Prilikom rješavanja stambenog pitanja brojne obitelji muči velika dvojba – je li pametnije kupiti stan ili sagraditi kuću?

Kupnja stana iziskuje manji angažman oko same kupnje, kraći rok useljenja, te dugoročno manja ulaganja.

Prednosti kuće

S druge strane, unatoč dugoročnom održavanju i dužem roku useljenja komfor koji pruža vlastita kuća, mogućnost velike okućnice, te donošenje samostalnih odluka, plusevi su zbog kojih većina ljudi stavlja na vagu ove investicije.

Pitanja koja si svatko postavi prije samog obilaska ponuđenih zemljišta na tržištu su sljedeća:

  • Gdje kupiti parcelu?
  • Koja je realna cijena?
  • Isplati li se uložiti u izgradnju vlastite kuće?

Kako odabrati lokaciju

Glavni faktor određivanja cijene građevinskog zemljišta jest lokacija. Naravno, ovisi i o dostupnoj infrastrukturi, vode, plina, kanalizacije, uređenosti cesta, blizini javnog prijevoza, susjedstvu, vrsti terena. Cijena parcele također ovisi i o veličini i atraktivnosti, te njezinoj namjeni prema GUP-u, ali naravno zadnju riječ daje prodavatelj.

Kao i što se samih stanova tiče, najpopularniji kvartovi su oni u užem i širem centru grada, pa je tako, na primjer, u Zagrebu prosječna cijena za Donji grad oko 800 eura po metru kvadratnom, a odmah iza visoko mjesto drži Medveščak s 547 eura po kvadratu.

Također, vrlo su popularne obiteljske četvrti poput Trešnjevke, Maksimira, Novog Zagreba, u blizini javnog prijevoza, oko Bundeka, te Trnje.

Dostupnost zemljišta za izgradnju

Veliki problem kupnje zemljišta u gradu, na tim dostupnijim lokacijama po pitanju prijevoza jest nedostatak ponude. Nažalost, većina slobodnih zemljišta već je pretvorena u stambene zgrade, a ona zemljišta koja su ostala dostupna za prodaju, najčešće se kupuju zajedno s nekim objektom na parceli.

Česti su slučajevi kupnje stare kuće, ponekad čak i ruševne, te se one kupuju isključivo zbog zemljišta. U tim slučajevima, vlasnici se znaju zaigrati s cijenom s obzirom na to da računaju i objekt na njoj unatoč njegovom stanju, a dosta puta zna biti isključivo za rušenje.

Velika ponuda dostupnih zemljišta, gdje su dakako i manje cijene, upravo zbog lokacije i dostupnosti jest jug Zagreba, te četvrti kao što su Brezovica, Odra, Mala Mlaka, Blato i slično…

Ondje je cijena kvadrata ponekad i manja od 100 eura po metru kvadratnom, te su prodavatelji skloni i dogovoru oko cijene, ali nažalost vrlo je mala potražnja, pa tako zemljišta ostaju prazna.

Cijena na tržištu

Agencije za nekretnine kvart Blato navode kao jedan od perspektivnijih za izgradnju, s obzirom na to da se nalazi u neposrednoj blizini Arene Zagreb i Laništa, koje se prošlih godina uvelike razvilo kao stambeno naselje.

Trenutačna cijena kvadrata ondašnjeg zemljišta iznosi oko 130 eura po metru kvadratnom, a procjenjuje se kako bi s dodatnim razvitkom naselja cijena mogla i rasti. Odluku o investiciji svoje prve nekretnine svatko od nas određuje sam.

Trenutačno stanje tržišta donosi nam situaciju u kojoj su kuće kao stambeni objekti u nižoj klasi po cjenovnom rangu u odnosu na stanove.

Ono što stvara problem tržišta jest da iako je cijena kvadrata kuće ispod svake vrijednosti, ukupna cijena kuće jest poprilična zbog količine kvadrata, i okućnice, pa je tako i sama prodaja otežana. Svatko tko kupi nekretninu, želi je prilagoditi sebi, pa je tako prodaja kuća mala u odnosu na prodaju stanova.

Najčešće situacije upravo zbog ubrzanog načina života jesu da velika većina populacije odabire stan kao svoju nekretninu, te dugoročno razmišljajući o svojim budućim generacijama, gledaju na to kao bolju opciju.

Uložiti u zemljište na odličnoj lokaciji, i svoju nekretninu prilagoditi upravo svojim potrebama jest odličan potez, ali imajte na umu svoju budućnost, i želje koje biste voljeli kasnije realizirati. Istini za volju, svaki od ovih odabira ima svoje prednosti i mane, a na vama je da odlučite koja investicija vas čini sretnijima.

Image
Ivana Tešanović

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi