Uvijek želimo bolje – pravu ljubav, više novca, bolji posao, brži auto, veći stan, kvalitetnije provedeno slobodno vrijeme, više prijatelja… Istovremeno, često odbijamo mijenjati sebe, očekujući da netko drugi – roditelji, partner, dijete, direktor ili vlada… – riješi naše probleme ili ispuni naše želje.

Onoga trena kada smo zaista spremni promijeniti sebe, spremni smo za feng shui. Prema načelu akcije i reakcije, promjene u prostoru izazivaju promjene u nama – pomiču naše granice, mijenjaju percepciju i preusmjeravaju ustaljene obrasce ponašanja.

Feng shui, dakle, ne čini čuda. On preuređuje našu svakodnevicu, usmjerujući naš pogled na nas same. Tog trenutka dobivamo mogućnost riješiti naše probleme i usmjeriti energiju na naše želje – koje se jedino tako mogu ostvariti.

Drevna kineska vještina uređenja interijera i eksterijera koja za cilj ima postizanje skladnog ozračja u čovjekovoj okolini, već duže vremena poznata je i popularna na zapadu, gdje u naše domove, urede i vrtove uvodi nova dizajnerska načela – temeljena, ne isključivo na estetici, vizualnoj simetriji i umjetnosti, već prvenstveno na usklađenosti s prirodom i njenim energijama.

U doslovnom prijevodu znači vjetar i voda, iz čega proizlaze osnovni principi feng shui dizajna – omogućavanje slobodnog tijeka energije kroz naš prostor, naša tijela i naše misli. Qi, Chi, Ki … ili kako god nazvali univerzalnu energiju koja nas okružuje, sadržana je u svemu i poprima karakteristike onoga u čemu se nalazi. Prenosi se vjetrom, simbolom neprestanih transformacija i mijena prirode, a zadržava u vodi, koja se povezuje sa stabilnošću i ravnotežom.

Feng shui nije dizajnerski trend, već umijeće stvarano tisućama godina. Svoje korijene vuče iz Taoizma, a u prostoru, kojeg tumači kao odraz čovjeka, kombinira psihološke, filozofske, geografske, arhitektonske, građevinske, matematičke i astrološke koncepte, te radiesteziju i geomantiju.

Feng shui ne djeluje po pravilima, već po principima, te utječe na naše živote upravo u onoj mjeri u kojoj mi sami to dozvoljavamo – ponekad iznenadno i radikalno, ponekad nježno i pažljivo.

Jedno je sigurno – zaista djeluje.

Image
Feng Shui by studio VJETAR I VODA
Autor: Irena Lučić, feng shui savjetnica i Theta Healing praktičarka
VJETAR I VODA - studio za osobni razvoj
 
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi