Organizacija renovacije kuće može biti jako stresan proces, osobito kada je radite prvi put u životu. Bez obzira na projekt, preuređenje uglavnom uključuje toliko detalja da to lako može postati zastrašujuće.

Iskoristite ove korake i savjete za planiranje preuređenja doma kako biste znali poredati, prioritizirati te izraditi detaljan plan projekta renovacije, koji će vam smanjiti razinu stresa te vam osigurati da ne kročite van određenog proračuna te da ostanete unutar planiranog vremenskog okvira.

1. Izradite detaljan plan projekta renovacije doma

Prvi korak preuređenja je izrada plana koji jasno uključuje cilj renoviranja, inspiraciju za dizajn te sav posao koji tek treba biti odrađen. Plan projekta treba sadržavati:

 • Nacrt ili skicu gotovog projekta
 • Popis potreba i osobnih želja vezanih za projekt
 • Korake za projekt podijeljene u one koje možete odraditi sami (ukoliko to želite) i one za koje će vam biti potreban profesionalac

Prije nego krenete s obnovom, istražite koje će vam dozvole biti potrebne, a počnite s pripremom i planiranjem 6 do 12 mjeseci prije početka samog preuređenja.

2. Odredite budžet projekta

Sljedeći korak kod planiranja renovacije kuće je utvrđivanje proračuna koji treba uključivati troškove dozvola i građevinskog materijala, kao i troškove rada, opremanja, ukrašavanja te kozmetičkih dodataka.

Preporučujemo da iskoristite česte popuste u raznim trgovinama građevinske opreme ili namještaja jer pametnom kupnjom možete uštedjeti značajnu svotu novaca. Primjerice, Crni petak koji se održava zadnji petak u studenom pruža mogućnost kupovine raznih proizvoda po uvelike sniženim cijenama. Tako u npr. Emmezeta Black Friday katalogu možete pronaći razne vrste namještaja koje će se odlično uklopiti u vaš renovirani dom.

Za pravilno određivanje budžeta slijedite ove korake:  

 • Odredite koliko želite potrošiti te dodajte barem 10% u proračun za neočekivane troškove
 • Zatražite procjenu troškova od profesionalaca, i to od više izvođača radova kako biste pronašli najbolju opciju za svoj budžet
 • Istražite koja je cijena svih potrebnih materijala

Ukoliko se procjene troškova ne uklapaju u vaš proračun, prođite kroz plan projekta još jednom te eliminirajte one elemente koji su nižeg prioriteta.

3. Unajmite izvođače radova

Nakon što odredite svoj budžet, vrijeme je da zaposlite svoj tim. Ne birajte izvođače radova samo na temelju procjene troškova. Prilikom intervjuiranja i odabira uzmite u obzir i sljedeće:

 • Godine iskustva: izvođač koji posluje dugo vremena ulijeva više povjerenja od onog koji je novi u tom poslu
 • Licence: provjerite je li vaš izvođač ima sve potrebne certifikate potrebne za posao koji obavlja
 • Potvrda o osiguranju: izvođači trebaju imati osiguranje za naknadu štete i odgovornosti radnika za vrstu posla koju obavljaju
 • Reference: ovo je odličan način da se uvjerite da vaš izvođač nije dobar samo na papiru
 • Uvjeti plaćanja: ugledan izvođač neće od vas tražiti da platite punu cijenu unaprijed, a stručnjaci vam savjetuju da to ne radite. Svakako je važno dogovoriti uvjete plaćanja prije početka radova.

4. Odredite vremenski raspored

0daberite željeni datum početka radova ili datum do kada biste željeli da radovi budu gotovi. Sjednite sa izvođačima i dogovorite se koliko će vremena trebati za dovršiti svaki dio projekta. Odredite koliko vremena će iziskivati:

 • Čišćenje projektnog područja
 • Otprema i dostava materijala
 • Određeni praznici kada izvođači neće raditi

Koristite kalendar i označite svaki korak projekta. Kada odredite željeni datum završetka, uključite i nekoliko dodatnih dana za potencijalne neočekivane komplikacije i probleme. Potvrdite sa izvođačima da je rok realan.

5. Spakirajte se i pripremite za renoviranje doma

Nakon što ste sve isplanirali vezano za renovaciju, vrijeme je da pripremite prostor te isplanirate kako izbjeći korištenje prostorija dok se preuređuju. Hoćete li tijekom preuređenja živjeti u svom domu ili ne, ovisi o tome koji se posao obavlja.

Ukoliko planirate renoviranje kuhinje, pripremite si privremeno mjesto za kuhanje i jelo u drugoj prostoriji te uklonite sve posuđe i manje uređaje iz kuhinje. Renoviranje glavne spavaće sobe? Pripremite drugu prostoriju za spavanje te pronađite mjesto za odlaganje namještaja. Ako pak planirate renoviranje cijelog doma, bilo bi najbolje kada biste se nakratko potpuno iselili.

Nadamo se kako će vam naši savjeti olakšati adaptaciju kuće ili stana te kako će vam čitav proces proći sa što manje stresa, a što više užitka.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi