„Gradnja na planini zahtjeva potpunu koreografiju."- govori o svojem trećem visokogorskom projektu Refuge de Laigle arhitekt Jaques Felix-Faure za koju je primio švicarsko-lichtensteinsku arhitekturnu nagradu Constructive Alps 2015 za dugovječnu gradnju i sanaciju u Alpama. I sam iskusan alpinist arhitekt Felix – Faure bio je glavni koreograf i majstor gradnje na ovoj ekstremnoj lokaciji koja je zahtjevala, kao i sam život na planini izvrsnu suradnju svih sudionika ovog projekta. Za arhitektonsku sliku spektakularne francuske planinske kuće zaslužna je PREFA, specijalist za visokogorske gradnje, sa svojim krovnim i fasadnim panelima FX.12.

3450 m nadmorske visine, vjetar s brzinom do 215 km/h, temperaturne razlike od 40° i snijeg do krova bili su najzahtjevniji izazovi za gradnju ove kuće. Sanacija kuće Refuge de Laigle sagrađene 1911. godine na planini La Meije u parku prirode Ecrins je zato zahtjevala stručan pristup i vrhunsku izvedbu svih učesnika ovog projekta.

Podmornica na 3450 metara

Pod postojeću konstrukciju i tramove stare kuće položeni su potpuno novi temelji, a drvena konstrukcija je dobila novu vanjsku ovojnicu koja štiti i dalje sigurnost pred vjetrom i vremenskim prilikama, kao da se radi o čamcu na otvorenom moru. Kuću, koja na pogled kao da pleše na valovima masiva Ecrin, samo 500 m ispod vrha planine La Meije, pored skromne vanjske arhitekture karakterizira i jednostavna unutrašnjost, koja podsjeća na unutrašnjost podmornice. S tri spavaće sobe s po tridesetak ležajeva na 65 m2 i mrežama za još 12 planinara koji u kući traže sigurnost i zaštitu pred vanjskim surovim vremenskim uvjetima.

PREFA u svom pravom elementu

Kao vanjska obloga upotrebljeni su paneli FX.12 u kameno sivoj boji proizvođača PREFA, iskusnog specijaliste za planinsku gradnju i gradnju u zahtjevnim klimatskim uvjetima. PREFA je razvila krovne i fasadne sustave koji garantiraju sigurnost i trajnost u najekstremnijim vremenskim uvjetima, te je trenutno jedinstveni proizvođač s iskustvom u takvim projektima. „Radi se o proizvodu koji izvrsno funkcionira unatoč klimatskim ekstremima i jedinom proizvođaču specijaliziranom za takove projekte sa kompletnom uslugom od projektiranja i izvedbe, pa sve do iskustava u suradnji s helikopterskom službom. PREFA nam je bila od velike pomoći." – kaže Felix – Faure kad se prisjeća još jednog uspješnog zajedničkog projekta – gradnje kuće Hörnlihütte na čuvenoj planini Materhorn.

Na granici

Dvadeseteročlana ekipa je unaprijed pripremila kompletnu PREFA oblogu za krov i fasadu kao jedan paket ukupne težine 650 kg i helikopterom je prevezla na planinu. Ovo je moguće jedino s ovako laganim materijalom kao što je aluminij, a istovremenom čvrstim i otpornim na surove uvjete koji ondje vladaju.

Ako se kojim slučajem nađete na skijanju u Francuskoj u poznatom području La Grave, pogledajte prema gore, možda Vam pogled privuče PREFA-ina planinska kuća Refuge de Laigle.

Tehnički podaci o panelu FX.12:

  • Materijal: Bojani aluminij, boja kameno siva P.10
  • Dimenzije: 700 × 420 mm in 1.400 × 420 mm na pokrovnoj površini
  • Težina: 2,3 kg/m²
  • Boja: dvoslojno zapečeni lak
  • Učvršćenje: Vijcima ili čavlima
  • Polaganje: Na drvenu ili OSB oplatu
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H. Zastupstvo za RH
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H. Zastupstvo za RH
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi