Kako bi postigli idealno ravne površine, bez dodatne potrebe za izravnavanjem i niveliranjem, odnosno povećanjem visine podova, tekući odnosno anhidritni estih postavlja se kao najbolje rješenje.

Uštede na visinama koje se ostvaruju izvedbom tekućeg estriha mogu se iskoristiti za dodatnu toplinsku ili zvučnu izolaciju podova. Tekući estrih je idealno rješenje za podna grijanja, s obzirom da u potpunosti ispunjava prostor oko instalacija, što rezultira bržom i učinkovitijom raspodjelom topline na podnim površinama.

Također ga odlikuje odlična provodljivost topline, i brza prohodnost izlivenih površina, cca 24 sata, te visoka tlačna čvrstoća ≥ 25 N/mm2. Ne smije se koristiti u vlažnim prostorijama.

Priprema podloge

Ukoliko postoje neravnine u podlozi veće od 8 cm, potrebno ih je popuniti prije impregniranja podloge, koja se kod vezanog estriha vrši s vezivnim predpremazom Lasselsberger-Knauf Nivogrund. Uz zidove i stupove postavljaju se rubne izolacijske trake.

Kod estiha na razdjelnom sloju ili plivajućeg estiha, potrebno je postaviti dodatno i razdvajajuću foliju. Kod izvedbe uobičajenih estiha, dilatacijske površine iznose cca 20 m2, dok je kod tekućeg estriha moguće izvesti površine bez dilatacijskih fuga, osim kod podnog grijanja gdje dilatirane plohe ne bi smijele biti veće od 300 m2.

Izvedba

Ovisno radi li se o vezanom estrihu, estrihu na razdjelnom sloju ili plivajućem estrihu, tako variraju i minimalne debljine sloja su:

  • Vezani estrih: 2,5 cm
  • Estrih na vezanom sloju: 3,0 cm
  • Plivajući estrih: 3,5 cm

Estrih se izlijeva u odgovarajućim debljinama, koja se određuje nivelirima tj. tronošcima, te izravnava i odzračuje specijalnom letvom, prolskom u dva okomita smjera.

Oblaganje

Očvrsnula podloga omogućava izvedbu svih vrsta podova, keramičkih, od parketa, PVC obloga koje se postavljaju u javnim objektima (npr. bolnice), ili tekstilne obloge u poslovnim objektima. Važno je napomenuti da se očvrsli estrih suši 7 dana/cm.

CEMIX CROATIA d.o.o.
CEMIX CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi