Tavanski prostori često stoje neiskorišteni, ili samo služe za pohranu stvari. Unatoč tome, u svrhu bolje toplinske i zvučne izolacije tavanski pod trebalo bi izolirati. Kuća koja ima dobru izolaciju traži mnogo manji i jeftiniji sustav ili način grijanja, dok u kući s lošom izolacijom toplina izlazi putem krova, zidova, podova, kroz dimnjake, vrata i prozore.

Odgađate li izolaciju poda tavana zbog cijene trebate znati da će vam se ulaganje definitivno isplatiti jer ćete kroz nekoliko godina primijetiti da su se računi za grijanje smanjili. Materijale za izolaciju pokušajte kupiti po sniženim cijenama i na sezonskim popustima. Iako se izolacija tavanskog poda itekako isplati, može stvoriti ogroman nered jer se u slučaju da je pod od drveta moraju dizati podnice, a betonski pod treba kopati. Količina topline koja se gubi kroz podove, također ovisi o njihovoj vrsti i izoliranosti poda. Materijali kojima se može izolirati pod su XPS ploče, kamena vuna i dr…)

Izolacija tavanskog poda može se napraviti na razne načine. Najjednostavnije je položiti aluminijske folije ili folijom kaširane bitumenske ljepenke ispod podloge tepiha. Na hladne betonske podove mogu se položiti etilenska folija i stiropor ploče koje se zatim pokriju OSB pločama, brodskim podom i dr. materijalima (spoj pero-utor). Drveni podovi mogu se obložiti pločama koje se sastoje od tvrdih i mekih vlakana. Želite li spriječiti povisivanje drvenog poda trebate ga skinuti i između nosača staviti ploče od stiropora ili mineralne vune. Bitno je da među podnicama nema pukotina – prije nego krenete s postavljanjem obloga zatvorite sve pukotine.

Za izolaciju poda tavana najčešći je odabir mineralna staklena ili kamena vuna. Tako napravljene staze najlakše je polagati. Tržište nudi velik izbor proizvoda, pa se tako mogu naći i grubo pluteno brašno, kuglice od stiropora za nasipavanje, stiropor (ekspandirani polistiren)… Odlučite li se za izolaciju poda i korištenje mineralnih vlakana preporučuje se nošenje gumenih rukavica, odjeće dugih rukava i maske za lice. Uz kamenu vunu najpopularniji materijal za izolaciju tavanskog poda je stiropor, no zahvaljujući vlaknastoj strukturi i mogućnosti da zvučnu energiju pretvara u toplinsku kamena vuna ipak ima veću zvučno-izolacijsku snagu.

Izolacija tavanskog poda koji se ne koristi posebno se preporučuje za obiteljske kuće s lošom izolacijom krova jer će rezultirati velikim uštedama s grijanjem tijekom zimskih mjeseci i hlađenjem ljeti.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi