Laminatni podovi jedna su od najvećih inovacija u uređenju interijera u posljednjih 50 godina. Cjenovno su pristupačni, trajni, svestrani i nevjerojatno lagani za postavljanje i održavanje. Gotovo svi laminati koje danas možete pronaći na tržištu imaju klik sistem spajanja dasaka – sistem pri kojem nije potrebno ljepilo niti druga adhezivna sredstva. Zapravo najkompliciraniji dio procesa je odabir dekora laminata koji je idealan za Vas. U tome će Vam ovaj članak nastojati pomoći.

Što je laminatni pod?

Laminati su najpopularnija, najpovoljnija i najpraktičnija podna obloga za svaki moderan dom i poslovni prostor. Dekori variraju od klasičnih imitacija drva do modernih imitacija pločica i kamena.U tehničkom smislu laminatni pod je vrsta podne obloge koja se izrađuje od nekoliko slojeva materijala kako bi se stvorio čvrst i izdržljiv tip podne obloge. Obično ima najmanje 4 sloja. Potporni sloj - ovaj sloj pruža stabilnost i potporu podnicama i osnova je laminatnog poda.

  • Jezgroviti sloj - ovaj sloj pomaže u sprečavanju udubljenja (što se često može dogoditi na podovima od pravog drveta) i zadržavanju strukture poda.
  • Dekorni sloj - ovaj sloj daje izgled laminatnom podu, radi se o samome dekoru odnosno boji laminata.
  • Zaštitni sloj - ovaj sloj pruža zaštitu donjim slojevima, pomažući podu da izbjegne ogrebotine od svakodnevnog trošenja.

Debljine i klase laminata

Različite debljine i klase laminata važne su pri odabiru Vašeg dekora laminata. Laminati dolaze u debljinama od 7 do 14 mm. Debljine od 7 mm do 10 mm pogodne su za uporabu u domaćinstvima, dok se debljine od 12 do 14 mm mogu koristiti i u domaćinstvima i u poslovnim prostorima. Širine i dužine dasaka se razlikuju. Standardne dimenzije dasaka su otprilike 1400x200 mm. Postoje i razne wide i oversized kolekcije laminata sa širinama dasaka preko 400 mm i dužinama preko 2000 mm.

Savjet: Ako Vam podloga nije savršeno ravna izbjegavajte široke daske. Preko neravnog poda teže će se spojiti šire daske, krajnji zglobovi neće ostati u istoj razini i bit će više praznina ispod dasaka koje ćete osjetiti kada hodate po podu.

  • Standardne klase tvrdoće laminata su 31, 32 i 33
  • Klasa 31/AC3 - idealna za sva područja u Vašem domu, uključujući područja s velikim prometom (npr. kuhinje i hodnici).
  • Klasa 32/AC4 - idealna za sva područja Vašeg doma i neke komercijalne prostore.
  • Klasa 33/AC5 - idealna za gust promet u komercijalnim prostorima.

Kvaliteta laminata koji odaberete može imati ogroman utjecaj na njegovu dugotrajnost. Hoćete li dodati podlogu - filc ispod laminata također mogu utjecati na dugotrajnost. O tome više u nastavku.

Ne zaboravite na podlogu – filc

Svi laminati trebaju podlogu od pjene – filc. Filc sprečava izravni kontakt laminata i podloge i samim time otklanja zvuk - smanjuje buku i čini Vaš pod tišim. Ako je postavljen filc, odnosno ako laminat nije na „goloj“ podlozi, osjet hoda je nježniji. Filc dodaje i sloj toplinske izolacije, održavajući vaš dom hladnijim ljeti i toplijim zimi. Također olakšava postavljanje dasaka jer ujednačava moguće male nedosljednosti i neravnine na podlozi na koju postavljate laminat. Filc dodaje i dodatni sloj zaštite od vlage, pa ako Vam ikada voda procuri ispod poda, manja je vjerojatnost da će vlaga prodrijeti do Vašeg laminata.

Dekor odaberite na temelju Vašeg životnog stila, a ne samo izgleda

Odaberite svoj dekor laminata prema ritmu života i dinamici svog doma. Hoće li to biti prometno područje s non-stop akcijom ili će soba biti mirna i privatna? Ako vodite miran život, odaberite bilo koji pod koji Vas zanima. Ali ako imate jedno od 24/7 aktivnih domaćinstava s djecom, kućnim ljubimcima i puno posjetitelja, budite malo oprezniji. U takvim uvjetima tamniji dekori s naglašenim teksturama drva, završnom obradom niskog sjaja ili mat izvedbom izgledati će puno bolje, čišće i trajnije od podnica s svijetlim dekorom, jednostavnim uzorkom ili završnom obradom visokog sjaja.

Savjet: Svjetliji podovi mogu učiniti da soba izgleda veće i svjetlije i izvrsni su za manje prostore. Tamniji laminati idealni su za veće prostorije jer oplemenjuju prostor i sobi daju karakter.

 

Održavanje laminata

Naravno, laminati se moraju redovito čistiti bez obzira na vrstu ili kvalitetu dekora koji ste odabrali. Laminate treba redovito čistiti ili usisavati. Možete ih čistiti i vlažnom (ne mokrom) krpom. Korištenje mokre krpe može omogućiti prodiranje vlage u vaš laminat i njegovo iskrivljenje. Nikada nemojte dopustiti da se na podovima stvaraju lokve vode, čak i ako su vaši podovi vlagootporni ili vodootporni. Uvijek se potrudite da što prije očistite polijevanje.

Dobro je znati: Usisavanje laminata jednom ili dva puta tjedno obično je dovoljno da Vaš pod izgleda lijepo i čisto. Ako Vaš usisavač ima opciju postavke za usisavanje tvrdog poda preporučamo Vam da je koristite za najbolje rezultate čišćenja!

Gdje kupiti laminat?

Početna točka može Vam biti Drvo trgovina Mikša d.o.o. i naša ponuda s više od 60 dekora kvalitetnih švicarskih laminata raznih debljina i klasa + sva potrebna dodatna oprema!

DRVO TRGOVINA MIKŠA d.o.o.
DRVO TRGOVINA MIKŠA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi