Odabir boje

Boje imaju najveći utjecaj na izgled i atmosferu u svakom domu, čime su automatski najteža stvar za izabrati prilikom uređenja. Boje su te koje čine prostor hladnijim ili toplijim, većim ili manjim, mogu stvoriti misterij ili romantiku, utječu na vaše raspoloženje. Stoga se postavlja pitanje: kako odabrati između toliko boja i nijansi?

Krenite od svojih najomiljenijih boja, suzite izbor na dvije ili tri, i usporedite s namještajem, zavjesama i ostalim stvarima u prostoriji. Bitno je i koliko svjetla imate, jer tamnije boje ‘uzimaju’ svjetlost i prostor se može činiti premračan. Odabrane boje prije isprobajte na manjem dijelu zida, kako poslije dovršenog posla ne biste ostali razočarani.

Za matematičare postoji i savršeni omjer: 60% u prostoriji treba biti dominantna boja, 30% prateća, a preostalih 10% je boja koja dodaje naglasak, kojom pojačavate učinak.

Bez obzira na to jeste li se odlučili za neki unikatni dizajn uz kombinaciju boje i oblika na svojim zidovima ili jednostavno želite osvježiti prostor, morate odlučiti kakve ćete boje kupiti. Uz standardne gotove boje u većini boljih trgovina s opremom za uređenje doma postoje palete boja s najrazličitijim nijansama boje koje će vam strojno smiješati na licu mjesta.

Dvije glavne skupine boja

Općenito postoje 2 glavne skupine boja, i to su perive boje i one koje se ne mogu prati. Neperive zidne boje nisu pogodne za pranje i ne smijemo
ih prati vodom već samo suhom krpom. Glavna prednost neperivih boja je otvorenost filma boje, odnosno kroz neperive boje može prolazit vlaga. Sve je više poželjnija paropropusnost kod boje i zidova jer se tako postiže disanje zidova i sprečava se kondenzacija vlage. Neperive boje su ujedno i najjeftiniji izbor za bojanje prostora.

Perive zidne boje su otpornije na ispiranje te sadrže više veziva što znači da dobro prianjaju na podlogu. Iz tog razloga nanesena boja je otporna na ribanje s vodom, dok su neke boje prikladne i za čišćenje sredstvima za čišćenje. Kako perive boje sadrže otporna veziva njihov premaz je čvršći i otporniji na udarce. Perive boje su glede difuzije više ili potpuno zatvorene, zato takvi zidovi manje dišu i na njima se kod nižih temperatura skuplja kondenzacija u obliku vodenih kapi, no to ne škodi premazu.

Vrste unutarnjih boja obzirom na vezivo

Postoje 3 vrste unutarnjih boja s obzirom na vezivo i to su boje s tutkalom, disperzijske boje i silikatne boje. Boje s tutkalom na bazi su tutkala, neperive su, potpuno su prirodne i preporučuju se za prostore u kojima želimo postići nisku koncentraciju alergena. Disperzivne boje su najviše korištene i na bazi su smole koje mogu biti prirodne ili umjetne.

Njihova glavna karakteristika je što su paropropusne i otporne na čišćenje vodom. Silikatne boje su na bazi kalijevog ili natrijevog silikata, na film boje se formira sloj silikatnih kristala i to je razlog zašto su preporučene za bojanje i vanjskih površina. Kod rada sa silikatnim bojama obavezna je upotreba rukavica pošto je silikatna boja nagrizajuća.

Strojno miješanje boja

Kada ste napokon odabrali svoju idealnu boju i nijansu, garancija da ćete ju uistinu i dobiti je strojno nijansiranje. Sve što morate učiniti je u trgovini odabrati boju ili zapisati njenu oznaku, a ostalo prepustiti djelatnicima.

U sklopu Reta salona nudimo strojno miješanje u Top Mix sustavu, što znači neograničen izbor nijansi. Pri odabiru budite hrabri te izađite iz svoje komforne zone, i pokušajte spojiti boje koje nikada ne biste upotrijebili: začudit ćete se kako nezamislive kombinacije mogu biti efektne i dodati faktor oduševljenja u vaš dom!

I uvijek kupite malo više kako se naknadno ne bi mučili sa pogađanjem iste nijanse!

Ako možete, najbolje bi bilo da uzmete nekoliko nijansi za test jer obično je boja malo drugačija kada je nanesete na zid. Da biste znali koja boja vam najbolje odgovara, morate prvo obojiti manju površinu i pratiti kako zid izgleda kako dan odmiče jer se svjetlost mijenja pa je i dojam sasvim drugačiji.

Danas je većina boja ekološki prihvatljiva i nije opasna za zdravlje, a neke od njih se zovu ‘perive’ jer se zidovi smiju prati vlažnom krpicom. To će posebno cijeniti roditelji jer opće je poznato da djeca vole svugdje ostaviti tragove prljavih prstića.

Ako ostanu tragovi flomastera, olovaka ili drugog dječjeg pribora za crtanje na zidovima i za to postoji rješenje, sredstva za uklanjanje mrlja i boja sa zidova, s kojim ćete ubrzo vratiti zidove u prvobitno stanje.

Stvaranje ugođaja

Nemojte zaboraviti da određene boje i nijanse sa sobom nose i dio atmosfere, pa se tako nježnije koriste za mirniji ugođaj, dok žarke boje dodaju dramatičnost prostoru. Ako želite ugodnu, društvenu dnevnu sobu, svakako izaberite toplije, svjetlije i kontrastne boje. Ako pak želite više formalni izgled, izbor su plave, zelene i neutralne nijanse.

Za spavaću sobu i probleme sa spavanjem i nesanicom, idealna boja je zelena. Stvoriti će potreban mir i atmosferu, te osigurati opuštajući san. Žuta boja pak, preporučuje se za kuhinje i blagovaonice te radne sobe. Pospješuje komunikaciju, ojačava koncentraciju te volju za učenjem. Također, pripisuje joj se povećanje apetita pa ipak pripazite s jačinom nijanse.

Kako bojom povećati, smanjiti ili izdužiti sobu?

Kod dugačkog i uskog prostora kojeg želite učiniti širim i četvrtastijim obojite kraće zidove tamnijim i toplijim bojama s mat završnim premazom kako bi se zidovi vizualno približili, a dulje zidove obojite svjetlijom i hladnom bojom sa sjajnim završnim premazom kako bi dobili efekt da se zidovi udalje.

Kako bi postigli topliji ugođaj u prostoriji «snižavanjem» zidova, obojite strop tamnijom bojom od one na zidovima. Također možete i spustiti boju stropa preko linije stropa do 30etak centimetara po zidovima, s time ćete vizualno smanjiti visinu prostora.

Dodavanjem vodoravnih linija ili elemenata, kao na primjer niz fotografija do razine gdje želite da završava strop pomoći će u svraćanju pozornosti na donji dio prostora.

Kombinirajte boje i linije

Želite li da vaša velika soba izgleda manje nego što je, obojite zidove toplom i tamnijom, mat bojom. Tamnije boje s mat premazom upijaju više svjetlosti i čine vaše zidove tamnijim, manje reflektirajućim i samim time zatvorenijim.

Ako želite da vaša mala soba izgleda veća nego što je zidove obojite hladnom i svjetlom, sjajnom bojom. Hladne boje po svojoj prirodi bolje dočaravaju udaljenost i time proširuju prostor. Ujedno svijetle i sjajne boje reflektiraju svjetlost pa ostavljaju dojam većeg prostora.

Ako je vaš prostor prenizak, a želite da izgleda više poslužite se s par jednostavnih trikova. Obojite strop svjetlijom hladnijom bojom od one na zidovima. Uz taj trik strop će izgledati udaljeniji, odnosno viši. Isti efekt možete postići «smanjivanjem» površine stropa tako da nastavite bojati zidove preko rubova zida, odnosno i određeni dio stropa se boja u boju zidova te se tako stvara efekt višeg stropa zbog smanjenja površine stropa. Dodavanjem okomitih linija ili pruga također ćete povisiti zidove.

Izmjerite površinu

Nakon što ste se odlučili za boju i efekte koje želite postići potrebno je izmjeriti površinu zidova i stropova koje ćete bojati. Precizno uzmite sve mjere zidova i stropova, na osnovu tih mjera u našem salonu naši stručni djelatnici će vam znati reći koliko kanta boje vam je potrebno.

Svakako računajte da uzmete nešto više boje kako ne bi došlo do razlike u nijansi u dodatnoj kanti da ne ponestane boje, te da imate za sitne korekcije ako se javi potreba.

Pribor za rad

Kvalitetan pribor za rad najbolje je osiguranje da će i bojanje biti na razini. Najčešće su potrebni manji i veći valjak, ručka za regulaciju dužine, mrežica za cijeđenje valjka, kist za kuteve, krep traka, masa za fugiranje, a po potrebi i ljestve, gladilica, glet masa, staklena mrežica, špahtla i brusni papir. Također za zaštitu namještaja i poda potrebna je plastična folija ili stare plahte.

Koliko su kvalitetne boje bolje od jeftinih boja toliko je i kvalitetan pribor bolji za bojanje zidova. Nemojte napraviti pogrešku i nakon što ste kupili kvalitetnu boju krenete štedjeti na kvalitetnom priboru za bojanje.

Kada jednom kupite kvalitetan pribor imat će te ga zauvijek, ako ga budete pravilno čistili nakon upotrebe. Osim toga, lošim kistovima kojim otpadaju dlačice i jeftinim valjcima nećete moći dobro obojiti zidove i na kraju ćete požaliti što vam je sve vrijeme i trud uzalud propalo.

Pravilno održavanje pribora za bojanje

Pravilno čišćenje pribora nakon bojanja iznimno je važno za dugotrajan vijek alata. Višak boje s pribora i kistova obrišite novinskim papirom, a višak boje na valjcima uklonite tako da pređete njima preko novinskog papira. Sav pribor dobro isprerete s vodom i osušite prije spremanja.

Kistove i četke operite u vodi s nekoliko kapi omekšivača ili deterdženta za pranje rublja. Pustite ih da se natapaju preko noći, ali pazite da drške ne dođu u kontakt s tom otopinom kako ne bi došlo do bubrenja i pucanja. Nakon toga dobro isperite vodom. Jedan od trikova kako bi kistovi ostali mekani nakon čišćenja – utrljajte u njih nekoliko kapi jestivog ulja.

Kako bi spriječili nastanak plijesni na kistovima i valjcima spremite ih na prozračno mjesto bez prašine ili ih umotajte u novinski papir. Ako i nakon čišćenja uočite da su čekinje na kistu postale krute tada kist kratko prokuhajte u octu te nakon toga odstranite staru boju.

Pripremanje površine za bojanje

Skidanje stare boje

Svaki uspješan posao zahtjeva dobru pripremu, ona garantira najbolje uvjete za postizanje najkvalitetnijih rezultata. Prvi korak pripreme površine je struganje stare boje. Prije svega treba dobro namočiti zid s vodom i malo deterdženta kako bi što lakše mogli ostrugati staru boju uz pomoć lopatice ili brusnog papira. Ukoliko planirate koristiti brusni papir svakako kod kupnje naglasite za koju je namjenu kako ne bi kupili preoštar brusni papir kojim možete oštetiti zidove.

Staru boju možete skidati i sa suhim valjkom, dok je zid još mokar pređite suhim valjkom po njemu i stara boja će se zalijepiti za valjak. Na kraju sve površine još jednom dobro obrišite vlažnom krpom kako bi uklonili svu prašinu i spriječili mogući nastanak plijesni.

Krpanje pukotina na zidu

Nakon struganja boje znaju ostati oštećenja koja je potrebno zakrpati. Manja oštećenja mogu biti i od čavlića na kojem su visjele slike, takve rupe možete zapuniti masom za fugiranje, dok je veća oštećenja potrebno gletati. Kod gletanja prvi sloj mase mora biti nešto gušći radi boljeg prianjanja i ispunjavanja oštećenja.

Masu za gletanje potrebno je dobro izmiješati s vodom te ju pustiti 15-tak minuta da odstoji, nakon čega ju je potrebno još jednom promiješati prije nanošenja na zidove. Glet masa se nanosi odozdo prema gore ličilačkom špahtlom pri čemu je važno da se što ravnomjernije rasporedi po zidu, nakon nanošenja mase za gletanje potrebno je postaviti staklenu mrežicu kako bi se spriječilo daljnje širenje rupe, na način da staklenom mrežicom zahvatite i oštećenje i zdravi dio zida sa svih strana oko oštećenja.

Glet masi je potrebno 12 sati da se u potpunosti osuši stoga planirajte radove imajući to na umu. Nakon što se prvi sloj glet mase osuši potrebno je izbrusiti ga papirom da zidovi budu što ravniji.

Nakon prvog sloja potrebno je nanijeti drugi sloj, ovaj puta znatno rjeđe smjese mase za gletanje s kojim ćete popuniti sitne rupice. Drugi sloj se nanosi u tankom sloju te se također mora sušiti 12 sati. Nakon sušenja i drugi sloj je potrebno izbrusiti da zidovi budu što ravniji. Proces krpanja pukotina i gletanja zidova je dosta zahtjevan ali je i ključan korak za što bolje završne rezultate.

Zaštitite prostor

Zadnji korak prije početka bojanja je zaštita podova, namještaja, prozora, vrata, utičnica i prekidača i svega ostalog u prostoru kako bi što manje morali čistiti boju s elemenata nakon bojanja. Za podove, namještaje i ostale slične stvari možete zaštititi folijom, starim plahtama ili novinskim papirom, dok manje stvari kao utičnice, prekidače i sl. zaštitite s krep trakom.

Vrlo je važno da odmah nakon bojanja skinete krep traku sa svih dijelova prije nego se boja osuši kako prilikom skidanja ne bi oštetili novu boju. Sve dijelove koji su zaštićeni krep trakom koja je u kontaktu s bojom morat ćete nakon prvog bojanja ukloniti te ponovno prije drugog bojanja zaštititi.

Spriječite nastanak plijesni prije bojanja

Ako na zidovima primijetite gljivice ili plijesan svakako nakon gletanja zidove premažite emulzijom protiv plijesni i gljivica ili algicidom – sredstvom za dezinfekciju koje sprječava razvoj zidnih algi i plijesni.

Pratite upute koje dolaze uz sredstvo i pričekajte da se sredstvo osuši. Kao dodatan korak možete zidove prije bojanja zaštititi i akrilnom emulzijom koja se koristi za učvršćivanje podloge prije bojanja. Na taj način će nova boja bolje prianjati na zid, trebat će manje slojeva boje i nakon sušenja boja će biti ujednačenija.

Bojanje prostora

Kada ste sve pripremne radnje odradili spremni ste za bojanje prostora. Uvijek krenite bojanje prostora od stropa, glavni razlog je sprečavanje curenja boje stropa po svježe bojanim zidovima. Važno je da su kante i valjak uvijek čisti i suhi prije upotrebe. Prvo kistom i manjim valjkom obojite spojeve zidova i stropa nakon čega ostatak površine od sredine prema rubovima bojate valjkom radeći poteze u obliku slova W dok ne primijetite da nema boje na valjku. Svaka novoobojana površina mora djelomično pokriti prethodnu kako bi izbjegli fleke te ravnomjerno rasporedili boju.

Nikako nemojte stati usred posla da ne završite zid do kraja kako bi izbjegli razlike u tonu, fleke i druge neželjene posljedice. Okrečite cijelu površinu prije nego ju ostavite da se suši. Tek kada je prvi sloj potpuno suh započnite stavljati drugi sloj. Važno je i da dobro provjetrite prostoriju kako bi se nanesena boja lakše osušila. Pritom pripazite da sunčeva svjetlost ne pada direktno na svježu boju.

Posudu za boju nakon završenog sloja dobro zatvorite kako se ne bi sušila, a kistove i valjke možete omotati prozirnom folijom ili staviti u vrećicu kako se ne bi osušili. Tim postupkom ne morate čistiti kistove i valjke između dva sloja bojanja. Ukoliko radite linije na zidu uz pomoć krep trake svakako prije bojanja provjerite s vaservagom da li su linije ravne.

RETA d.o.o.
RETA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi