KLIMA

Ne treba voditi rasprave o tome da li će se klima promijenti. Ona se već mijenja. Svjedoci smo tome mi sami – svake godine slušamo i gledamo vijesti ili sami doživljavamo svu ćud današnjih vremenskih prilika: snažne i dugotrajne udare vjetra, lokalna nevremena praćena tučom i pijavicama, češće prodore hladnog zraka sa sjevera i izuzetno niskih temperatura koje ih prate, kao i neuobičajenih vrućih ljetnih dana pa se unazad deset godina mjere najviše vrijednosti temperatura zraka od kada meteorologija bilježi takve podatke.

Podaci koje prikupljaju osiguravajuće tvrtke u Europi pokazuju da je učestalost ekstremnih vremenskih uvjeta koje dovode do štetnih događaja znatno veća u zadnjih deset godina nego ikada prije i taj trend se nastavlja.

Što mi možemo napraviti? Vrlo jednostavno:
a) promijeniti navike i ponašanja koja utječu na klimatske promjene i
b) u međuvremenu prilagoditi se tim promjenama.

KROVOVI

Dva su osnovna utjecaja klime na koje moramo obratiti pažnju pri izradi krovova: vjetar i temperatura. Brzina vjetra i njegova učestalost određuju kakvo će biti pričvršćivanje pokrova, a temperature, ljetne i zimske, određuju toplinsku izolaciju.

a) učvršćenje pokrova krova

S obzirom na način učvršćivanja krovnih pokrova razlikujemo dva načina postave: slobodno polaganje i polaganje s učvršćivanjem. Učvršćivanje pokrova može biti:

  • obavezno, jer tako zahtijeva proizvođač ili
  • dodatno, zbog posebne potrebe za učvršćenjem zbog klimatskih utjecaja kod jakih udara vjetra ili nagiba krovnih ploha.

U Hrvatskoj je uobičajeno da se na objektima uz Jadransko more i u zaleđu bez izuzetaka svi pokrovi krova učvršćuju, a u kontinentalnom dijelu se učvršćuju samo oni pokrovi za koje tako propisuje proizvođač, dok se ostali pokrovi slobodno polažu na krovne plohe.

S obzirom na navedene klimatske promjene i sve češće snažne udare vjetra u svim dijelovima zemlje predlažemo svakome kome to financije dozvoljavaju da se svi pokrovi krova dodatno učvršćuju – čavlima, vijcima, tipskim kopčama ili spojnicama. Danas svaki proizvođač pokrova ima razrađeni asortiman pričvrsnih sredstava i sustava pričvršćivanja koji se može kvalitetno koristiti. Posavjetujte se sa svojim izvođačem radova o dodatnom pričvršćenju vašeg pokrova krova i zatražite ga dodatnu ponudu.

Napomena: nemojte zaboraviti da i podkonstrukcija ispod pokrova mora biti vrlo kvalitetno pričvršćena za nosivu konstrukciju. Postoje primjeri kada je vjetar uspio podići pokrov krova zajedno s podkonstrukcijom zbog slabo pričvršćenih letava.

b) toplinske izolacije kosih krovova

Najčešće toplinske izolacije koje se postavljaju u kose krovove su mineralne vune (kamene i staklene). Danas se sve češće koriste i toplinske izolacije od tvrde poliuretanske pjene (PUR/PIR).

Da bi se odredila debljina toplinske izolacije, za svaki objekt bi trebalo izraditi izračun gubitaka topline i u obzir uzeti sljedeće parametre: podove, zidove, prozore, krov i prodore. Računaju se ukupni gubici topline cijeloga objekta.

Za područje Hrvatske, što malo ljudi zna, a proračuni za toplinske izolacije su pokazali da je potrebna debljina toplinskih izolacija veća za Dalmaciju nego u kontinentalnim dijelovima zemlje.

Ovi proračuni s obzirom na zahtjeve moderne gradnje i sve više cijene energenata pokazuju da je danas optimalno ugraditi u kosi krov 20 do 25 cm toplinske izolacije od mineralnih vuna ili 10 do 15 cm od PUR/PIR izolacija. Pri ugradnji je važno poštovati zahtjeve proizvođača, a jedan od osnovnih zahtjeva je ne dozvoliti slobodno strujanje zraka kroz slojeve toplinskih izolacija. S obzirom na mjesto ugradnje, toplinske izolacije se postavljaju ispod, između i iznad elemenata nosive konstrukcije krova, a najčešće se koriste kombinacije ovih postava.

Zajedno s vašim izvođačem radova dogovorite kakvu izolaciju želite, a uvijek možete dobiti i detaljna uputstva, pa i proračune od svih ozbiljnih proizvođača ili distributera toplinskih izolacija.

Nemojte štedjeti na toplinskim izolacijama, budućnost donosi sve veće cijene energenata, a klima će postati još ćudljivija.

Autor: Vladimir Makoter, ing. građ.

HUK Hrvatska udruga krovopokrivača
www.huk.hr

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi