U spavaćim sobama, sobno bilje daje notu svježine i umjetnički dodatak prostoru. Iako postoje razmišljanja kako je prisutnost biljaka u spavaćoj sobi štetna, njihova se vrijednost očituje kroz mnoge prednosti.

Neke od njih su: pročišćuju zrak od štetnih toksina, podižu raspoloženje te popravljaju koncentraciju, ali i poboljšavaju kvalitetu sna. Najbolji izbor biljaka za spavaću sobu su one koje za svoj rast trebaju manje svjetlosti.

Bilje koje se ne preporučuje smještati u spavaću sobu jesu cvjetajuće biljne vrste i rezano cvijeće (primjerice ljiljani i ruže). Mnogo cvjetnih vrsti otpušta veću količinu peludi koja nekima može prouzročiti probleme s disanjem i alergijske reakcije.

Također se ne preporučuju niti biljke koje mogu uzrokovati probavne smetnje, a u konačnosti i smrt kućnih ljubimaca ako dođe do gutanja njihovih listova ili podanaka. Takve biljke su: amarilis, spatifilum, zlatni puzavac, kalanhoa, ciklame.

Donosimo više informacija o nekoliko biljaka koje slobodno možete smjestiti u prostor spavaće sobe.

Svekrvin jezik (Sanseveria trifasciata)

Sabljastih listova i sporog rasta, sanseverija je jednostavnog uzgoja. Podnosi dulje razdoblje bez zalijevanja, neredovitu gnojidbu i slabije osvjetljenje. Povremeno prebrišite listove vlažnom krpom kako bi se uklonila prašina.

Bršljan (Hedera helix)

Atraktivnih, padajućih listova čiji se rast može usmjeriti na potporu ili raširiti preko zida sobe. Zalijevati tek kad se osuši supstrat u posudi. Odgovara mu indirektno osvjetljenje i dosta vlage.

Palma sreće, sobna palma (Chamaedorea elegans)

Otporna na slabije osvjetljenje i rjeđe zalijevanje. Sporog je rasta. Iako se može saditi u skupinama, najbolje se ističe kao individualna biljka. Tijekom proljeća i ljeta, gnojiti jednom mjesečno, ali prekinuti za vrijeme jeseni i zime, kada biljka miruje.

Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia)

Vrlo otporna, nezahtjevna biljka za brigu kojoj odgovara indirektno osvjetljenje. Sjajne, tamnozelene listove potrebno je prebrisati mokrom krpom jednom tjedno. Zalijevati jednom mjesečno.

Bromelije (porodica Bromeliaceae)

Tropskoga porijekla, spavaću će sobu uljepšati svojim živahnim bojama. Preferira indirektno osvjetljenje, no u nedostatku prirodnog, može poslužiti i osvjetljenje fluorescentnih žarulja.

Autor: M.R.
Izvor slike: https://unsplash.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi