Uređenje vrta, dvorišta ili okućnice ukrasnim kamenom postaje sve popularnije, posebice zbog svestrane namjene. Postoje različite vrste veličine i boje dekorativnog kamena, pa se u skladu s njihovim svojstvima, uloga mijenja ovisno o potrebi, ali i ukusu vrtlara.

1. Dekorativno kamenje za estetsku svrhu

Obluci i riječno kamenje imaju glatku i okruglu površinu, pa se najviše koriste pri uljepšavanju vrta. Pretežito su nijanse sivo do svjetlo smeđe boje kamenja. Ono se smješta oko biljaka.

Kao pokrivač tla, kamenje sprječava rast korova, te zadržava i čuva vlagu tla. Stijene i veće kamenje koristi se za izgradnju kamenjara i oblikovanja ribnjaka.

2. Odvodnja

Ukrasni kamen je izvrsno rješenje za problem nakupljanja suvišne vode u vrtu. Sitan šljunak dostupan je u različitim veličinama, te se može koristiti za odvodnju u cvjetnim gredicama i u posudama. Na tržištu je dostupan u bijeloj i svijetlosmeđoj boji.

Zbog zaobljenog oblika, lako se pomiče, pa nije predviđen kao potpora za vrtni namještaj. Koristi se za prekrivanje staze, prilaza i terase. Idealan je u kombinaciji s vrtnim pločicama.

3. Formiranje staze

Uporaba ukrasnog kamenja za prilaz u dvorište ili za stazu u vrtu može biti jeftinija i raznobojnija alternativa u odnosu na asfaltiranje. Najbolje kamenje za ovu namjenu je lomljeni šljunak krupnije veličine. Takvo je kamenje prikladnije za hodanje.

4. Kameni zidovi u dvorištu

Izgradnja kamenih zidova u dvorištu nema samo funkciju zaštite od pogleda, već se dvorištu daje drukčiji karakter. Kamene zidove ocrtava jednostavnost, minimalno održavanje, ali najvažnija njihova karakteristika jest ekološka uloga.

Prirodnog materijala koji ne stvara štetan okolišni utjecaj, a prihvatljiv je kako biljnom, tako i životinjskom svijetu koji sačinjavaju ekosustav vrta.

Autor: M.R.

Izvor slika: https://pixabay.com/, https://www.pexels.com/, https://unsplash.com

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi