Sve veća potreba za ETICS sustavima gdje su kvaliteta, pouzdani održivi materijali i zaštita od požara nužni, dovodi do odabira sustava temeljenih na izolaciji od kamene vune. Različite zidne konstrukcije i područja primjene zahtijevaju različita izolacijska rješenja. ROCKWOOL je razvio široku paletu proizvoda koji zadovoljavaju potrebe tržišta za različitim formatima, mehaničkim karakteristikama i svojstvima izolacijskih materijala.

Detalji izvedbe

Nanošenje ljepila na ploče

Ljepilo se na ploče može nanositi na 2 načina. Ljepilo se nanosi s jedne strane ploče, po svim rubovima u trakama širine 5-10 cm te s po tri točke u sredini ploče, promjera 10-15 cm. Minimalna kontaktna površina između podloge i izolacijske ploče mora biti 40% površine ploče.

Kad su površine zidova na koje se postavlja izolacija gotovo potpuno ravne, zbog dimenzijske stabilnosti ploča od kamene vune, može se koristiti i potpuno prekrivno nanošenje nazubljenim gleterom.

Postavljanje ploča

Postavljanje ploča kamene vune izvodi se odozdo prema gore s horizontalnim pomakom od približno pola ploče. Prvi red ploča treba biti odignut minimalno 30 cm od okolnog terena.

Na uglovima objekta, po visini, ploče se naizmjenice preklapaju, odnosno izvodi se tzv. vez na češalj.

Spojnice (fuge) izolacijskih ploča ne smiju biti u liniji s rubovima otvora zbog povećanih naprezanja na uglovima koja mogu uzrokovati pukotine. Iz istog razloga, potrebno je i dodatno armirati uglove otvora u armaturnom sloju.

Izvedba oko otvora

Pri izvedbi kontaktnih fasada veliku pozornost treba obratiti i na izvedbu detalja. Pravilno izvedeni detalji spojeva bitno utječu na trajnost i funkcionalnost kontaktnih fasada. Jedan takav primjer je spoj izolacije i prozora. Ukoliko detalj nije pravilno izveden može doći do pojave kondenzacije vlage u prostoru. Za ispravnu izvedbu izolacije prozorske špalete koriste se ROCKWOOL izolacijske ploče standardne gustoće Frontrock RP-PT (S) debljine od 2 do 5 cm.

Izvedba pričvrsnica

ROCKWOOL fasadne ploče mehanički se pričvršćuju pričvrsnicama koje moraju prolaziti kroz sloj ljepila između ploče i podloge. Prema HUPFAS-ovim* smjernicama preporučena je izvedba „W – sheme“ pričvrsnica. Rub rozete pričvrsnice mora biti odmaknut 8 cm od ruba ploče, a ukupni broj pričvrsnica koje su potrebne za pričvršćivanje ovisi o opterećenju vjetrom i nosivosti odabrane pričvrsnice na podlozi.

*Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava

Ukoliko je površinska izvedba pričvrsnica, gornja površina rozete mora biti u istoj ravnini s površinom izolacijske ploče. Iz tog razloga, zbog preciznije izvedbe, preporuka je koristiti pričvrsnice s vijkom, no moguće je koristiti i udarne pričvrsnice.

Ukoliko je zahtijevana upuštena ugradnja pričvrsnica, preporuča se ROCKWOOL proizvod Frontrock Extra. Prilikom upuštene ugradnje za ostale proizvode potrebno je korisiti dodatni element za pričvršćivanje.

Nova ROCKWOOL ETICS paleta proizvoda: 

ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi