Izduženi prostori često stvaraju probleme u uređenju, jer ih je potrebno vizualno podijeliti na manje cjeline,kako bi postali dinamični i atraktivni. Više je načina rješavanja takvih situacija.

Postojeće stanje:

Sagradili smo kuću i imamo problema sa uređenjem gornje etaže na kojoj su smješteni kuhinja (već smo ju odabrali – tamnocrvena, visoki sjaj), blagovaonica, dnevni boravak (kamin u bijelom kamenu je već odabran), te spavaća soba sa kupaonicom i garderobom.

Muči nas uređenje dnevnog trakta pa vas molimo za savjet. Stup u prostoru je crvene boje.

Rješenje arhitekta:

Na temelju priloženog tlocrta i analize prostora, sasvim je jasno zašto vam se javlja problem uređenja: zid uz koji se penjete na gornji kat je vrlo dugačak, a na njemu je smješten i kamin, koji je prema dimenzijama koje ste nam poslali vrlo impozantan te se nameće problem kvalitetnog izražaja tako duge zidne plohe.

Predlažemo podjelu zida u tri cjeline, različite u boji i obradi, kojim će se prostor vizualno podijeliti na funkcionalne zone – komunikaciju, blagovaonicu i dnevni boravak.

Predlažemo da zid u blagovaonici izvučete 15-ak cm izvan zone glavnog zida, kako biste pojačali vizualno dijeljenje i dobili zidnu plohu na kojoj ćete se kompozicijski poigrati policama – obavezno u tamnom drvetu, kao kontrast bijelom zidu.

Zidove dnevnog boravka obojite u tamnocrvenu boju, kako bi pridonijeli impozantnosti bijelog kamina i bili poveznica sa crvenim stupom i kuhinjom. Na zid nasuprot ulazu obavezno stavite sliku većeg formata. Slijedite predloženi način postave sjedenja, jer bi kutna garnitura narušila izražaj kamina svojom postavom.

Zid u zoni komunikacije obojite u bež nijansu. U hodniku prema spavaćem traktu po potrebi smjestite ormar umjesto ogledala.

Izabela Galović Ninić,dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi