„Gradnja na planini zahtjeva potpunu koreografiju."- govori o svojem trećem visokogorskom projektu Refuge de Laigle arhitekt Jaques Felix-Faure za koju je primio švicarsko-lichtensteinsku arhitekturnu nagradu Constructive Alps 2015 za dugovječnu gradnju i sanaciju u Alpama. I sam iskusan alpinist arhitekt Felix – Faure bio je glavni koreograf i majstor gradnje na ovoj ekstremnoj lokaciji koja je zahtjevala, kao i sam život na planini izvrsnu suradnju svih sudionika ovog projekta. Za arhitektonsku sliku spektakularne francuske planinske kuće zaslužna je PREFA, specijalist za visokogorske gradnje, sa svojim krovnim i fasadnim panelima FX.12.

3450 m nadmorske visine, vjetar s brzinom do 215 km/h, temperaturne razlike od 40° i snijeg do krova bili su najzahtjevniji izazovi za gradnju ove kuće. Sanacija kuće Refuge de Laigle sagrađene 1911. godine na planini La Meije u parku prirode Ecrins je zato zahtjevala stručan pristup i vrhunsku izvedbu svih učesnika ovog projekta.

Podmornica na 3450 metara

Pod postojeću konstrukciju i tramove stare kuće položeni su potpuno novi temelji, a drvena konstrukcija je dobila novu vanjsku ovojnicu koja štiti i dalje sigurnost pred vjetrom i vremenskim prilikama, kao da se radi o čamcu na otvorenom moru. Kuću, koja na pogled kao da pleše na valovima masiva Ecrin, samo 500 m ispod vrha planine La Meije, pored skromne vanjske arhitekture karakterizira i jednostavna unutrašnjost, koja podsjeća na unutrašnjost podmornice. S tri spavaće sobe s po tridesetak ležajeva na 65 m2 i mrežama za još 12 planinara koji u kući traže sigurnost i zaštitu pred vanjskim surovim vremenskim uvjetima.

PREFA u svom pravom elementu

Kao vanjska obloga upotrebljeni su paneli FX.12 u kameno sivoj boji proizvođača PREFA, iskusnog specijaliste za planinsku gradnju i gradnju u zahtjevnim klimatskim uvjetima. PREFA je razvila krovne i fasadne sustave koji garantiraju sigurnost i trajnost u najekstremnijim vremenskim uvjetima, te je trenutno jedinstveni proizvođač s iskustvom u takvim projektima. „Radi se o proizvodu koji izvrsno funkcionira unatoč klimatskim ekstremima i jedinom proizvođaču specijaliziranom za takove projekte sa kompletnom uslugom od projektiranja i izvedbe, pa sve do iskustava u suradnji s helikopterskom službom. PREFA nam je bila od velike pomoći." – kaže Felix – Faure kad se prisjeća još jednog uspješnog zajedničkog projekta – gradnje kuće Hörnlihütte na čuvenoj planini Materhorn.

Na granici

Dvadeseteročlana ekipa je unaprijed pripremila kompletnu PREFA oblogu za krov i fasadu kao jedan paket ukupne težine 650 kg i helikopterom je prevezla na planinu. Ovo je moguće jedino s ovako laganim materijalom kao što je aluminij, a istovremenom čvrstim i otpornim na surove uvjete koji ondje vladaju.

Ako se kojim slučajem nađete na skijanju u Francuskoj u poznatom području La Grave, pogledajte prema gore, možda Vam pogled privuče PREFA-ina planinska kuća Refuge de Laigle.

Tehnički podaci o panelu FX.12:

  • Materijal: Bojani aluminij, boja kameno siva P.10
  • Dimenzije: 700 × 420 mm in 1.400 × 420 mm na pokrovnoj površini
  • Težina: 2,3 kg/m²
  • Boja: dvoslojno zapečeni lak
  • Učvršćenje: Vijcima ili čavlima
  • Polaganje: Na drvenu ili OSB oplatu
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi