U fazi ste uređenja vašeg doma i jedna od stavki je izbor podne obloge? Ako ste se odlučili na parket, ovaj članak je za vas! Pročitajte savjete o postavljanju i održavanju parketa kako bi što duže uživali u svom novom podu.

Parket, kao prirodan materijal proizveden od drveta, sam po sebi daje osjećaj topline, dugovječan je, a oštećenja koja se s vremenom pojave lako se mogu otkloniti brušenjem i lakiranjem. Razlike u boji i strukturi godova na daščicama su uobičajene, a posebno su izražene kod većih dimenzija dasaka, intenzivnijih boja te niže klase parketa.

Parket se održava suhom ili navlaženom krpom te sredstvima za čišćenje namijenjenih drvu. Također je poželjno zaštititi parket od povlačenja namještaja jer mogu ostati ogrebotine ili udubljenja.

Postavu parketa povjerite profesionalnom registriranom parketaru, koji vam može dati i garanciju za izvedene radove. Prvo što će napraviti je izmjeriti vlagu u betonskoj podlozi koja ne smije biti veća od 2%. Parket reagira na vlagu pa može doći do njegovog bubrenja ili utezanja, potrebna mu je prilagodba na prostor u koji će se postaviti. Dodatno „sušenje“ parketa nije potrebno jer se parket prodaje nakon što je u proizvodnji prošao sušenje u sušarama. Dozvoljena vlaga je između 7 i 10%. Ako vam se parket odlijepio i odigao od podloge, problem nije u parketu već u vlazi podloge, prodora vode iz drugih izvora ili loše izvedene hidroizolacije ne samo na podu već i u temeljima, fasadi ili terasi. U slučaju novogradnje, vlaga se može smanjiti postavljanjem parne brane ili ugradnjom suhih estriha, ali samo u slučaju vlažnosti do 4%. Međutim, vlaga iz zidova može se smanjiti samo isušivačima zraka.

Nakon što se mjernim instrumentom ustanovilo da je vlaga manja od 2%, podloga se čisti od prašine, te mora biti ravna, bez pukotina, otporna na pritisak i savijanje, završno obrađena, čvrsta na smicanje i upijajuća. Dodatna preporuka je impregnacija podloge poliuretanskim premazima čime se pod dodatno štiti od zaostale vlage, a betonska podloga dodatno očvršćuje.

Ovisno o parketu i načinu slaganja, koriste se određena ljepila, stegači, ovlaživači i isušivači zraka kako bi drvo manje „radilo“, a detaljnije o svim načinima, kao i dodatne upute, pročitajte na linku.

 

PANON d.o.o.
PANON d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja, dostava i ugradnja na području cijele Hrvatske i Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi