Mogu li se postojeće keramičke pločice obložiti parketom?
Naravno da mogu!

Mapei daje odgovor na pitanje kako

U današnje vrijeme iznimno je važno brzo obaviti građevinske radove. No, za takve brze radove potrebno je imati odgovarajuća rješenja u vidu adekvatnog materijala koji može pratiti zahtjeve investitora, projektanata, izvođača radova i ostalih subjekata uključenih u proces gradnje.

Često investitori ne žele zahvate na postojećim oblogama, već žele nove obloge nadograditi na postojeće. U takvim slučajevima iznimno je bitno procijeniti postojeću podlogu te, nakon što utvrdimo stanje, obaviti sve potrebne radnje koje nam osiguravaju dugotrajnu kvalitetu.

Najčešća pitanja, kada je riječ o parketu, usmjerena su upravo na nadogradnju obloga od parketa preko postojećih keramičkih pločica. Odgovor na pitanje mogu li se postojeće keramičke pločice obložiti parketom jednostavan je i glasi – naravno da mogu!

No, da bi se taj zahvat izveo pouzdano sa sigurnošću da će izvedeni radovi biti dugotrajno kvalitetni, potrebno se obratiti stručnjacima s iskustvom u navedenim radovima.

Mapei, kao vodeći svjetski proizvođač materijala za pripremu podloga za keramičarske i parketarske radove, svakako je adresa na koju se treba obratiti već u samoj pripremi radova ugradnje parketa preko postojećih keramičkih pločica.


Nanesen temeljni premaz ECO PRIM GRIP

S obzirom na iznimno iskustvo u pripremi podloge, sustavima za polaganje keramike i parketa, u našim centrima za istraživanje i razvoj razvili smo rješenja za nadogradnju.

Ako se parket polaže na postojeće keramičke pločice, najprije je potrebno procijeniti kvalitetu podloge, u ovom slučaju keramičkih pločica koje moraju biti čvrste, stabilne, bez pukotina i bez iscvjetavanja kroz fuge.

Ako postoje pukotine i nevezani dijelovi, najprije ih je potrebno sanirati, a tek potom nastaviti s daljnjim radovima.

Priprema podloge prije ugradnje parketa

U obiteljskom stanu u Rijeci investitor je želio ugraditi parket, no nije želio ukloniti postojeće pločice kako bi izbjegao dodatne grube radove. Stoga je Odjel tehnike Mapei Croatia u suradnji s izvođačem parketarskih radova predložio rješenje za ugradnju parketa bez uklanjanja postojećih pločica.


Masa za izravnavanje ULTRAPLAN ECO nanesena na temeljni premaz ECO PRIM GRIP

Budući da je najprije bilo potrebno izravnati podlogu, ona je premazana temeljnim premazom ECO PRIM GRIP, višenamjenskim temeljnim premazom na bazi umjetnih smola i silikatnog pijeska u vodenoj disperziji s vrlo niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva (VOC).

Zbog svoje iznimne brzine sušenja masu za izravnavanje moguće je ugraditi nakon samo 30 minuta od nanošenja temeljnog premaza. Nakon što se ECO PRIM GRIP osušio, ugrađena je brzovezujuća izravnavajuća masa ULTRAPLAN ECO koja je pogodna za nanose 1 – 10 mm.

S obzirom na nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva (VOC) neškodljiva je za zdravlje izvođača i krajnjih korisnika prostora. Već 24 sata nakon njezine ugradnje ULTRAPLAN ECO moguće je obložiti parketom i oblogama poput PVC-a, linoleuma, LVT-a ili gume.


Ugradnja parketa na trajnoelastično ljepilo ULTRABOND P990 1K

Polaganje parketa i lakiranje

Za lijepljenje masivnog parketa korišteno je trajnoelastično ljepilo ULTRABOND P990 1K koje je pogodno za ugradnju svih vrsta i dimenzija parketa. Zbog niskog viskoziteta iznimno lako se nanosi i ne umara ruke parketara koji zbog toga može ugraditi više parketa.

Ovo se ljepilo može koristiti i za direktno lijepljenje parketa na postojeće keramičke pločice. U tom slučaju pločice je potrebno prebrusiti i premazati temeljnim premazom PRIMER M.

Za tri dana, nakon stabilizacije parketa i sušenja ljepila, parket je prebrušen i lakiran. Najprije je nanesen temeljni dvokomponentni lak ULTRACOAT PREMIUM BASE, a nakon samo dva sata nanesen je i završni lak ULTRACOAT HIGH TRAFFIC u dva sloja, u razmacima sušenja od 2 sata.

Do novih podova u vrlo kratkom roku

Ultracoat linija proizvoda za završnu obradu i zaštitu parketa ima nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva (VOC), što ih čini neškodljivima za parketare i krajnje korisnike prostora.

Kombinacijom jednog premaza ULTRACOAT PREMIUM BASE i dva premaza ULTRACOAT HIGH TRAFFIC dobija se zaštita vatrootpornosti masivna hrastova parketa klase Cfl -S1.


Brušenje parketa

Ono što je posebno važno jest brzina sušenja lakova koji omogućuju potpuni ciklus lakiranja s tri premaza u samo 6 sati nakon nanošenja prvog pa do sušenja završnog sloja.

Na konkretnom primjeru ugradnje parketa preko postojećih keramičkih pločica investitori su u samo 5 dana dobili nov pobrušen i lakiran parket. Taj proces može se smanjiti na samo 2 dana korištenjem gotovih parketa kao završne obloge.

U PRVOM PLANU

ULTRACOAT HIGH TRAFFIC je dvokomponentni alifatski poliuretanski lak na vodenoj bazi s vrlo niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva (VOC) i bez NMP-a. Izrazito je otporan na habanje i abraziju, a koristi se za drvene podove.

Pogodan je i za podove s vrlo gustim pješačkim prometom (javni uredi, trgovački centri, aerodromi, izložbene dvorane, itd.). ULTRACOAT HIGH TRAFFIC visoko je transparentan i ima visoku pokrivnu sposobnost – karakteristike koje nije bilo moguće postići s drugim proizvodima na vodenoj bazi.

Podovi završno prelakirani s ovim lakom imaju prirodan završni izgled i jednostavno se čiste i održavaju. Ako se upotrebljava bez temeljnog premaza daje žive boje drveta bez žućenja godinama.

TEHNIČKI PODACI
  • Privatni stan, Rijeka
  • Vrijeme izvođenja radova: rujan 2016. godine
  • Izvođač radova: Parketarski obrt Galić, Viškovo
  • Mapei distributer: Panon d.o.o., Viškovo
  • Mapei koordinator: Nenad Karalija
PROIZVODI MAPEI
  • Priprema podloge: Eco Prim Grip, Primer M, Ultraplan Eco
  • Polaganje parketa: Ultrabond P990 1K, Ultracoat High Traffic, Ultracoat Premium Base

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi