• Izvođač: Gradnja d.o.o. Osijek
  • Primijenjeni PERI sistemi: Rosett, DK tehnika sidrenja, VARIO GT 24 nosači

Tvrtka Gradnja d.o.o. Osijek bila je izvođač radova na objektu Bioplinsko postrojenje Žito. Na gradilištu se javila potreba za velikom količinom kružne oplate za izvedbu fermentora i postfermentora. Tako je izrađeno nekoliko spremnika – svi spremnici rađeni su u dva horizontalna i dva vertikalna takta, visina oplate iznosila je 3,9 m, visina betoniranja 1. takta 3,6 m te 2. takta 3,4 m.

Odlučili su se za PERI VARIO GT 24 zidnu oplatu s nosačima koja je bila cjenovno povoljna alternativa uslijed jednakih polumjera. Oplata je montirana prema zahtjevima projekta, a oplatni elementi optimizirani u pogledu polumjera i visine betonaže. Zakrivljenost oplate postignuta je remenatama montiranim između oplatnih ploča i nosača. Navedeni sistem ima nešto veće ulazne troškove, ali kroz veći broj obrtaja daje najekonomičnije rješenje.

Korištenjem PERI VARIO GT 24 oplate ujedno je smanjen broj prodora kroz beton (sidrenih pozicija) čije zatvaranje predstavlja znatan trošak. Za zatvaranje sidrenih pozicija koristila se PERI DK tehnika sidrenja koja se pokazala kao idealno rješenje za zadovoljavanje uvjeta vodonepropusnosti i plinonepropusnosti. PERI VARIO oplata omogućila je zahtjev klijenta da sidrene pozicije ne probijaju beton u području u kojem se skuplja plin te je sidrenje izvedeno iznad i ispod tog područja.

Za vertikalne taktove kao podest za montažu oplate korištena je PERI UP modularna skela u kombinaciji sa GT 24 nosačima. Primjenom PERI GT 24 nosača omogućeno je stavljanje redova profila (i sidrenih pozicija) na razmak veći od 2,0 m.

Prednosti PERI UP skele, kao što su velika nosivost, brza montaža, krutost te mogućnost premještanja dizalicom, znatno su ubrzale dinamiku izvođenja radova.

Izvor: PERI oplate i skele d.o.o.

PERI oplate i skele d.o.o.
Dostava i montaža na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi