Ako ste ljubitelj prirodnih sastojaka za čišćenje i održavanje kućanstva vjerojatno su vam poznate sve prednosti korištenja alkoholnog octa, sode bikarbone ili limunovog soka. No, jeste li znali da i kreda ima brojne pozitivne učinke?

Kreda je idealan materijal za poliranje površina od mramora ili metala. Potrebno ju je usitniti i staviti na vlažnu krpu. Nakon poliranja isperite površinu vodom i dobro obrišite sa suhom krpom. Metalne i mramorne površine dobit će stari sjaj!

Osim za poliranje kreda je učinkovita i kod uklanjanja mrlja od vode na zidu, te čak i kod masnih mrlja. Utrljajte kredu na mrlju na tkanini, pustite da upije masnoću i zatim četkom očistite područje mrlje. Ako niste uspjeli maknuti mrlju pokušajte još jednom, netom prije pranja.

Iskustva su pokazala da je kreda korisna za sprječavanje tamnjenja srebra, na primjer, pribora za jelo ili nakita. Dovoljno je da pribor za jelo polirate kredom prije svakog korištenja, a kod srebrnog nakita je dobro staviti koji komad krede u kutiju ili ladicu s nakitom. S obzirom na to da kreda upija vlagu tamnjenje srebra će se usporiti. Isto vrijedi i za alat, kredom ćete se riješiti vlage i spriječiti hrđanje.

Čitav svežanj kreda koristan je za borbu protiv plijesni u ormaru. Zavežite od osam do deset kreda kako bi bile na hrpi i objesite ih u ormar. Također će upiti vlagu. Bilo bi dobro da svežanj kreda mijenjate s novima svakih par mjeseci.

Krede možete nabaviti u školskim knjižarama ili centrima koji drže školsku opremu. Kupnja će vam se isplatiti jer ćete zasigurno iskoristiti neku od brojnih namjena ovog korisnog predmeta.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi