Kokos (Cocos nucifera) je izuzetno hranjiva namirnica bogata vlaknima upotpunjena s vitaminima i mineralima. Porijeklom je iz tropskih područja gdje se uzgaja zbog bijelog mesnatog dijela kokosovog oraha, ulja i soka.
Prisutan je u tradicionalnoj pučkoj medicini Azije, dok se danas koristi u kulinarstvu, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. U trgovinama se može naći u sušenoj, dehidriranoj formi, te kao kokosovo mlijeko ili kokosova voda. Kokosovo ulje na tržištu se pojavljuje s ili bez okusa i mirisa kokosa.
Nutritivna i ljekovita svojstva kokosa i kokosovog ulja
Kokos je bogat zasićenim masnoćama, vlaknima, fitosterolima, mineralima mangana, kalija i fosfora. Najveću količinu masnih kiselina čini laurinska kiselina koja pruža kokosovom ulju bijelu boju u njegovom čvrstom stanju.
Kokosovo ulje može se koristiti kao losion za kožu i vlasište jer on njeguje i hidratizira kožu i kosu. Time kosa zadržava zdrav i svjež izgled, te se sprječava pucanje. Laurinska kiselina utječe na čišćenje akni i usporava starenje kože, uz zaštitu od Sunčevih zraka.
Kokosovo ulje sudjeluje u jačanju imunološkog sustava zbog svojeg antivirusnog, antibakterijskog i antigljivičnog djelovanja. Olakšava probavu i apsorpciju hranjivih tvari, vitamina i minerala. Masnoće zastupljene u kokosovom ulju pružaju energiju moždanim stanicama te poboljšavaju normalno funkcioniranje mozga.
Kokosovo ulje u prehrani
Kokosovo je ulje sve više prisutno u kuhanju diljem svijeta. Koristi se pri prženju, pripremi umaka i dresinga.
S obzirom na to da je pri sobnoj temperaturi u krutom stanju, može se mazati na kruh, a može poslužiti i kao zamjena maslacu ili margarinu pri pripremi kolača i peciva.
Autor: M.R.
Izvor slike: https://pixabay.com/