Avokado (Persea americana) je višegodišnje tropsko ili subtropsko stablo, poznato zbog svojih plodova koji se jedu na razne načine. Plodovi su bogati zdravim masnoćama, vlaknima, folatima, kalijem, vitaminom C i E.

Uzgoj i održavanje

Uzgoj avokada iz koštice vrlo je jednostavan, ne zahtjeva puno materijala, a djeci je to zanimljiv i zabavan pokus za promatranje rasta. Uz malo strpljenja, moguće je uzgojiti atraktivno drvce sjajnih ovalnih listova.

Vjerojatno nećete uspijeti dobiti plodove avokada (za što je potrebno oko 10 godina rasta), a čak i ako uspijete, plodovi neće biti kao originalni plod. Međutim, dobit će se lijepa dekorativna biljka, čime će se vaš trud isplatiti.

Košticu avokada sačuvajte cjelovitu, te ju očistite od ostataka mesnatog dijela avokada. Nakon što ju osušite, postavite 3 do 4 čačkalice sa svake strane. U čašu ili posudu s vodom postavite čačkalice s košticom tako da je trećina koštice uronjena u vodu.

Čašu ili posudu s vodom smjestite na toplo mjesto koje nije na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Vodu redovito mijenjajte. Korijen i stabljika bi se trebali pojaviti kroz 2 do 6 tjedana. U slučaju da se to ne dogodi, započnite cijeli postupak s novom košticom.

Nakon što stabljika naraste 15 cm, skratite ju na pola, kako bi se potaknuo rast korijena. Nakon što stabljika ponovno naraste, biljku posadite u posudu ispunjenu supstratom. Posudu smjestite na osunčanu prozorsku dasku.

Avokado redovito zalijevajte, ali mu osigurajte i dobru drenažu. Tijekom ljeta iznesite posudu avokada na otvoreno te ga smjestite na poziciju s puno svijetlosti. S obzirom na to da je tropska biljka, avokado ne podnosi temerature niže od 10°C.

Autor: M.R.
Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi