Tržište nekretnina iz godine u godinu, mjeseca u mjesec bilježi rast i pad prodaje nekretnina, ali ono što je nedvojbeno u priči o tržištu nekretnina jesu strani kupci.

S obzirom na to da smo kao turistička zemlja vrlo popularni kako u europskim tako i u stranim zemljama nije iznenađujuće da isti ti gosti kroz godine boravka na istoj lokaciji, i stalnog povratka u našu zemlju jednog dana odluče upravo ovdje kupiti nekretninu.

Također, osim navedenih slučajeva, kao što znamo, mnogo je onih koji su u mlađim danima krenuli trbuhom za kruhom, i sada mirovinu žele provesti u svojoj zemlji.

Kako biste što efikasnije vašu nekretninu oglasili na stranom tržištu, važno je imati provjerenu vlasničku dokumentaciju kako bi osoba koja je strani državljanin što jednostavnije mogla upisati nekretninu na svoje ime i riješiti papirologiju što se tiče same kupoprodaje.

Oglašavanje nekretnine na stranim portalima

Postoje agencije za nekretnine koje vam mogu pomoći s oglašavanjem vaše nekretnine na stranim web portalima.

Kao što je svima poznato, osim same kupnje, agencije vrše i potražnju željenih nekretnina. Tako u svojim bazama podataka imaju klijente koji su pomoć pri potražnji željene nekretnine povjerili njima, pa se i tu otvara mogućnost prodaje na stranom tržištu, odnosno stranim državljanima.

Ako ste sami odlučili prodavati vašu nekretninu, osim na domaćim portalima, i na stranim postoji opcija da se kod nekih web oglašivača vaš oglas automatski prikazuje na nekim stranim oglašivačima.

Time je stranim državljanima omogućeno da direktno putem tih inozemnih portala pregledavaju oglase s područja Hrvatske i šalju upite za kuće, stanove, zemljišta ili poslovne prostore.

Jedno od istraživanja pokazalo je da strani državljani većinom pokazuju veliki interes za nekretnine na području Jadrana, što i nije tako nevjerojatno, s obzirom na ljetovanja koja nam pokazuju veliki priljev turista.

Što se tiče potrebne dokumentacija, ona se razlikuje od toga je li kupac državljanin članice Europske unije ili nije. Za one državljane koji dolaze iz zemalja članice Europske unije procedure i pravila o kupoprodaji jednake su kao i za državljanina Republike Hrvatske, osim ako se radi o nekretninama u izuzetim područjima.

Pravilo uzajamnosti

Ako se radi o stranom državljaninu čija država nije članica Europske unije tada vrijedi pravilo uzajamnosti, što znači da ako državljanin Republike Hrvatske može slobodno kupovati nekretnine u toj zemlji, tada i taj strani državljanin može kupovati nekretninu ovdje. Popis država za koje vrijedi pravilo uzajamnosti može se pronaći na stranicama Ministarstva pravosuđa RH i Središnjem državnom portalu.

Državljani koji se ne nalaze na tom popisu nisu u mogućnosti stjecati pravo vlasništva dok se ne utvrdi uzajamnost.

Prije same kupnje u slučaju uzajamnosti strani državljanin mora podnijeti zahtjev kojim traži suglasnost za stjecanje prava vlasništva stranih osoba na nekretninama u RH.

S obzirom na dosadašnje brojne pozitivne pokazatelje u sektoru turizma, kao i prema interesu potencijalnih kupaca za očekivati je da će interes za hrvatske nekretnine rasti.

S dolaskom proljeća i ljepšeg vremena treba se pripremiti na dolazak stranaca jer velika većina njih spaja ugodno s korisnim, pa tako možda koji produženi vikend uz kvalitetno oglašavanje rezultira time da nekretninu prodate upravo stranom državljaninu.

Image
Ivana Tešanović

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi