, iznad nosivih zidova ili greda, onda je moguće na ovaj način ozeleniti gotovo svaki krov.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđa Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Premda je Iblerov krov bio izazov za Fibran, ne samo zbog predloženog rješenja, nego i zbog izvedbe u kojoj je sudjelovao naš tehnički tim, ova se nestandardna akcija pokazala kao dobar primjer za DIY izvedbe.

Uradi sam aktivnosti danas su možda popularnije nego ikad. Upravo u doba kad smo prisiljeni raditi od kuće, mnogi će se sjetiti da imaju alate a i vještine, da inovativnim i jednostavnim rješenjima ukrase upravo svoj krov.

Krov Iblerovog nebodera destinacija je na koju se uvijek rado vraćamo, kao gosti ili da bismo ga pokazali drugima. Fibran je proizvođač XPS-a, koji se svakodnevno trudi ne samo poboljšavati kvalitetu svojih proizvoda, nego i sudjelovati u kreativnim i inovativnim rješenjima kojih su dio Fibranovi proizvodi.

Od plutača koje su američki marinci koristili u drugom svjetskom ratu, preko tada novog rješenja, obrnutih ravih krovova, XPS danas omogućuje mnoga rješenja u graditeljstvu: Laganu i preciznu izvedbu nagiba pomoću FIBRANxps INCLINE ploča, dopunu postojeće toplinske izolacije na krovovima gdje statika ne dozvoljava velika dodatna opterećenja pomoću standardnih FIBRANxps ploča tlačne čvrstoće 300 kPa, pa sve do toplinske izolacije parkirališta na krovu gdje primjenu nalaze ploče čvrstoće 400, 500, pa i 700 kPa.

Potreban vam je savjet, ideja ili gotovo rješenje nekog detalja na krovu, potražite ga na našoj novoj web stranici www.fibran.hr ili nam pišite na savjet@fibran.hr

Za Fibran napisala, Tanja Herr dipl.ing.arh.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi