Neovisno o tome koliki vam je budžet, troškovi preuređivanja stana mogu brzo izmaknuti kontroli. Zato želimo podijeliti s vama nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri uštedi.

1. Napravite popis troškova

Naravno, prvi savjet je izrada detaljnog popisa svih troškova kako biste znali koliko vam treba novca. Uključite sve u vašu računicu, podove, zidove, elektriku, namještaj, kućanske aparate i sve ostalo što planirate poboljšati. Dobro je znati ukupnu cijenu svih usluga koje ćete trebati, te svakako kontaktirajte nekoliko različitih građevinara, dizajnera interijera i električara kako biste došli do najpovoljnijih ponuda.

Nakon što dobijete okvirnu cijenu cijele renovacije, procijenite možete li si tu cijenu priuštiti. Ako ne možete, preostaju vam dvije opcije: srezati troškove što više možete ili razmotriti alternativna rješenja financiranja na Matchbankeru.

Matchbanker je web stranica koja služi za usporedbu ponuda kredita i pozajmica na hrvatskom tržištu. Cilj je da se korisnicima omogući brza pretraga i lakše donošenje odluke.

Napominjemo da se uvijek preporučuje unaprijed planirati neplanirane troškove koji se gotovo uvijek dogode. Pokušajte krenuti u proces renovacije s budžetom koji pokriva i 10% nepredviđenih troškova, te vam time omogućava fleksibilnost.

2. Ne žurite

Nemojte istovremeno započeti s renovacijom kupaonice, kuhinje, sobe, dnevnog boravka i balkona. Preporučljivo je da krenete polako, s renovacijom jedne ili dvije prostorije. Ovako ćete se moći u potpunosti usredotočiti na jedan projekt prije nego što započnete s drugim, nećete morati živjeti u domu punom radova i nedovršenih prostorija, te ćete lakše ostati unutar budžeta.

3. Uradite sami

Očito, ovo je jedan od najučinkovitijih načina da uštedite novac tijekom renoviranja kuće. Ako mislite da ovaj savjet nije za vas jer niste dovoljno vješti, razmislite ponovo! Možda nećete moći sami postaviti suhozid ili pločice, ali postoje neke stvari koje ćete moći učiniti sami da pripremite svoj prostor prije dolaska radnika. Ako radnike plaćate po satu, bolje je da sami obavite zadatke koji ne zahtijevaju puno iskustva kao što su čišćenje, pripremanje površina ili bojanje.

Ako želite poboljšati vaše vještine – YouTube je vaš prijatelj. Danas uz pomoć njegovih video tutoriala možete bez problema naučiti nove vještine. Sve što trebate je odvojiti vrijeme da to učinite kako treba. Ako nemate potrebne alate, nabavljanje istih iz lokalne prodavaonice je opet jeftinija opcija nego unajmljivanje nekoga da to napravi za vas.

Ako sami planirate obaviti mnogo posla, budite svjesni da postoje stvari koje ne biste trebali sami obavljati ako niste licencirani, kao što su električni radovi ili premještanje komunalnih vodova. Ako ste dovoljno vješti za obavljanje takvih poslova, svakako nabavite dozvolu. To će vas spriječiti od ulaska u nevolje, te će također zaštititi buduće stanovnike vašeg doma.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi