Povratak sa studentskih ferija i godišnjih odmora obično podrazumijeva i povratak uobičajenom načinu života i svakodnevnim poslovnim obavezama. Odlazak s toplih morskih obala ili iz ljepota planinskih proplanaka kojima smo se toliko veselili veći dio godine i povratak 'na staro' može se katkad pokazati prilično traumatičnim. To posebno vrijedi za studente koji ili posjeduju ili unajmljuju stanove u većim gradovima, jer jesen je vrijeme početka nove akademske godine, što znači da će ubuduće velik dio vremena ponovno provoditi učeći u zatvorenom prostoru. Donosimo stoga za njih nekoliko savjeta kako za relativno malen novac osvježiti interijer njihovih često malih stanova ili garsonjera, u kojima će rado boraviti tijekom čitave sljedeće godine.

10 savjeta za ekonomično osvježenje studentskih stanova

  1. Kako bi prostor 'procvao' atmosferom novog, kao jedan od najjeftinijih, a ujedno i najefikasnijih načina, predlažemo da razmotrite promjena postojeću boju zidova (ukoliko unajmljujete stan, za ovaj 'zahvat' morat ćete naravno prethodno pribaviti dozvolu vlasnika). Za postizanje željenog učinka, dovoljno će biti bojenje i samo jednog zida u prostoriji u kojoj najčešće obitavate, a koji se idealno vidi i iz drugih prostorija stana. Prilikom odabiranja boje, vodite računa da se dobro uklopi u ostatak interijera.
  2. U prodavaonicama tekstila postoji velik izbor tkanina – ako nemate dovoljno novca za promjenu zavjesa, predlažemo da kupite malo deblje trake kojima ćete svezati postojeće zavjese (ako su jednobojne, trake neka budu u drugoj boji ili šarene. Za šarene zavjese, neka trake budu jednobojne, u najmanje zastupljenoj boji u zavjesama). Posebno efektne trake su u zlatnoj i srebrnoj boji.
  3. Na sofe obavezno stavite nove jastučiće (ako ste se odlučili za trake, neka budu u boji/bojama traka na zavjesama). Alternativno, preko sofe se uvijek može prebaciti pamučna tkanina u nekoj smirujućoj ili 'otkvačenoj' boji.
  4. Ako kupujete novu sofu, neka obavezno budu od što je moguće lakše konstrukcije i na rastezanje (što će se zasigurno pokazati najboljim rješenjem prilikom posjete roditelja ili prijatelja). Ako ipak ostajete pri staroj sofi, uvijek je možete pretapecirati što će vas koštati znatno manje od kupnje nove.
  5. Ako ste jedan od mnogih studenata koji uče noću, potrebna vam je i adekvatna i funkcionalna rasvjeta. Stajaće podne lampe možete pronaći u svakom, danas, većem trgovačkom centru. Bitna je žarulja dovoljne jačine te preporučam štedne eko žarulje za koje ćete izdvojiti desetak kuna više ali će vam znatno duže trajati.
  6. Studentima uvijek treba mjesta za knjige – ako kupujete nove police, najjeftinije su zidne, učvršćene samo donjim konzolama. Pravilno postavljene na zid i uredno ispunjene knjigama iznad radnog stola ili čak sofe u dnevnom boravku, pokazat će se i dobrim dekorom. Prije kupovine ovakvih polica, svakako se raspitajte kod prodavača kolika im je nosivost!
  7. Predlažemo da jedan dio zida (idealno uz radni stol ili u kuhinji) ostavite za nuetralni pano od pluta, na koji ćete uvijek moći pričvrstiti papiriće-podsjetnike nadolazećih obaveza.
  8. Ako nemate dovoljno stolica, a prostor je već sada skučen i prilično natrpan, odlučite se za lagane stolice na rasklapanje, koje se po potrebi mogu i pričvrstiti na zid ili pak sklopljene odložiti iza ormara. Ovakve stolice (dobar izbor je u svim velikim trgovačkim centrima) neka budu jednobojne ili izrađene od prozirnog plastičnog materijala, jer će se najlakše uklopiti u skoro svaki prostor.
  9. Ako želite osvježiti prostor počevši od poda, savjetujemo da se odlučite za neki veseliji tepison (možete ga zatražiti u dimenziji po vašoj želji, a u specijaliziranim trgovinama tepisona će ga odmah po potrebi i porubiti). Tepison i tanji pamučni tepisi ujedno spadaju u najjeftinija i najbrža rješenja.
  10. Sobno bilje sigurno će oplemeniti i oživiti svaki prostor. Prije kupnje, svakako se savjetujte s cvjećarima za koju vrstu je potrebno više ili manje svjetlosti, pa ga shodno tome rasporedite po stanu.

Fotogalerija (14)

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi