Svojim stručnim savjetima i tehnološkim rješenjima mapei je sudjelovao u procesu rekonstrukcije kina Urania u jedinstven i moderan uredski prostor Studija 3LHD

Arhitektonski Studio 3LHD osnovan je 1994. godine. Osnovala su ga četiri partnera: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović i Silvije Novak, a nakon godina uspješnog poslovanja timu se pridružila i današnja partnerica Paula Kukuljica.


Nanošenje parketa na jednokomponentno poliuretansko ljepilo ULTRABOND P990 1K koje se, zahvaljujući niskom viskozitetu, lako nanosi i ne umara ruke parketara pri primjeni.

Danas 3LHD ima 44 zaposlenih. Postojeći ured u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu bio je sjedište ovog vrhunskog studija proteklih 16 godina, no želja za daljnjim rastom i kvalitetnijim prostorom bila je motivacija za preseljenje na novu lokaciju.

Tako je u studenome prošle godine 3LHD otvorio svoja vrata na Kvaternikovom trgu 3/3, u prostoru nekadašnjeg kina Urania. U prizemlju su smještene administrativne prostorije i sobe za sastanke, a na katu projektantski studio s 50 radnih mjesta.

Prednji dio kuće, lobi kina i ulazni paviljon javni je prostor u kojem se nalazi polivalentna dvorana s multimedijom i malom tribinom za održavanje raznih izložbi, predavanja i sličnih događanja. Taj prostor povezan je cafe barom s dvorištem i krovnom terasom te je mjesto brojnih događanja otvorenog tipa poput edukativnih radionica, predstavljanja, izložbi, koncerata, projekcija i slično.


Stanje sitnorebričastog svoda prije sanacije.

PARKET ZA PROSTOR UREDA

Glavni izvođač radova bila je tvrtka SDMS iz Zagreba koja je svojim međunarodnim iskustvom te znanjem i vještinama uvelike pomogla ostvarenju vizije 3LHD-a. Za prostor ureda koji je smješten u velikoj dvorani nekadašnjeg kina odabran je dvoslojni hrastov parket položen kao brodski pod koji je ugradila tvrtka Bim Interijeri iz Šenkovca.

S obzirom na to da su rokovi za ugradnju bili iznimno kratki, investitori i izvođači obratili su se za podršku Odjelu tehnike Mapei Croatia koji je predložio rješenje u vidu dodatka za brzo sušenje cementnog estriha – MAPESCREED 720 zahvaljujući kojem estrih doseže vlažnost ≤ 2 % nakon samo 10 dana (maksimalna debljina estriha 5 cm), nakon čega se mogu polagati završne obloge, u ovom slučaju parket.


Zaštita armature antikorozivnim premazom MAPEFER 1K.

POLAGANJE PARKETA

Nakon sušenja podloge započela je ugradnja parketa na estrih koji je najprije prebrušen kako bi se uklonila eventualna skramica i nečistoće te premazan jednokomponentnim poliuretanskim temeljnim premazom ECO PRIM PU 1K.

Ovaj temeljni premaz ima iznimno nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva, što ga čini neškodljivim za parketare i krajnje korisnike prostora. Kada vlaga nije povišena, ovaj premaz osigurava savršenu prionjivost zalijepljenog parketa na podlogu te konsolidira samu podlogu.


Nanošenje epoksidnog morta MAPEWRAP 11 na svježi temeljni premaz MAPEWRAP PRIMER 1.

Osim toga, kad je zaostala vlaga u parketu povišena, ECO PRIM PU 1K služi kao njen blokator, i to do visine 6 % prema CM metodi izmjere. Nakon sušenja temeljnog premaza parket je punoplošno zalijepljen na podlogu jednokomponentnim poliuretanskim ljepilom ULTRABOND P990 1K.

Ovo ljepilo karakterizira iznimna stabilnost zubaca, što osigurava dugotrajnu kvalitetu ugrađenog parketa. Još jedna prednost je i to da se ovo ljepilo lagano uklanja s parketa, ali i s ruku parketara te ima iznimno nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva.

S obzirom na to da je niskog viskoziteta, lako se nanosi i ne umara ruke parketara pri primjeni.


Na još svjež MAPEWRAP 11 nanesen je jednolik prvi sloj impregnacijskog sredstva MAPEWRAP 31.

SANACIJA SITNOREBRIČASTOG STROPA

Nakon uklanjanja postojećeg spuštenog stropa u kinodvorani otkriven je stari sitnorebričasti strop, poseban primjer prvih betonskih konstrukcija s uzdužnim uskim strukturnim rebrima.

Budući da je ovaj zanimljivi strop investitor želio sačuvati u prostoru, trebalo ga je adekvatno sanirati i ojačati. Nakon konzultacija Odjel tehnike Mapei Croatia predložio je ojačanje konstrukcije tkaninom od karbonskih vlakana MAPEWRAP C UNI-AX 300/30.


Na sitnorebričasti strop ugrađen je MAPEWRAP C UNI-AX 300/30.

Prije ojačanja AB ploče bilo je potrebno ukloniti sve nevezane dijelove starog šprica koji se nalazio na rebrima kao i slabo vezani ostali materijal i drvene podglede, nakon čega je površina oprana vodom kako bi se uklonila sva prašina.

Nakon pripreme podloge izvedena je priprema dijelova na kojima je došlo do korozije armature. Šipke su očišćene do zdrave osnove, a područja oko armature otvorena 2 cm kako bi se mogao nanijeti zaštitni antikorozivni premaz MAPEFER 1K po cijelom oplošju armaturnih šipki.

MAPEFER 1K je nanesen u debljini od najmanje 2 mm četkom u dva premaza.


Sitnorebričasti strop nakon temeljite obnove ističe se u svoj svojoj ljepoti i dominira prostorom.

OJAČANJE STROPA

Prije izvođenja ojačanja armiranobetonskog stropa, a radi postizanja zaobljenosti podloge bez oštrih ili izbočenih dijelova, korišten je reparaturni mort PLANITOP SMOOTH & REPAIR R4. Za ojačanje ploče predložen je i sustav s tkaninom od karbonskih vlakana MAPEWRAP C UNI-AX 300/30 koji je ugrađen „suhim" postupkom.

Prvi korak u izvođenju ojačanja bilo je nanošenje epoksidnog temeljnog premaza MAPEWRAP PRIMER 1 na koji je, dok je još bio svjež, nanesen epoksidni mort MAPEWRAP 11 u debljini od 1 mm.


Tribine su zvučno izolirane sustavom MAPESONIC CR u debljini od 2 mm.

Na još svjež MAPEWRAP 11 nanesen je jednolik prvi sloj impregnacijskog sredstva MAPEWRAP 31, a odmah po njegovu nanošenju postavljena je i tkanina MAPEWRAP C UNIAX 300/30.

Potom je nanesen i drugi sloj MAPEWRAP-a 31 koji je zasićen kvarcnim pijeskom QUARTZ 1,2 mm radi bolje prionjivosti sljedećih slojeva.

ZVUČNA IZOLACIJA TRIBINA

Mala tribina za posjetitelje, gdje će se održavati projekcije, koncerti i slična događanja, čelična je konstrukcija na koju se trebao ugraditi parket.

S obzirom na to da je ispod konstrukcije tribine bio prazan prostor, investitori su željeli reducirati buku koja je nastajala koračanjem po parketu. Kao rješenje predložen je sustav zvučne izolacije MAPESONIC CR u debljini od 2 mm.


Novi radni prostori – besprijekoran spoj nekadašnjih detalja i najnovijih rješenja u uređenju interijera.

Radi se o zvučnoj izolaciji u roli koja se lijepi na postojeću podlogu prije ugradnje parketa ili keramičkih pločica. Ovaj sustav zvučne izolacije ugrađen je tako da su role MAPESONIC-a CR punoplošno lijepljene na podlogu od OSB ploča jednokomponentnim ljepilom na bazi silana ULTRABOND ECO S955 1K.

Nakon 24 sata na pripremljestim ljepilom koje je sastavni dio sustava zvučne izolacije MAPESONIC CR kada se na nju ugrađuje parket.


Prostor je povezan cafe barom s dvorištem i krovnom terasom i mjesto je brojnih događanja.

USPJEŠNO IZVEDEN PROJEKT

Iznimno smo ponosni što smo bili dijelom ovog zahtjevnog projekta na kojem smo surađivali s vrhunskim stručnjacima iz Studija 3LHD i ostalim sudionicima u gradnji. Zahtjeve koje su pred nas postavili rješavali smo studiozno, s ciljem osiguravanja dugotrajne kvalitete.

Kompromisa, kada je u pitanju način izvedbe i tehnološko rješenje, nije bilo. Tu smo dijelili istu filozofiju s ostalim sudionicima u projektu, što nam je pružilo posebno zadovoljstvo, ali i odgovornost.


Pogled iz zraka na novi dom Studija 3LHD.

Danas je prostor nekadašnjeg kina Urania dom jednog od najuspješnijih arhitektonskih studija u Hrvatskoj, velikog 3LHD-a koji je prošle godine proslavio i svoj 25. rođendan. Vjerujemo da će u ovom novom, uistinu jedinstvenom prostoru, odraditi još puno velikih projekata.

TEHNIČKI PODACI
  • Studio 3LHD, Zagreb
  • Godina izgradnje: 1939. godina
  • Vrijeme izvođenja radova: 2019. godine
  • Investitor: Studio 3LHD d.o.o., Zagreb
  • Projektant: Studio 3LHD d.o.o., Zagreb
  • Nadzor: Forel projekt d.o.o., Zagreb
  • Izvođač radova: SDMS d.o.o., Zagreb
  • Mapei distributer: Fadalti d.o.o., Zagreb
  • Mapei koordinatori: Nenad Karalija, Nikola Turkalj

PROIZVODI MAPEI
Sanacija sitnorebričastog stropa: Mapefer 1K, MapeWrap Primer 1, MapeWrap 11, MapeWrap 31, MapeWrap C UNI-AX 300/30, Planitop Fast Smooth & Repair R4, Quartz 1,2
Polaganje parketa: Eco Prim PU 1K, Ultrabond P990 1K
Izrada estriha: Mapescreed 720
Zvučna izolacija: Mapesonic CR, Ultrabond Eco S955 1K

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi