U doba kad većina ljudi živi u zgradama slabo okruženim zelenim površinama, imati vlastito dvorište pravi je luksuz. Iako sama ideja vanjskog prostora u sklopu kuće zvuči odlično, mnogi se zapravo nikad ne uhvate uređenja vrta jer ne znaju otkud bi krenuli. Ne postoji jedinstven recept za uređenje vrtnog prostora, ali uz nekoliko savjeta možete od praznog dvorišta napraviti zelenu oazu.

Prvo razradite ideju – umjesto kupovanja nepovezanih dekoracija, unaprijed razmislite što želite postići. Hoće li Vaš vrt biti mjesto za igru i zabavu ili pak mirni prostor za odmaranje i uživanje u tišini. Namjeravate li se u dvorištu baviti sportom ili želite više mjesta posvetiti namještaju? Ako imate dovoljno vremena, možda želite uzgajati biljke i povrće te svoje dvorište pretvoriti u pravi mali botanički vrt. Ovisno o Vašoj stambenoj situaciji i hobijima, odredite kakvo bi Vam uređenje najviše godilo i tek se onda upustite u realizaciju.

Mjesto za odmor

Ukoliko svoje dvorište namjeravate pretvoriti u malo odmaralište, fokusirat ćete se na izgradnju ugodne i opuštajuće atmosfere. U tom će pomoći mirisne biljke poput lavande i ružmarina te male kamene fontane.

Ono što Vam svakako treba u izgradnji oaze je vrtna klupa. U kombinaciji s putićem, odavat će dojam botaničkih vrtova ili perivoja iz filmova, a Vaš će vrt podići na novi nivo. Ako se bavite jogom ili meditacijom, dobro bi bilo ostaviti malenu ravnu površinu za vježbanje s pogledom na oazu mira. Također, solarne lampe koje se zataknu u zemlju duž putića stvaraju poseban ambijent noću, a dobar su odabir i male lampice koje se mogu postaviti duž zida ili ograde.

Centar zabave

S druge strane, obitelji s djecom ili kućnim ljubimcima htjet će više praznog prostora u dvorištu. Iako nije uvijek pravilo, ljubimci u kombinaciji s malom djecom često nisu najbolji prijatelji vrtnih biljaka, ali će ih zato veseliti prostor za igru.

Dobra ideja za one koji se redovno bave sportom bila bi namjestiti stupove i mrežu za odbojku i badminton ili pak stol za stolni tenis. Ovo su aktivnosti kojima se može baviti svatko i nema dobne granice pa će svi biti sretni. Osim toga, namjeravate li organizirati druženja i zabave u dvorištu, prijeko su Vam potrebni vrtni stolovi. Ovako po ljeti možete premjestiti i večere u dvorište u čemu će svi uživati. Također su korisni za društvene igre i karte, omiljenu ljetnu razonodu, a ovisno o prostoru možete ih postaviti više; jedan za jutarnju kavu, a drugi za obiteljski ručak.

Kako bilo da bilo, uređenje vrta ovisi i o veličini prostora koji Vam je na raspolaganju jer mala terasa ne može biti teren za odbojku pa je vjerojatnije da ćete je urediti kao mjesto za odmor. U svakom uređenju treba razmisliti i o tendi ili mjestu za suncobran, a ako terasu namjeravate koristiti za objede, dobro bi Vam došle i mreže za komarce. Mirisne biljke poput lavande također su dobar prirodni repelent za komarce, a privlače leptire što će u sumrak s prekrasnim aromama stvoriti atmosferu koja će očarati svakoga.

Sponzorirani članak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi