Za sve koji se susreću s izazovom gradnje novog doma ili preuređenja interijera donosimo trendove za 2020. godinu.

Neovisno o tome volite li biti u tijeku s trendovima ili vam je potpuno nebitno što je trenutno in, nadamo se da ćete u informacijama i fotografijama koje donosimo pronaći inspiraciju i nove ideje za svoj prostor.

Trendovi koje ne želimo ostaviti u 2019.

Skandinavski stil obilježio je prethodnu godinu, te ostaje favorit za uređenje interijera i ove godine, odnosno samo određene karakteristike.

Ovaj stil temelji se na funkcionalnosti, čistim linijama, bijeloj boji, zemljanim tonovima, minimalnim korištenjem ukrasa, drvu (podovi, zidovi, strop)…

Novost je da su potpuno bijele kuhinje i kupaonice out! Vjerujemo da će skandinavski stil stoga svoje mjesto najviše pronalaziti u spavaćim sobama.

Hladne mjesece obilježit će hygge stil i to detaljima kao što su cozy dekice i tkanine, udobni prekrivači, svijeće, krzno… Hygge pokret u prethodnih je nekoliko godina poharao Instagram s fotografijama navedenih detalja. Masovno su se stavljale i fotografije kamina, čarape od vune, šalice s čajem, kavom ili vrućom čokoladom…

„Instagrammable" prostori bili su veliki hit u 2019. godini, a ove godine također očekujemo eksploziju takvih fotografija, odnosno uređenje doma prema „standardima" društvenih mreža.

Danas se interijeri masovno uređuju prema fotografijama dostupnim na Pinterestu ili se inspiracija traži putem Instagrama.

Ako koristite Instagram sigurno vam nisu promaknuli motivi ananasa koji se koristio kao slika na zidovima, kao mjedeni ukras na policama ili pak motivi palmi, ružičastih flamingosa… Radi se o tropskom stilu koji će biti aktualan i ove godine, ali u nešto manjoj mjeri.

Ananase i listove banana zasjenit će drva citrusa koja se najavljuju kao veliki ovogodišnji trend.


Iz prethodne godine koristit će se i elementi eklektike (kombinacija više stilova uređenja) i glamura (mramor, bakar, baršun, zlato…).


Rustikalni detalji, naročito u kuhinjama također će i dalje biti „in".

Od „farmhouse" stila viđat ćemo i dalje otvorene police u kuhinjama.

Trendi boje za 2020.

Ove godine najveći trend je plava boja! Tonovi klasične tamno plave boje očekuju se u interijerima privatnih i poslovnih prostora.

Ne morate čitav zid bojiti u plavu boju kako biste bili u trendu, već možete nabaviti samo određene komade namještaja u plavim nijansama, ukrasne detalje, posuđe…Nakon plave, vrlo će aktualna biti zelena boja koja je već godinama "in". U uređenju će se koristiti svijetle i tamne nijanse.Dobrodošle su i boje poput zagasite narančaste, sive, blijedo ljubičasta-ružičasta, tonovi drveta (svijetlo drvo zasjenit će tamno), i dalje će se kombinirati sivi i žuti tonovi. Novitet su boja vanilije, blijeda žuta boja i boja šampanjca.


Već nekoliko godina raste trend kuhinjskih uređaja u boji, na primjer, frižidera ili pećnice u rozoj, plavoj, žutoj ili nekoj drugoj boji koja plijeni pažnju.

Svoje mjesto u interijerima ove godine svakako imaju srebrni i zlatni tonovi. Koristit će se najviše u namještaju, ukrasima poput ogledala, na tkaninama. Interijeru će dati dozu elegancije.


Spajanje s prirodom

Biljke su kao i inače „must have" dodatak interijeru, no ove godine ide se korak dalje i interijere će preplaviti tapete s uzorcima biljaka, minijaturni vrtovi, vrlo će popularni biti vertikalni vrtovi, a sve je veća i popularnost zimskih vrtova.

Uzorci

U modernim interijerima sve su omiljeniji 3D zidni paneli. Ako imate prostora za eksperimentiranje svakako pokušajte iskoristiti jedan od zidova za ovaj trend.

U mnogim prostorima i dalje će vladati geometrijski oblici (na zidovima, dekorativnim predmetima) i rukom crtane skice. Apstraktna umjetnost pridonosi osobnosti doma. U trendu je i porast mozaika.

Uvijek možete nabaviti samo ukrase s geometrijskim uzorcima kako biste osvježili dom.


Materijali u uređenju

Kao broj jedan izdvajamo baršun!

Nakon baršuna, u 2020. će u trendu biti materijali poput drva (ormarići, stolići…), stakla (ostakljene i zrcalne površine), metalne površine, mesing, mramor… Uložite li i u mali mramorni detalj poput vaze to će dati dodatnu vrijednost vašem domu. Mramor je zahvalan zbog bezbroj mogućnosti odabira boja i uzoraka.


Posebno treba istaknuti korištenje prirodnih materijala. Više nego ranije koristit će se materijali kao što su ratan, trska, juta, konoplja, terakota (od vaza do zidova)…

Japanska kultura

Posljednjih godina vidljiva je inspiracija japanskom kulturom. Na primjer, svilom, ptičjim motivima, orijentalnim printovima… Vrlo su popularne „japanske" kade.

Recikliranje starog namještaja

Nastavlja se trend obnavljanja starog namještaja.


Vrlo su popularni komadi iz 80-ih i 90-ih godina.

Jednako je popularno uređenje iz 50-ih i 60-ih godina. Retro stil i dalje je „IN". Na raznim buvljacima i sajmovima kupuju se „second hand" stvari, a u određenim dućanima ili online mogu se naći novi proizvodi, ali inspirirani vintage stilom.

U trendu je i boho stil (70-e) koji ne trebate primijeniti cijeli, već možete uživati u detaljima.

Višenamjenski i modularni namještaj

Sve veća pažnja posvećuje se funkcionalnosti namještaja s ciljem što bolje organizacije. Tako se na tržištu mogu naći modularni elementi, odnosno namještaj koji možete kreirati prema svojim potrebama.

Modularni namještaj omiljen je jer omogućava dobru organizaciju, a upravo su organizacija, funkcionalnost i praktičnost karakteristike kojima će se težiti prilikom uređenja interijera u 2020. godini.

Osim navedenog, glavni cilj je postizanje udobnog doma, interijera koji je posvećen vašim potrebama.

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi