Hranjenje ptica važno je tijekom zimskih mjeseci jer tada teže same nalaze hranu. Želite li im pomoći možete kupiti hranilicu za ptice, ili još bolje izraditi je sami.

Najlakše je izraditi hranilicu od praznog tetrapaka za mlijeko. Najprije ga dobro isperite. Zatim s prednje i stražnje strane skalpelom izrežite po jedan prozor (prethodno označite gdje ćete rezati), a dio koji je preklopljen skratite kako bi ostao samo uski dio. Napravite rupu na gornjem dijelu tetrapaka i kroz nju povucite uzicu s kojom ćete objesiti kućicu. Tetrapak možete obojiti, ali vodite računa da ne koristite jarke boje jer bi mogle preplašiti ptice. Ako ćete nanositi više slojeva boje obavezno pričekajte da se prethodni sloj najprije dobro osuši. Pomoću komadića drveta, štapića ili bilo čega drugoga možete napraviti dio na kojem će ptice moći stajati. Dovoljno je da ga zalijepite ljepilom, a nakon što se posuši ne bi bilo loše upotrijebiti i ljepljivu traku za dodatno učvršćivanje.

Hranilicu za ptice možete napraviti od raznih mreža, cijevi ili, na primjer, frizbija. Odlučite li se za frizbi trebate samo izbušiti četiri rupe i kroz njih provučete špagu ili stare vezice od tenisica. Nakon toga napravite zajednički čvor na vrhu koji mora biti čvrst. Ostavite samo mjesto koje će poslužiti za provlačenje rupe na granu i vaša hranilica je gotova.

Budite blagonakloni prema pticama i pomognite im kada im je to potrebno. Hranilica će uzeti malo vašeg vremena, a osjećat ćete zadovoljstvo.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi