Ne postoji toliko univerzalna površina kao što su to keramičke pločice. Bilo da se radi o interijeru, eksterijeru, podovima ili zidovima, keramičke pločice ostaju jedan od najpopularnijih izbora, a bogatstvo različitih vrsta, oblika, dimenzija i boja garantira uklapanje u svaki dizajn. Keramičke pločice vrlo su jednostavne za održavanje, što je upravo i Jedna od njihovih najvećih prednosti. S obzirom da su izrađene od prirodnih čestica koje se peku na vrlo visokim temperaturama, završni proizvod je čvrst, otporan na habanje i ne zahtijeva posebne vrste sredstava za čišćenje. Ipak, ako želite pročitati savjet ili dva oko toga kako pravilno održavati keramičke pločice, na pravom ste mjestu.

Održavanje glaziranih i neglaziranih keramičkih pločica

Svoj dom možete ukrasiti dvjema vrstama keramičkih pločica: glaziranima i neglaziranima. Kao što se može zaključiti iz njihova naziva, glazirane pločice imaju prozirnu ili neprozirnu glazuru koja se nanosi u postupku pečenja, dok su neglazirane pločice neobrađene i izgledaju "sirovije". Samim time, neglazirane pločice mogu zahtijevati redovitije čišćenje, iako je način održavanja isti kao i kod glaziranih, a on uključuje pranje vodom i sredstvima za čišćenje kako bi se izbjeglo nakupljanje prljavštine, kamenca ili plijesni. Međutim, uvijek trebate imati na umu da su keramičke pločice osjetljive na abrazive, drugim riječima, određene supstance ili čestice poput pijeska koje ih mogu izgrebati, što dodatno podiže važnost redovitog čišćenja.

Ne zaboravite fuge

Fuge, uz dekorativnu svrhu, imaju i onu funkcionalnu, a ako se ne održavaju redovito s vremenom mogu potamniti ili se nakupiti plijesni. Upravo prljave fuge mogu pokvariti dojam lijepih i čistih pločica, iako mnogi ljudi izbjegavaju njihovo čišćenje. Problem je u tome što su fuge vrlo porozne i lako upijaju vodu i masnoće, što ih čini podložnijima prljanju od samih pločica. Ako su i vaše fuge prljave a ne možete ih očistiti običnim sredstvima za čišćenje, probajte napraviti "pastu" od sode bikarbone i vode koju ćete utrljati u najprljavije dijelove i ostaviti preko noći. Ujutro fuge očistite četkom, pritom pazeći da ne oštetite pločice.

Izvor: TVIM TONKOVIĆ d.o.o.

TVIM TONKOVIĆ d.o.o.
Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi