Potresi koji su 24. kolovoza 2016. godine pogodili središnju Italiju oštetili su i pretvorili u ruševine na desetke vjerskih građevina. Najupečatljiviji je primjer bazilika sv. Benedikta u Norciji od koje je ostalo samo pročelje. Na ovom prostoru nalazi se velik broj vjerskih objekata, neusporedivo veći nego u ostatku Italije – samo u biskupiji Camerino registrirane su 454 crkve od kojih su nakon potresa 2016. godine 222 proglašene neupotrebljivima.

U gradu Camerino srušio se zvonik Santa Maria in Via, a u crkvi sv. Filipa – gdje se nalazi Tiepolova slika – ostao je sačuvan samo dio krova, dok je velika patronalna bazilika sv. Venancija neupotrebljiva. Isto tako, teško je oštećena i katedrala u Camerinu.

Prikaz apside

 Oštećenja prisutna na apsidi

Kratka povijest katedrale

Crkva navještenja Blažene Djevice Marije glavna je crkva u Camerinu i sjedište nadbiskupije Camerino – San Severino Marche. Sadašnja je zgrada izgrađena godinu dana nakon potresa koji je 28. lipnja 1799. oštetio crkvu izgrađenu na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće.

Ta je konstrukcija bila toliko oštećena da ju je trebalo ponovno izgraditi. Crkva je izgrađena početkom 19. stoljeća prema projektu Andrea Vicija, prvog arhitekta Reverende Fabbricae sv. Petra i učenika Vanvitellija, s kojim je surađivao na radovima za kraljevsku palaču u Caserti.

Radovi su obustavljeni 1807. zbog dolaska francuskih trupa, a nastavljeni su deset godina kasnije. Clemente Folchi preuzeo je posao nakon Vicijeve smrti, napustio je izvorni projekt te ponovno podigao sadašnje pročelje s dva zvonika i trijemom koji je nastavak biskupske palače. Crkva je posvećena 8. rujna 1832.

 Obrada podloge primjenom morta PLANITOP HDM RESTAURO

Zahvati nakon potresa

Nakon potresa 2016. godine Odjel tehnike Mapei kontaktirali su stručnjaci Konzervatorskog zavoda regije Marche te je u suradnji s Albertom Balsamom, inženjerom s napuljskog sveučilišta Federico II, pomno praćen složeni zahvat ojačanja građevine.

Alberto Balsamo, koji je već ranije surađivao s Odjelom tehnike Mapei na zahtjevnim radovima ojačanja, stekao je iskustvo vezano za razinu reverzibilnosti FRP sustava koji se odnosi na eventualnu naknadnu potrebu za njegovim uklanjanjem. Kao alternativu tradicionalnim materijalima i tehnikama ojačanja moguće je upotrijebiti polimerne materijale ojačane vlaknima (FRP) koji se koriste za ojačanje oblaganjem zakrivljenih elementa poput lukova i svodova te za posmično i/ili savojno ojačanje zidanih elemenata.

Na podlogu su naneseni temeljni premaz PRIMER za MAPEWRAP 1 i ljepilo MAPEWRAP 31

Ovi materijali imaju niz prednosti kao što su izuzetna mehanička svojstva, nizak utjecaj na arhitekturu, dugotrajnost, jednostavnost primjene i reverzibilnost zahvata – što je posebno važno kada građevinska baština ima povijesno-kulturni karakter kao u ovome slučaju.

Na katedrali u Camerinu Konzervatorski zavod planirao je zahvat osiguranja apside postavljanjem obruča, čime se ne bi narušio izgled povijesne jezgre, te je utvrdio da bi najprikladniji materijal i tehnologija za to bio FRP. Istodobno je Zavod od Odjela tehnike Mapei i Alberta Balsama zatražio provjeru izvedivosti i održivosti projektne hipoteze te proračun za strukturno dimenzioniranje sigurnosne zaštite FRP vlaknima.

Primjena Mapei FRP sustava

Prije izvođenja ojačanja FRP trakama pristupilo se zatvaranju postojećih pukotina umetanjem na suho spiralnih šipki MAPEI STEEL DRY 316 od nehrđajućeg čelika AISI 316 vrlo visoke otpornosti. Šipke su postavljene u rupe u zidovima manjeg promjera od promjera spiralnih šipki.

Po završetku umetanja šipki rupe su ispunjene mortom PLANITOP HDM RESTAURO. Zahvat postavljanja obruča započeo je pripremom podloge na koju je kao izravnavajući sloj nanesen dvokomponentni mort na bazi prirodnog hidrauličkog vapna (NHL) i ekopucolana s visokom duktilnošću i niskim modulom elastičnosti – PLANITOP HDM RESTAURO. PLANITOP HDM RESTAURO je mort posebno izrađen za  zravnavanje površina od kamena, opeke i sadre.

Na podlogu je nanesena tkanina MAPEWRAP C UNI-AX 600

Ako se koristi u kombinaciji s mrežama od staklenih vlakana, ima sposobnost ojačanja površine zida. Zbog toga je pri postavljanju obruča korišten MAPEWRAP SYSTEM. Odjel tehnike Mapei preporučio je korištenje MAPEWRAP-a C UNI-AX 600, tkanine od karbonskih vlakana visoke čvrstoće, visokog modula elastičnosti te velike mehaničke vlačne čvrstoće posebno pogodne za protupotresnu zaštitu.

Na površinu je najprije nanesen prvi sloj epoksidnog temeljnog premaza MAPEWRAP PRIMER 1, a zatim je na još svježi sloj nanesen prvi sloj smole MAPEWRAP 31, nakon čega je uslijedilo polaganje tkanine MAPEWRAP C UNI-AX 600. Potom je na tkaninu nanesen drugi sloj epoksidne smole MAPEWRAP 31. Da bi se izbjeglo stvaranje praznina ili diskontinuiteta pri lijepljenju te da bi se omogućilo potpuno prodiranje ljepila u vlakna tkanine, površina je zaglađena valjkom.

Posebno zanimljiva bila je tehnika arhitektonske prilagodbe koju je predložio Konzervatorski zavod, a zahtijevalo se ukrašavanje FRP traka, što su izveli profesionalni restauratori. U početku su izravnate površine, i to nanošenjem sloja normalno stvrdnjavajućeg jednokomponentnog cementnog morta PLANITOP 200. Nakon što se podloga osušila, specijalizirana restauratorska tvrtka izvršila je detaljno ponovno crtanje i ukrašavanje. Armatura je jako dobro prikrivena i integrirana u izvornu oblogu uz savjete tvrtke Eugeni Pericle i restauratora Angela Allegrinija.

Restauratori su „ponovno stvorili“ zidnu oblogu na novoj podlozi. 

TEHNIČKI PODACI

 • Katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije, Camerino, Italija
 • Godina izgradnje: 1800. – 1832. godine
 • Projektant: Andrea Vici i Clemente Folchi
 • Vrijeme izvođenja radova: 2018. godina
 • Projektant: Pierluigi Salvati
 • Investitor: Talijansko Ministarstvo kulturne baštine, Konzervatorski odjel regije Marche
 • Voditelj radova: Pierluigi Salvati
 • Izvođač radova: Fratelli Rinaldi S.p.A.
 • Mapei koordinatori: Lorenzo De Carli, Dominica Carbotti, Gabriele Zamperini, Paolo Baldon, Luca Consorti, Riccardo Chiodoni, Massimiliano Petti (Mapei S.p.A.)

PROIZVODI MAPEI

 • Ojačanje: Mapei Steel Dry, Mapei Steel Dry 316, MapeWrap Primer 1, MapeWrap 31, MapeWrap C Uni AX 600, Planitop HDM Restauro
 • Zaglađivanje: Planitop 200

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi