„Ne morate umrijeti da biste došli u raj, tako dugo dok imate vrt" – tako nam govori stara perzijska izreka, a vezana je između ostalog i na neophodno uređenje okućnice, tako da se stvori potpuni dojam lijepog i ugodnog doma.

U ovom primjeru pokazati ćemo Vam sklad između čak tri od četiri elementa; zraka, zemlje i vode, ukrašenog raznim biljkama i kamenom. Kamenjar koji navodimo se nalazi u Hrvatskom Zagorju, a samo idejno rješenje, kao i izvedba djelo su stručnjaka sa bogatim iskustvom u ovoj domeni.

Ukućani sa terase imaju pogled na kamenjar sa čijeg vrha se spušta potočić u maleni ribnjak, stvarajući pritom umirujući žubor vode. Na najvišoj točci kamenjar je visok 1,70 m, a proteže se u dužinu od 10 m. Cedrus deodara ističe se svojim specifičnim uzgojnim oblikom na samom vrhu kamenjara. Ispod cerdra izvire filtrirana voda, koju dovodi pumpa iz ribnjaka, a izlijeva se u kameno korito potočića sve do ribnjaka. Sa lijeve i desne strane potočića posađene su vazdazelene biljke niskog rasta. Nekoliko predstavnika roda Pinus, Juniperus, Taxus, Abies, Cotonaster, Lonicera,a osobito rodovi uzgojeni u posebne forme dolaze do izražaja na kamenjaru, dok rod Festuca popunjava praznine. Navedene biljke tijekom rasta i razvoja iziskuju minimalne poslove oko održavanja pa su veoma prihvatljive za današnji užurbani način života.

Rub ribnjaka u kojemu će biti nastanjene zlatne ribice ukrašen je estetskim kamenim pločama, a cijeli ribnjak obložen je folijom za izradu ribnjaka. Prednost upotrebe folije je u prihvatljivijoj cijeni te mogućnost velikog izbora oblika i veličine ribnjaka. Ribnjak je izgrađen sa jednom terasom na dubini od 40 cm za sadnju močvarnog bilja. Lopoči koji će cvjetati od lipnja do listopada upotpuniti će dojam ribnjaka,a šaš i iđirot dati će mu potrebno zelenilo.

Drugi kamenjar sa ribnjakom u kojemu će biti nastanjeni crveni japanski šarani nalazi se iza kuće, a oblikom i popisom posađenih biljaka veoma je sličan ribnjaku i kamenjaru ispred terase. Razlika je u veličini, a zapremnina od 12.000 litara omogućuje vlasniku da u njemu osim već spomenutih močvarnih biljaka nastani i ukrasne ribe. Obzirom da su izgrađeni na travnjaku iza kuće, kamenjar i ribnjak okruženi su malom kamenom stazicom kako bi što više došli do izražaja.

Na samom ulazu u dvorište uz ogradu, kao imitacija perivoja uređena je gredica sa vazdazelenim biljkama uzgojenim u posebnoj formi. Gredica je prekrivena estetskim drvenim malčem, a kako bi se dobio željeni kontrast izmjenjuju se parcele sa crvenom i prirodnom bojom drva. U parcelama sa crvenom bojom posađena je lavanda koja upotpunjava prazan prostor, a kad procvjeta obogatiti će vrt svojim jedinstvenim mirisom.

Nadamo se da smo Vam probudili „kreativnu stranu" i potaknuli na razmišljanje o uređenju Vašeg vrta i okućnice. Ukoliko smo uspjeli, želimo Vam puno sreće u nalaženju rješenja, a ako Vam je potreban praktični savjet ili dodatna izvedba slobodno nas kontaktirate.

Autor: Ivanka Kuščar, mag. hortikulture

www.uredivrt.net

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi