Mravi, kao i ostale štetočinje, u kući traže utočište i izvor hrane. Svoju lokaciju mijenjaju ovisno o uvjetima za život, vlazi, hrani, željenoj temperaturi i zaklonu.

S obzirom na to da se njihova prisutnost najviše osjeti u kuhinji, vjerojatno razmatrate prirodna riješenja za njihovo uklanjanje. U nastavku slijedi nekoliko načina kako spriječiti štetu i smanjiti njihovu prisutnost u kući.

1. Ocat

Pripremite otopinu u omjeru 1:1 vode i octa, pa ju ulite u bocu s potiskom. Poprskajte mrave i uklonite ih paprinatim ubrusom i bacite u kantu za otpatke.

Također, istu otopinu možete koristiti kao sredstvo "zastrašivanja", možete ju prskati po prozorskim daskama, ulaznim vratima ili na mjestima gdje primjetite prisutnost mravi.

2. Paprena metvica

Kako bi otjerali mrave iz kuhinje ili kupaonice, dovoljno je na komadiće vate nakapati par kapi eteričnog ulja paprene metvice. Komadiće vate smjestite na radnu površinu u kuhinji, ormare, ostavu, u blizini kanti za smeće, te na druga mjesta na kojima ste primjetili prisutnost mrava.

3. Limunov sok

Kao i ocat, limunov sok uništava miris mravljega traga. Na količinu limunova soka, dodajte 3 puta veću količinu vode. Takvom otopinom prskajte na sva mjesta gdje ste primjetili prisutnost mrava.

4. Cimet

Udisanjem cimetovog praha, mrav se guši i ugiba. Posipajte cimetov prah po putu kretanja mrava ili ga usipajte pred ulazak u njihovo gnijezdo. Na isti način funkcionira i eterično ulje cimeta jer ono djeluje kao repelent.

Pomiješajte par kapi eteričnog ulja cimeta s vodom i poprskajte put kojim se mravi kreću, oko vrata, prozora i pukotina.

5. Deterđent za pranje suđa

Deterđent za pranje suđa uzrokuje gušenje, dovodi do dehidracije, nakon čega mravi ugibaju. Pomiješajte jednu žlicu deterđenta za pranje suđa sa sodom bikarbonom u posudu s vodom. Poprskajte otopinom mjesto gdje ste primjetili kretanje mrava.

Autor: M.R.
Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi