Kuća koja iznenađuje svojim ekskluzivnim detaljima i neobičnom koncepcijom – arhitekti su htjeli na prvo mjesto postaviti emocionalni aspekt stanovanja. Tako bi ova kuća trebala biti pravi prostor za opuštanje nakon svakodnevne izloženosti stresu na poslu. Svojevrsni minimalizam je bila očita misao vodilja prilikom planiranja – reducirani izbor boja i materijala, zaštićene terase i s mnogo ljubavi odabrani detalji: ‘prozor za sjedenje’ u kuhinji ili ‘yoga podest’ sa sobnim vodoskokom na galeriji, te stakleni plinski kamin između kupaonice i spavaće sobe.

Tlocrt je klasično raspodijeljen: jako frekventna područja kao što su dječja soba, radna soba i kuhinja nalaze se u prizemlju, a dnevni boravak i spavaće sobe na gornjoj etaži. Na taj način u pravilu se obje etaže po želji mogu odvojiti u dvije stambene jedinice, pri čemu je prizemlje bez pregrada. Povezane površine, prozori i vrata bez okvira, klizna unutarnja vrata u visini cijele prostorije i vizualno slobodno lebdeće stepenice sa staklenom stijenom oblikuju ležernu i transparentnu stambenu atmosferu.


Dnevni boravak se nalazi u privatnom povučenom dijelu na gornjoj etaži i staklenim pročeljem kreira izlog prema krajoliku.

Vrlo dobro izolirani plašt kuće s ekološki prihvatljivom izolacijom od drvenih vlakana, koja odgovara zahtjevima energetski certificirane pasivne kuće, za arhitekte je bila pretpostavka koja se podrazumijeva za stambenu kuću budućnosti.


Velika kuhinja s blagovaonicom u prizemlju glavni je prostor komunikacije i boravka, staklena vrata u visini prostorije spoj su prema predsoblju.

Fasada s izbočenom gornjom etažom obložena je aluminijskim spojnim pločama koje izgledaju kao imitacija drva koju nije potrebno održavati. Ostali neobični detalji su krovovi sa skrivenom rasvjetom, koji ujedno izgleda kao da lebdi iznad kuće, a balkon koji se nalazi iza fasade sa staklenim rukohvatom, kompletno se proteže ispred garderobe, spavaće sobe i wellness-kupaonice.

Nadalje, korišten je zvučno izoliran krov, koji osigurava više mira na gornjim etažama. Centralna automatika kuće omogućava upravljanje preko pametnog telefona, kompjutera ili tipki unutar kuće, a osigurava upravljanje žaluzinama, svjetlom i sigurnosnom tehnologijom, zračenjem i grijanjem, ali ima integriranu i elektroniku za zabavu.


S ljubavlju odabrani detalji, poput regala integriranog u zid sa zaobljenim uglovima i "prozorom za sjedenje", tvore posebnu udobnu atmosferu stanovanja.

Sve se odvija preko miniservera. Ako je optimalno orijentirana prema jugu, pasivnoj kući nije potrebno grijanje. Fotonaponski uređaj spojen je i na stanicu za punjenje električnih automobila integriranu u vanjskom zidu kuće, kako bi se proizvedena struja većim dijelom koristila za vlastite potrebe, s konstantnim povećavanjem cijene električne energije u ekonomskom pogledu ima sve više smisla. Tako ukućani mogu energiju puniti ne samo psihički, već i fizički.


"Soba za mlade" u prizemlju može se od radnog prostora i spavaćih soba (vidi gore) odvojiti kliznim vratima.

  • PROJEKT: Musterhaus Ambienti +
  • IZVOĐAČ: Regnauer Hausbau
  • KONTAKT: www.bautipps.de/regnauer
  • DIMENZIJE: 15,25 × 8,90 m
  • STAMBENI PROSTOR:
    • Prizemlje: 122 m2
    • Kat: 108 m2


Motiv zaobljenih uglova nalazi se također i na pregradnim zidovima. Velika i dobro osvijetljena garderoba dostupna je iz hodnika i spavaće sobe.

KOMENTAR REDAKCIJE

"Nesvakidašnji tlocrt koji zahtijeva pomno promišljanje – i potiče ga. Kuhinja kao centralni stambeni dio je već stari poznati koncept, no dnevni boravak na gornjoj etaži je vrlo neobičan izbor. Dječje sobe su planirane u blizini kuhinje, što nudi mogućnost jednostavnog držanja male djece na oku, a mladeži osigurava više privatnosti."

Izvor: magazin Hausbau br. 71

Sadržaj broja:
5 kuća koje proizvode više energije nego što troše
Prozori i stakla
Grijanje pomoću sunca
Kuće na padini
Renoviranje
Energetska učinkovitost

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi