Život u štetnim okolišnim uvjetima može sam po sebi imati negativan učinak na naš organizam, ali i potaknuti simptome nekih bolesti za koje imate genetsku predispoziciju. Onaj dio našeg tijela koji je prvi u dodiru s okolišem je koža, stoga nije čudno da je ona najbolji pokazatelj štetnosti okoliša. Ponekad će zagađen zrak i loši uvjeti rada dovesti do kožnih problema sami od sebe, a ponekad će potaknuti simptome bolesti koji bi inače ostali neostvareni. Nekoliko je glavnih kožnih oboljenja koja mogu nastati kao reakcija na okoliš te ih je zato moguće regulirati, umanjiti ili spriječiti, ovisno o slučaju.

Izbjegavajte štetne sastojke u proizvodima za kožu

Kako biste izbjegli kožne reakcije, dovoljno je pratiti nekoliko ključnih sastojaka u proizvodima za njegu kože. Neki sastojci nisu štetni svakome, već ovise o tipu kože, no općenito je dobro tražiti proizvode bez alkohola pogotovo ako ćete ih nanositi na isušenu ili oštećenu kožu. Alkohol može biti koristan u sastavu kozmetičkih proizvoda, no kod osoba sklonih kožnim oboljenjima, on će uvelike pogoršati situaciju ili čak pokrenuti razvoj prvih simptoma. Izbjegavajte proizvode s alkoholom ili teškim uljima ako ste skloni dermatitisu i sličnim problemima.

Nemojte ostajati u vlažnoj odjeći

Neka kožna oboljenja mogu biti potaknuti razvojem gljivica, kao što je to seboreja. Gljivice koje uzrokuju ovu bolest hrane se viškom sebuma na koži, a posebno se dobro razvijaju u vlažnim i toplim uvjetima. Primjer takvih uvjeta je vrijeme nakon fizičkog posla ili treninga – zato je važno nositi presvlaku na posao ili vježbanje kako se ne biste izlagali riziku. Ovom problemu mogu doprinijeti i razni drugi čimbenici kao što je opći nezdravi stil života i imunološki poremećaji, a česta je genetska predispozicija za razvitak.

Izbjegavajte izlaganje nadražujućim sredstvima

U fizičkom se poslu, ali i svakodnevnom životu u kućanstvu ljudi često izlažu nadražujućim sredstvima za čišćenje, bojenje, poliranje i slično. Čak i svakodnevni deterdženti mogu imati snažan učinak na vašu kožu i oštetiti njenu barijeru. Zato je pri svakom poslu koji zahtijeva korištenje snažnih kemikalija važno koristiti zaštitne rukavice. Inače možete potaknuti razvoj oboljenja kao što je atopijski dermatitis koji uzrokuje vrlo neugodan svrbež kože na raznim dijelovima tijela.

Jedna od svakodnevnih tvari koja najčešće uzrokuje alergijske reakcije i posljedično dugotrajna kožna oboljenja su izrazito mirisni omekšivači. Pokušajte pronaći nježnije alternative ili zamijenite omekšivače octom ako primijetite da vaša koža negativno reagira. Kožna je oboljenja puno lakše spriječiti nego liječiti jer često imaju specifičan tijek koji uključuje faze upale i mirovanja, a faze upale znaju biti tako teške da ne možete normalno funkcionirati.

Zaštitite se od vremenskih uvjeta

Na kraju, pretjerano isušivanje kože može nastati i uslijed vremenskih uvjeta kao što je izrazita hladnoća, vjetar ili čak vrućina koja potiče pretjerano znojenje. Zaštitite svoju kožu od ovih uvjeta ako ste primijetili da ste skloni nekim od spomenutih kožnih oboljenja. Najgori učinak na kožu imaju hladna suha razdoblja koja u kratkom roku mogu dovesti do velikih oštećenja. Zato je čuvajte na otvorenom kao i u zatvorenom.

Sponzorirani članak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi