Drvo žada (Crassula ovata) je sukulent koji se prema feng shui-ju, smatra simbolom sreće i blagostanja. Uzgoj nije zahtjevan, a zbog svojeg atraktivnog izgleda, drvo žada privlači mnogo pažnje.

Idealan je za darivanje prijatelja, jer simbolizira prijateljstvo. Cijena ovisi o veličini i starosti biljke.

Izgled biljke

Tamnozelenih (poneki varijeteti mogu biti i žutozelenih), debelih, sjajnih i glatkih listova, smješteni su na debelim granama.

U povoljnim uvjetima rasta, stvaraju se sitni bijeli ili ružičasti cvjetovi zvjezdolikog oblika, najčešće u proljeće.

Održavanje

Jedan od najvažnijih aspekata pri održavanju jest zalijevanje. Nije preporučljivo dopustiti potpuno sušenje supstrata, niti je preporučljivo često zalijevanje.

Drvo žada ne treba zalijevati prema točnom rasporedu, već kad je supstrat suh. Pokušajte spriječiti prskanje listova tijekom zalijevanja.

Idealno mjesto za smještanje biljke jest na sjeveroistoku, gdje će najviše sunčeve svjetlosti dobiti tijekom jutra.

Optimalne temperature za rast su između 18 i 24°C, dok zimi temperature mogu biti i malo niže, oko 10 i 13°C. Tijekom zime, biljku treba maknuti s hladne prozorske daske i propuha.

Prihranu treba obaviti svakih šest mjeseci. Prihranjivanje se ne treba posebno razlikovati od samog zalijevanja, te se voda za zalijevanje može pomiješati s gnojivom.

Važno je napomenuti kako prihranu nije dobro provoditi kada je supstrat potpuno suh jer bi time moglo doći do oštećenja korijena.

Autor: M.R.
Izvor slika: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi