Razbijenu vazu od porculana ili keramike moguće je zalijepiti i vratiti joj prvotni izgled. Ključno je da nađete sve krhotine, odnosno dijelove i procijenite hoćete li od nađenih dijelova uspjeti „oživiti" svoju vazu.

Pronađene dijelove treba složiti u niz koji će se koristiti tijekom lijepljenja. Kreće se s najvećim dijelom krhotine. Ima li vaza stalak tada je najbolje krenuti od njega. Ako ga nema isprobat ćete sljedeći postupak. Vlažni pijesak (nekoliko punih šaka) istresite na plastičnu podlogu i pokrijte ga tankom krpom. Tako ćete napraviti podlogu s koje se ništa neće moći otkotrljati i možete krenuti s lijepljenjem.

Razbijenu vazu možete lijepiti porculanskim kitom bijele boje radi li se o bijelim dijelovima vaze, ili prozirnim ako je vaza šarena ili u nekoj boji. Bitno je da se ne vide slijepljene linije.

Dodirne plohe krhotina premažu se kitom i ostave da se suše oko minutu. Zatim možete početi sa spajanjem krhotina koje se učvršćuju vrpcom za izolaciju. Postupak se ponavlja sa svim dijelovima vaze sve dok ponovno ne bude cijela. Kada ste ponovno dobili svoju vazu treba je ostaviti da se suši 24 sata. Nakon toga se uklanja vrpca i vaza može na svoje staro mjesto u kući ili stanu. Ako ste sve učinili slijedeći upute mjesta na kojima ste lijepili bit će gotovo neprimjetna.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi