Uređenje sobe za tinejdžere izazov je za svakog roditelja jer nije jednostavno u jednom prostoru osmisliti mjesto za spavanje, odmor, igraonicu i učenje. Osim toga, plan i izgled sobe moraju odgovarati djetetovom uzrastu, potrebama i navikama.

Pogledajte kako se s ovim zadatkom snašla zagrebačka obitelj s Jaruna!

Uređenje sobe od 12m2

Donosimo projekt uređenja prostora za jedanaestogodišnjeg dječaka koji je napokon dobio vlastitu sobu i ne mora više dijeliti prostor s mlađim bratom.

Njegova nova, vlastita oaza mira ne može se opisati kao dječja soba jer uskoro ulazi u pubertet i njegovi roditelji su se prilikom uređenja vodili time da opremaju sobu za tinejdžera, mladu osobu koja će uskoro imati sve više vlastitih želja i stavova. Zato su odlučili da će soba biti klasična i bezvremenska, s namještajem koji neće biti potrebno mijenjati dok god sin živi s njima. Cilj projekta svakako je dugoročna investicija.

Dekoracije, detalji i boja zidova puno su manja briga i njih će uvijek moći prilagođavati dječakovim raspoloženjima i ukusu koji će se neko vrijeme mijenjati.

Smatrali su da trenutno sigurno ne mogu pogriješiti odabirom neutralnih boja, tako da sada u sobi prevladavaju sive nijanse čiju monotoniju razbijaju kreativni detalji vedrih boja.

Izrada ormara po mjeri

Investitori su odlučili da je najbolje izraditi ormar po mjeri koji će "rasti" s djetetom, dok je krevet dječak sam izabrao. Želio je da se sastoji od ladice na izvlačenje u koju se može položiti madrac jer će tako imati mjesta za prijatelje koji mu dođu prespavati. 

Glavni prioritet kod izrade ormara bio je da prostor bude maksimalno iskorišten što nije bio slučaj u staroj sobi.  Ovaj posao odlučili su prepustiti Stolariji Memento jer su ranije imali priliku surađivati s njima i bili su vrlo zadovoljni rezultatom.

Stolarija Memento izrađuje visoko kvalitetni namještaj iz različitih materijala gdje nude više od 50 boja iverala, različite vrste stakala ili ogledala, plexiglasa, aluminijske profile u više boja i oblika. Ormare izrađuju po narudžbi i mogu biti samostojeći ili ugradbeni.

Za ovu sobu napravili su ormar po mjeri od iverala koji se proteže od zida do zida i sadrži radni stol, visoki garderobni ormar, mnogo prostora za pohranu, od ladica i ormarića do otvorenih polica. Za izradu je odabran svijetli bagrem i siva boja naziva Monument Grey.

Sve fronte na ormaru su bez ručkica, odnosno imaju tip on sistem otvaranja. Time je pružen veći komfor, ali je i vizualni dojam ljepši jer nema prekida linija zbog ručkica.

Ormar po mjeri Stolarije Memento

U sklopu ormara osmišljen je radni stol idealan za dječaka jer će biti prikladan i za kasniju dob. Kod stola se vodilo puno računa o detaljima, na primjer, u stol je integrirana ladica za pohranjivanje stvari, napravljen je prostor u kojem se može držati koš za smeće, ruksak ili nešto drugo. Unutar istog prostora su postavljene utičnice koje ćemo predstaviti kasnije tijekom članka.

Za radni stol odabrana je stolica tamnosive i krom boje koja se zbog jednostavnog, ali lijepog izgleda može uklopiti u svaki stil uređenja. Dječaka je oduševila izgledom i kvalitetom. Istaknuo je kako je vrlo udobna, s odličnim osloncem za leđa. Mehanizam za podešavanje visine je praktičan i čvrst što je također veliki plus.

Radna stolica JYSK, ABILDHOLT tamnosiva/krom

Rasvjetna tijela za sobu tinejdžera

Za kvalitetno osvijetljen radni kutak, kao i ostatak sobe pobrinula su se funkcionalna i moderna rasvjetna tijela iz JYSKa. Odabrani oblici pridonijeli su estetici prostora, naročito dekorativni stropni luster. Sva rasvjetna tijela u sobi izrađena su od metala i crne su boje čime su u kontrastu s ostatkom uređenja koje naginje skandinavskom stilu. Ipak, ta kombinacija postigla je jednu harmoniju i savršen ugođaj.

Na fotografiji iz JYSK asortimana: Stolna lampa ERNST od metala i plastike; kutija VICKLEBY za pohranu stvari

Luster TORSTEIN crne i brončane boje, metalni

Lampa s kvačicom THEODOR, metalna

Ostatak uređenja

Osim rješenja za rasvjetu i radne stolice, iz JYSKa je i većina dekoracija u sobi, posteljina, ljuljačka, tepih, rolo za zamračivanje, kutije i košare za pohranu.

Investitori su za uređenje sobe za dječaka odabrali većinu artikala ovog maloprodajnog lanca jer je uvijek u skladu s trendovima, a oni su težili modernom uređenju. Osim toga, u ponudi se nalazi puno proizvoda vezanih uz skandinavski stil uređenja koji preferiraju. Oduševljeni su njihovim asortimanom jer se gotovo sve može sasvim lako uklopiti u današnje prostore.

Na fotografiji iz JYSK asortimana: Budilica Olle s funkcijama; bijela baterijska lampa HERBERT; košara ARVE za pohranu stvari; set posteljine GUNHILD sivo bijele boje

U jednom dijelu sobe nalazi se kutak za igru i čitanje. Investitorica najprije nije bila sigurna kako ispuniti taj prostor, no postavljanje viseće stolice za ljuljanje ispalo je pun pogodak.

Na fotografiji iz JYSK asortimana: Viseća stolica NITTEDAL; ukrasni jastuk STENROS i BRUDESPORE; umjetna janjeća koža TAKS

S tonovima čitave sobe usklađen je i rolo za zamračivanje svijetlo sive boje. Vlasnici stana odabrali su ga jer je neproziran i ima tih rad za razliku od rolete. Istaknuli su zadovoljstvo omjerom cijene i kvalitete, jednostavnim postavljanjem i rukovanjem.

Posebno im se svidjelo koliko lijepo izgleda u prostoru.

Rolo za zamračivanje JYSK, BOLGA

U sobi se mogu primijetiti i unikatne dekoracije te prirodni materijali. Investitori su imali želju da moderno uređenje upotpune ručnim radom malih proizvođača.

Budući da je u trendu povratak prirodnim materijalima, za tepih za dječju sobu odabran je materijal od pamuka i jute.

Tepih  SANDELTRE, JYSK 

Dječak je sam odabrao poster za zid, a s dekoracijama za police ormara imao je maminu pomoć.

Na fotografiji iz JYSK asortimana: metalna skulptura Franz crna, umjetna biljka VIGO; kutije za spremanje JANSEN

 

Na fotografiji iz JYSK asortimana: Info ploča DITMAR; okvir za slike TORD

Osim dekoracija uređenje sobe za budućeg tinejdžera upotpunio je program ožičenja tvrtke Legrand. Radi se o elegantnom programu Classia iz kojeg su odabrani krem mat okviri s tipkama bijele boje. Investitorima se najviše svidjelo što paleta boja omogućava kombinacije s posebnim naglaskom na detalje - od boje samog ukrasnog okvira do njegovog ruba. Svoj izbor uskladili su s bojama koje prevladavaju u sobi.

Odabrani program ožičenja pruža razne moderne mogućnosti, na primjer, USB utičnice koje stvaraju dodatnu razinu komfora. Tinejdžeri su danas dosta vezani uz tehonologiju i uređaje i zato nije bilo puno dileme oko postavljanja takve utičnice u ovoj sobi. USB će biti koristan za punjenje mobitela i korištenje drugih uređaja. Praktično je što kod punjenja mobitela više nije potreban punjač, već je dovoljno samo kabel staviti u utičnicu.

Investitori su se odlučili na Classiu prvenstveno zbog inovativnosti i modernog dizajna. Ove sklopke i utičnice poseban su detalj u prostoru.

 

Za više detalja zavirite u fotogaleriju!

Fotogalerija (20)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi