U svijetu moderne arhitekture, potraga za formom i funkcijom je putovanje koje se stalno razvija. Uvođenje novih materijala i povećanje energetskih standarda izgradnje dovelo je do sve većeg interesiranja arhitekata za dizajn fasade. Ovakav koncept dizajna je revolucionirao način na koji razmišljamo o eksterijerima zgrada, tražeći harmoničan spoj estetike, energetske efikasnosti i ekološke održivosti.

Projekt Staybridge Suites bio je namjenski građen za hotelsku upotrebu istoimenog lanca. Prije pola godine prodan je i očekuje se da će biti pretvoren u bolnicu Centers Health Care. Njujorški investitor Teddy Li naručitelj je projekta dok arhitekturu potpisuje intrigantni studio „Gene Kaufman Architect”, poznat po mnogim projektima tipičnih njujorških hotela poput Le Meridien na Manhattanu ili Hotelu Indigo u financijskoj četvrti grada. Fasada hotela na 24 kata, uključujući prozore i vrata, u potpunosti predstavlja rješenje Tehnomarket kompanije u skladu sa zahtjevima arhitekta.

VENT fasada s Larson panelima savršenom ventilacijom djeluje kao štit od ekstremnih vremenskih uvjeta. Dobro dizajnirana ventilirana fasada također može doprinijeti održivosti zgrade. Međutim, možda je jedna od najupečatljivijih karakteristika ventilirane fasade njena vizualna privlačnost. Međusobna igra materijala stvara dinamičnu i privlačnu vanjštinu koja može udahnuti život svakom urbanom ili ruralnom pejzažu.

Sistem aluminijskih potkonstrukcija VENT, koji može nositi najrazličitije obloge iz svijeta ventilirajućih fasada, pronašao je svoju primjenu na različitim objektima, od St.Petersburga do New Yorka. U ovom slučaju Box sistem ventilirane fasade, koji je najpogodniji za kačenje kompozitnih panela, ukombiniran je s Larson panelima španjoloskog proizvođača Alucoil, čiji je Tehnomarket distributer na tržištu regiona. Zahtjevi Gene Kaufman Architects za brzom montažom te dugotrajnim Alucoil materijalima koje odolijevaju ekstremnim atmosferskim uvjetima u ovom slučaju potpuno je zadovoljen.

Sam Tehnomarket VENT sistem potkonstrukcija ventilirajućih fasada sastoji se od dvije grupe sistema, panelnih i kasetnih, koje se razlikuju po načinu kačenja. Panelni sistemi pogodni su za kačenje aluminijskih kompozitnih panele Larcore, HPL laminiranih ploča, stakla, granitne keramike, kamena, fiber-cementnih ploča, limova, polikarbonatnih ploča i Aquapanel cementnih ploča. Kasetni sistemi pogodni su za montažu kompozitnih panela Larson, Equitone fiber cementnih ploča i punih limova.

Aluminik CS55 ostakljena fasada uz opciju dvoslojne i troslojne staklene ispune nalazi primjenu u svim segmentima moderne arhitekture, naročito u slučajevima posebnih zahtjeva u području energetske efikasnosti i termičkih karakteristika kompletnog sistema. Sama fasada podijeljena je na kontinuirani strukturalni sistem. Posljednji sistem je minimalističkog izgleda, dok su kod kontinuirane fasade veze naglašene profilima s vanjske strane fasade.

Na stay bridge Suties u najtamnijem donjem djelu zgrade, gdje je zahtijevana što veća osvijetljenost interijera prirodnom svjetlošću, ugrađena je kombinirana strukturalno kontinuirana fasada Aluminik CS55.

Sistem kombinirane aluminijske ostakljene fasade predstavlja funkcionalnu kombinaciju prethodna dva, i odlikuje se naglašenim horizontalnim profilima kapa s vanjske strane fasade, dok po vertikali ovi profili izostaju i ustupaju mjesto strukturalnom načinu fiksiranja stakala za primarnu konstrukciju. Kombinacija strukturalnog i kontinualnog sistema nudi širok spektar mogućnosti implementacije različitih dizajnerskih rješenja u cilju naglašavanja unaprijed odabranih linija i pravaca na fasadama.

ALUMINIK CS55 rješenje ostakljene fasade ugrađeno je, između ostalog, na Termoelektrani EFT Stanari u Bosni i Hercegovini i na projektu Ekobanke u Gani.

LINEAL energetski efikasni prozori i vrata najrasprostranjeniji su energetsko efikasni proizvod firme. Ugrađen je, između ostalog, na 23 objekta u New Yorku, od kojih su neki The DeKalb Residences, Sinagoga Brooklyn, Posthouse Boerum Hill. Za renovaciju zgrade koju je dizajnirao sam Le Corbusier za francusko socijalno stanovanje razvijen je poseban podsistem za restauraciju. Upravo u mogućnosti da svojim vlastitim rješenjima odgovori na najekstremnije zahtjeve arhitekata ogleda se prednost firme na tržištu. To je moguće kroz vlastitu proizvodnju i dizajn od legure aluminija do gotovog proizvoda.

LINEAL serija je proizvedena od 100% recikliranog aluminija u skladu s harmoniziranim europskim standardom EN 14351-1:2006+A1:2010, koji zadovoljava sve uvjete po pitanju sigurnosti i zdravlja ljudi. Lineal Block Therm 77, ugrađen na ovom projektu, nudi opciju skrivenog krila kao odgovor na zahtjeve smanjenog modernog dizajna, jer vizualna razlika između fiksnih i otvorivih polja ne postoje. Uz odličnu toplinsku izolaciju te koeficijent termo provodljivosti (Uw) od svega Uw 1,1 W/m²K, ovaj sistem nudi i izuzetnu zaštitu od buke do 40dB, što je od posebnog značaja u dinamičnim gradskim jezgrama.

Za one koji cijene drvenu stolariju Lineal W Therm u kombinaciji aluminium-drvo predstavlja idealno rješenje drvenog prozora iznutra i aluminijskog otpornog prozora izvana. Zbog svojih naročito niskih koeficijenata termo-provodljivosti od izuzetnih 0,79 W/m²K i 43dB svrstava se u energetski efikasne sisteme pogodne za ugradnju u pasivne kuće.

Tvrtka Tehnomarket spaja dizajn, održivost i funkcionalnost, nudeći širok spektar prednosti kako za stanare zgrade tako i za životnu sredinu. Kako arhitekti nastavljaju da pomiču granice dizajna, proizvodi tvrtke nadograđuju se tako da prate trend inovativne i ekološki svjesne arhitekture.

Tehnomarket će ovog studenog podržati arhitektonsku manifestaciju Dani Orisa u Zagrebu. Iskoristite priliku da pogledate uživo njihove proizvode i upoznate se s njihovim timom.

TEHNOMARKET d.o.o.
TEHNOMARKET d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi