Danas je energetska učinkovitost stambenog objekta standard o kojem se vodi briga u svim fazama izgradnje – od planiranja preko projektiranja do izvedbe.

No, energetsku učinkovitost ne treba zanemariti ni prilikom obnove jer se učinkovitom toplinskom izolacijom smanjuju troškovi grijanja zimi te hlađenja ljeti, što u konačnici dovodi do očuvanja prirodnih resursa i okoliša, ali i do značajnih financijskih ušteda korisnika prostora.

Jednako mišljenje imao je i investitor koji je želio podići energetski razred svoje obiteljske kuće u Koprivnici na razred B, za što je odabrao Mapetherm EPS sustav u debljini od 15 cm završnom zaštitnom vodoodbojnom i visokoparopropusnom dekorativnom žbukom SILANCOLOR TONACHINO.

IZVOĐENJE TOPLINSKE IZOLACIJE

Radovi na izvođenju ETICS sustava započeli su lijepljenjem toplinsko-izolacijskih ploča od ekspandiranog polistirena (EPS) s grafitom koji mu poboljšava svojstva za 25 %.

Za lijepljenje i armiranje korišten je MAPETHERM AR1 GG. Ovaj jednokomponentni cementni mort koristi se za izravnavanje i zaglađivanje svih tipova toplinsko izolacijskih ploča uz ojačanje mrežicom od staklenih vlakana.


Nanošenje ljepila MAPETHERM AR1 GG na termoizolacijsku ploču.

Po završetku polaganja termoizolacijskih ploča po cijeloj ovojnici kuće ploče su dodatno pričvršćene mehaničkim pričvrsnicama MAPETHERM STR-U. Potom je nanesen sloj morta MAPETHERM AR1 GG u debljini od 4 mm u koji je utisnuta alkalnootporna mrežica od staklenih vlakana MAPETHERM NET.

U razmaku od nekoliko dana nanesen je drugi sloj MAPETHERM-a AR1 GG u debljini od 2 mm, a nakon 20-ak dana i temeljni premaz SILANCOLOR BASE COAT u
nijansi završne dekorativne žbuke.


Zaštitno skelsko platno obavezno je za zaštitu od sunca.

ZAVRŠNA DEKORATIVNA OBRADA

SILANCOLOR BASE COAT, u ovom slučaju bijele boje, nanesen je 24 sata prije nanošenja dekorativne, paropropusne, vodoodbojne, tankoslojne silikonske žbuke SILANCOLOR TONACHINO. Za završnu obradu fasade odabran je SILANCOLOR TONACHINO granulacije 1,2 mm u nijansi iz lepeze boja Master Collection.

SILANCOLOR TONACHINO osigurava podlozi visoku paropropusnost i značajnu vodoodbojnost. Za razliku od uobičajenih sintetičkih boja SILANCOLOR TONACHINO ne stvara film nepropustan za vodenu paru, već porozan. Istovremeno, specijalne silikonske smole ne dopuštaju vodi da prodre u podlogu osiguravajući time da je žbuka uvijek suha.


Postavljene termoizolacijske ploče od grafitnog EPS-a.

Kako bi izvođenje ovog najzahtjevnijeg dijela sustava bilo besprijekorno odrađeno, budući da svi nedostaci ostaju trajno vidljivi, tehnolozi Mapei Croatia svojim su savjetima pružili dodatnu podršku izvođačima.

U PRVOM PLANU

SILANCOLOR TONACHINO je paropropusna vodoodbojna završna dekorativna silikonska žbuka koja se koristi u povezanim toplinsko-izolacijskim sustavima (ETICS). Sadrži sintetička vlakna koja osiguravaju odličnu otpornost na mikropukotine.

SILANCOLOR TONACHINO savršeno prianja na sve vrste uobičajenih i isušujućih žbuka te dobro vezane stare boje. Njena vodoodbojna priroda štiti podlogu od kemijske agresije, ne prlja se lako, trajna je, UV stabilna i postojana na čišćenje zadržavajući ujedno sve svoje kvalitete tijekom vremena. SILANCOLOR TONACHINO dostupan je u granulacijama 0,7, 1,2, 1,5 i 2 mm.


Nanošenje prvog armirajućeg sloja prije utiskivanja MAPETHERM NET mrežice.

VAŽNOST ENERGETSKE ODRŽIVOSTI

Mapei kao vodeći svjetski proizvođač kemijskih proizvoda za graditeljstvo ulaže velike napore u istraživanje i razvoj proizvoda i sustava koji će omogućiti veću energetsku učinkovitost.

Kako je naš moto da ne možemo govoriti o energetskoj učinkovitosti i održivosti ako i sama tvrtka nije energetski učinkovita i održiva, tako su i proizvodni pogoni tvrtke Mapei u Italiji opremljeni solarnim panelima koji proizvode do 35 % potrebne energije za rad.


Nanošenje i završna obrada detalja zaštitnom dekorativnom žbukom SILANCOLOR TONACHINO 1,2 mm.

Osim toga, proizvodni pogoni strateški su locirani kako bi se učinkovitom dostavom, uporabom željezničkog prijevoza i proizvodnjom u blizini svojih tržišta smanjila uporaba pogonskih goriva kao i posljedično zagađenje zraka.

Važno je naglasiti da je većina Mapei proizvoda proizvedena od recikliranih materijala s vrlo niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva.

Upravo na ovim vrijednostima stvaramo rješenja koja nudimo investitorima, projektantima i izvođačima prenoseći im svoja iskustva i znanja kako bi i oni svoje objekte gradili u skladu s inovativnim rješenjima koja će omogućiti izgradnju održivih zgrada.


Nanošenje i završna obrada detalja zaštitnom dekorativnom žbukom SILANCOLOR TONACHINO 1,2 mm.

TEHNIČKI PODACI
  • Obiteljska kuća, Koprivnica
  • Investitor: privatna osobna, Koprivnica
  • Vrijeme izvođenja radova: lipanj-kolovoz 2019. godine
  • Izvođač fasaderskih radova: SDMS gradnja d.o.o., Reka
  • Mapei distributer: BMD Stil d.o.o.
  • Mapei koordinatori: Krešimir Dobranić

PROIZVODI MAPEI
Toplinska izolacija: Mapetherm AR1 GG, Mapetherm Net, Mapetherm STR-U, Silancolor Base Coat, Silancolor Tonachino

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi