Kaktus kruna

Uzgoj kaktusa zanimljiv je zbog njihovih različitih oblika i jedinstvenog izgleda, jednostavne njege i dugovječnosti.

Vrlo su omiljeno sobno bilje jer su idealni za sakupljanje kolekcije kaktusa. Različitih boja i oblika, lako se mogu uklopiti u interijer modernog ili tradicionalnijeg doma.

Razlika između kaktusa i sukulenata

Sukulenti su biljke koje imaju listove ili stabljike ispunjene sokovima, vodom i hranjivim tvarima potrebnima za rast i razvoj. Listovi mogu biti glatki i sjajni te dlakavi, čime im je omogućeno preživljavanje u teškim uvjetima, tj. u sprječavanju gubitka vlage.

Kaktusi su sukulenti upravo zbog skladištenja vlage. Međutim, sukulenti nisu kaktusi, jer na kaktusima se pojavljuju iglice, koje sukulenti nemaju.

U većini slučajeva, kaktusi zahtijevaju puno svjetlosti. Također, potrebno im barem šest mjeseci temperature iznad 20°C.

Zemlja za kaktuse treba biti dobre drenaže, koja se može nabaviti gotova smjesa u vrtnim centrima. Ako ju niste u mogućnosti nabaviti,obični supstrat za cvijeće obogatite s perlitom. Na taj će se način poboljšati drenaža i aeracija.

Tijekom proljeća i ljeta, supstrat u posudi treba biti vlažan. Kaktusi su sporog rasta te ih nije potrebno često presađivati.

Vrste kaktusa

Božićni kaktus (Epiphyllum truncatum )

Porijeklom iz Brazila, njegovi se cvjetovi pojavljuju u crvenoj, ružičastoj, ljubičastoj i žutoj boji. Izgledaju odlično u visećim košarama. Preferiraju indirektnu svjetlost, te temperature između 13 i 20°C. Zalijevati kada je supstrat suh.

Kaktus kruna (Rebutia spp.)

Uzgoj kaktus krune preporučuje se početnicima. Često cvate i stvara izdanke. Voli osvijetljeno mjesto, ali ne voli previsoke temperature.

Tijekom proljeća i jeseni ostaviti da se supstrat potpuno osuši i tek onda zaliti.

Kaktus Parodia (Parodia spp.)

Porijeklom iz središnjeg dijela Južne Amerike, ovaj kaktus ne voli jako Sunčevo osvjetljenje. Starije biljke mogu ostvariti žute, crvene, narančaste ili ružičaste cvjetove. Tijekom proljeća i ljeta, zalijevati tek kad se osuši supstrat.

Ehinopsis (Echinopsis spp.)

Mali, okrugli kaktus, oštrih bodlji i vrlo šarenih cvjetova. Zahtjeva puno sunčeve svjetlosti tijekom ljeta, dok zimi preferira južni dio prostorije. Zalijevati redovito, ali tek kad se osuši supstrat.

Opuncija (Opuntia spp.)

Sklona je rastu u širinu i visinu te joj je potrebno osigurati dovoljno prostora. Kad postigne određenu starost, opuncija razvije par cvjetova žute boje. Uspijeva u umjereno grijanoj prostoriji na sunčanom mjestu. Razmnožava se reznicama.

Autor: M.R.

Izvor slika: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi