Sin Velikog vođe Sjeverne koreje, Kim Jong Il, dao je sagraditi toranj kao rođendanski poklon svome ocu, Kim Il Sungu. Budući da je slavio sedamdeseti rođendan, sve je u simbolici upravo tog broja.

Tako Juche toranj ima 170 m (150 m toranj + 20 m baklja), 70 uklesanih cvjetova ( 35 sa svake strane) koji simboliziraju najljepše želje naroda Vođi, na stražnjoj strani je poema o Velikom vođi na ploči dugačkoj 15, a visokoj 4 metra (rođen je 15.4.). Također se sastoji od 70 granitnih ploča. Napravljen je od 25 550 blokova, jedan za svaki dan Kim Il Sungova života.

Izgrađen je 1982.g., navodno u 35 dana te "obučen" u 76 dana. Na vrhu tornja je 20m visoka metalna baklja koja simbolizira pobjedu Juche ideje. Obasjava narančasto-crvenim svijetlom, naravno, kada je upaljena. Ili bolje rečeno, do 23h kada nastupa redukcija struje. No sjevernokorejske vlasti tvrde da uvijek gori. Zanimljivost u vezi plamena je ta da su sjevernokorejci tražili pomoć tadašnjeg rumunjskog diktatora Nicolae Ceausescua da pošalje jedan od svojih superjakih helikoptera kako bi podigli plamen težak 45 tona.

Unutar tornja je i dizalo koje vodi do vidikovca s kojeg se pruža pogled na cijeli Pyongyang. Smješten je na obali Taedong rijeke.

Možda se još pitate zašto baš juche naziv? Juche ideja je službena državna ideologija Sjeverne Koreje te je na njemu osnovan cijeli politički sistem. Juche znači samoupravljanje ili oslanjanje na samoga sebe. Osnivač te ideologije je upravo Kim Il Sung te se na ovaj način htjela odati počast toj ideji i vođi.

U podnožju tornja je 20 metara visoka statua triju figura: seljaka, radnika i intelektualca koji drži srp, čekić i kist za pisanje – u skladu sa partijskom strukturom. Također se tu nalazi šest podtematskih skulptura visokih deset metara koji opisuju Juche ideju, dvije velike te nekoliko manjih fontana.

Ana Despot

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi