Prilikom gradnje kuće, naročito ako gradimo prvi put, nehotice se mogu zanemariti opasnosti koje ugrožavaju naš životni prostor, pogotovo ako ih ne možemo primijetiti golim okom.

Na primjer, našem zdravlju mogu naštetiti negativna elektromagnetska i geopatogena zračenja. Nije jednostavno pronaći i odabrati lokaciju za svoj budući dom, no čak i ako kuću postavite na nepovoljno mjesto postoje rješenja koja pružaju odgovarajuću zaštitu.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Otkrivanje zračenja

U otkrivanju geopatogenih utjecaja (magnetska i elektromagnetska polja, zračenje kozmičke energije, kao i zračenje radioaktivnih tvari iz zemlje ) na naše zdravlje pomaže tehnika naziva radiestezija. U Austriji i Njemačkoj danas gotovo da i nema novih kuća koje se počinju graditi bez radiestezijsog pregleda, što samo pokazuje da postajemo sve svjesniji zračenja iz zemlje.

Stručnjaci preporučuju da prilikom projektiranja zgrade istražimo mjesto na kojem želimo postaviti našu novu kuću – određena zračenja se mogu otkriti pomoću „starinskih" ali vrlo učinkovitih radiestezijskih uređaja kao što su visak i rašlje.

U zadnje se vrijeme često govori o kozmičkom zračenju, Hartmann-ovim i Curry-evim čvorovima, koji na osjetljivije ljude imaju vrlo negativan utjecaj na zdravlje. Cijela površina zemlje je prošarana pojasevima magnetskih tokova koji tvore mreže. Oni počinju ispod zemljine kore i nastavljaju se prema nebu.

Postoje izvještaji koji dokazuju da dulji boravak na čvorovima tih magnetskih tokova utječu na to da se ljudi razbole, upravo na dijelovima tijela koji su dulje vrijeme bili izloženi zračenju. Nalaz radiestezista uputit će nas kako da utjecaj geopatogenog zračenja svedemo na najmanju moguću mjeru. Samim je položajem nemoguće u potpunosti izbjeći sve negativne utjecaje. Dodatnim građevinskim rješenjima se njihov utjecaj može svesti na minimum, ili gotovo nulu.

Primjerice, sistemsko rješenje SEISMIC temeljni jastuk u sebi sadrži zaštitu od geopatogenih zračenja i prodora radona, opasnog plina bez boje, okusa i mirisa.

Zaštita od zračenja u temeljnom jastuku

Sustav temeljnog jastuka, kojeg poznajemo pod nazivom SEISMIC, pruža sve uvjete za nadogradnju slojeva, bez da se na taj način naruši osnovna svojstva, kao što su kontinuirana toplinska izolacija i trajno sigurna hidroizolacija.

Preko utora na gornjoj površini toplinske izolacije, temeljna betonska ploča zajedno s toplinskom izolacijom i hidroizolacijom, čini jedinstveni sklop koji djeluje kao seizmički jastuk, a koji smanjuje i prigušuje utjecaj podrhtavanja tla. Budući da su dva sloja toplinske izolacije međusobno slijepljena dvostrano ljepljivom hidroizolacijom, u temeljnom jastuku nema klizanja čak ni pri najvećim statistički predviđenim potresima u našim krajevima.

U slučaju zaštite od zračenja iz zemlje, na prvi sloj toplinske izolacije postavlja se ANTI-radon hidroizolacija iz skupine dokazanih hidroizolacija FIBRANhydro. Drugi sloj je dvostrano samoljepiva hidroizolacija, na koju se polaže toplinska izolacija FIBRANxps seizmički odgovarajuće tlačne čvrstoće i prikladne debljine. Svi navedeni slojevi zajedno tvore ANTI-RADON temeljni jastuk.

Radon

Radon je radioaktivan plemeniti plin koji se nalazi u zemlji, ali ga ima i u prostoru oko nas. Koristan nam je kao detektor nalazišta urana u zemlji, gdje je njegova koncentracija, u pravilu povećana. Koristi se također i kao indikator potresnih aktivnosti, za pronalaženje tektonskih poremećaja u tlu, kao i pri studijama gibanja zračnih masa. Međutim, već je neko vrijeme poznato da radon ima negativan utjecaj na naše zdravlje i to ne samo za radnike u rudnicima urana, kao što se ranije mislilo.

Zabrinutost među ljudima izazvala je spoznaja da se radon može naći i u zgradama, stambenim objektima, ali i ustanovama kao što su vrtići. Plin prolazi kroz pore u materijalu, spojeve između zidova i podova, vodovodne instalacije i na taj način dolazi u prostore za boravak ljudi. Budući da je radon plin, njegovo udisanje šteti osjetljivim tkivima dišnog sustava.

Zaštita od radona
Koncentracija radona u prostorijama može se smanjiti redovitim prozračivanjem, što znači da nakon što je zgrada završena, niže koncentracije radona ipak može provjetriti i time smanjiti njegov negativan utjecaj. Izmjene zraka su zakonski propisane i u svakom su slučaju nužne za zdravlje.

Kada gradimo gotovo nula energetske kuće, koristi se sustav za rekuperaciju zraka, kako bi se smanjili gubitci topline provjetravanjem prostora. Veća se pažnja mora posvetiti podrumskim stambenim prostorima, jer je njih, u pravilu teže prozračiti. Ako gradimo novu zgradu, možemo ju zaštititi na mnogo sigurniji način od radona, ali i od ostalih negativnih zračenja iz zemlje. I to već od početka gradnje, profesionalnom izvedbom temelja, gdje je takva zaštita i najučinkovitija. Primjerice, učinkovita zaštita od zračenja je u već navedenom SEISMIC temeljnom jastuku.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Sadržaj radona u tlu ovisi o lokaciji. Koliko je intenzivno zračenje radona na površini, to ovisi o strukturi tla. Pijeskovita tla su propusnija nego glinovita, jer ona imaju više pora kroz koje radon može slobodno migrirati. Nadalje, zračenje radona ovisi i o tlaku zraka i toplini. Za većeg pritiska zraka, kao i pri višim temperaturama, hapljenje je plina intenzivnije. No, to su vrlo općeniti uvjeti. Sam radon je plin bez mirisa, boje i okusa, stoga je podlogu na kojoj namjeravamo graditi poželjno dati ispitati.

Zaštitu od zračenja iz zemlje je uvijek korisno ugraditi tijekom izvedbe temeljnog jastuka, budući da je ugradnja u postojećim zgradama manje pouzdana, a obzirom na potrebne intervencije može biti vrlo skupa. Malo šale, malo zbilje: položaj kreveta na kojem spavate slobodno po miloj volji mijenjajte.

Ako niste sigurni, pitajte stručnjake za izvedbu temeljnog jastuka, što je optimalno napraviti u pojedinom slučaju, kako ne biste nehotice ugrozili svoje zdravlje ili zdravlje obitelji za koju projektirate i gradite novi dom. Slobodno nas nazovite na +386 7 39 39 525 ili pišite na e-mail: savjet@fibran.hr

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi