Drveni pelet je prešano usitnjeno drvo ili piljevina, valjkastog je oblika promjera od 6-8 mm i duljine od 10 do 30 mm. Drveni peleti proizvode se pod izrazito visokim pritiskom, pod visokim pritiskom podiže se temperatura drveta i stvara se prirodno "ljepilo" te peleti uspijevaju zadržati oblik valjka i nakon što se ohlade. Energetska vrijednost peleta je 18 MJ/kg peleta (5 kW/h). Prema vrijednostima, 2 kg drvnog peleta zamjenjuje oko jedne litre ulja za loženje, odnosno 1.85 kg peleta zamjenjuje 1m3 prirodnog plina.

Grijanje na drvene pelete počelo je sve više zamjenjivati grijanje na klasična drva. Zašto? Grijanje na pelete jeftinije je nego grijanje na drva jer cijena kile peleta se u Hrvatskoj kreće od 1.5 kn pa do 2.3 kn ovisno o vrsti, kvaliteti i količini peleta koje kupujete, a izračunom potrošnje dobivamo ukupan trošak grijanja koji je znatno manji nego kod drva. Najveća prednost grijanja na pelete, uz cijenu i veću iskoristivost je i to da se većina sustava sama dozira, odnosno da veći sustavi imaju spremnike koje možete napuniti i ostaviti čak i do tjedan dana bez potrebe za ponovnim punjenjem jer oni samostalno doziraju pelete u peć i to točno onoliko koliko treba da zadržite željenu temperaturu a da pritom ne trošite više nego što je potrebno.

Sve bolje peći na pelete sadrže i daljinske upravljaće i imaju mogućnost automatskog paljenja i gašenja. Peć po izvedbi može biti sobna koja zagrijava prostorije isijavanjem topline ili pomoću ventilatora. Druga izvedba je također sobna peć koja se spaja na zračne tunele te se na taj način toplina prenosi po prostorijama. Treća izvedba je peć koja se spaja na standardni sustav vodenog-centralnog grijanja. Zbog vrlo tihog, čistog rada te na oko lijepog dizajna, sobne peletne peći neće vam predstavljati nikakvu smetnju unutar vašeg doma.

Preporučamo vam neke od modela:

Centrometal CentroPelet Z8, Z12

Sobne peći na pelet – lijepog dizajna i s ugrađenim za pelete, doduše ne velikim, ali dovoljnim da ne morate više puta dnevno vršiti opskrbu. Peć koja zagrijava zrak oko sebe odlično je rješenje za manji dom s jednom etažom.

Centrometal CentroPelet ZV 14-30

Sobne peći na pelet sa mogućnošću centralnog grijanja – također sobna peć ugodnog dizajna, grije prostoriju u kojoj se nalazi ali i radijatore u ostatku kuće. Vrlo zanimljiva varijanta za one koji žele s istom peći grijati više prostorija.

Buderus peletni set

Peletni sustav za centralno grijanje – veći sustavi centralnog grijanja koji su predviđeni za instalaciju izvan kuće, mogućnost veće snage peći. Uz veći sustav dobivate i veći spremnik pa time morate manje vremena provesti u opskrbi peći.

TVIM TONKOVIĆ d.o.o.
Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi