Na ulazu prema šetnici Lungomare Plaza podno novog Grand Park Hotela u Rovinju, kraj gradskog bazena i plivališta Delfin, uređen je pristupni plato s recepcijom za hotele na otocima Sv. Andrija i Sv. Katarina.

Građevina s recepcijom i kafićem, trg i rekonstruirane prometnice koje su omogućile funkcionalniju regulaciju prometa oblikuju atraktivan i pristupačan novi javni prostor. Ove su godine radovima sanirane pukotine te ojačani stupovi i stropna ploča Mapei FRP sustavom koji čini cjelovita linija kompozitnih materijala od izrazito otpornih vlakana i polimerne smole.

Kompoziti s polimernom matricom, kao što je FRP, općenito su sastavljeni od epoksidne smole, a ojačanja čine karbonska, staklena, bazaltna i čelična vlakna visokih mehaničkih karakteristika. Tako matrica osim zaštitne funkcije ima i ulogu prijenosa opterećenja.

SANACIJA STUPOVA

Nakon pripreme i čišćenja podloge stupova, uklanjanjem slabo vezanih i trošnih dijelova betona, te ispiranja površina vodom armatura je očišćena i premazana antikorozivnim premazom MAPEFER 1K, koji je nanesen u dva sloja kako bi zaštitio armaturu od nastanka hrđe.


Stanje stupova prije sanacije.

Stupovi su potom reprofilirani reparaturnim mortom MAPEGROUT T6 u jednom sloju, u debljini 1 – 3 cm, a reprofilirana površina zaglađena je kako bi se dobila što ravnija podloga prije izvođenja ojačanja.

Prvi korak statičkog ojačanja stupova bilo je nanošenje temeljnog epoksidnog premaza MAPEWRAP PRIMER 1 koji služi za konsolidaciju površine na koju se nanose ojačanja. Na još svjež temeljni premaz nanesen je dvokomponentni tiksotropni mort MAPEWRAP 11 u sloju 1 – 2 mm kojim se dodatno izravnala površina i zaoblili krajevi stupa.


Prvi korak statičkog ojačanja – nanošenje temeljnog epoksidnog premaza MAPEWRAP PRIMER 1.

Sljedeći korak bilo je nanošenje impregnacijske epoksidne smole MAPEWRAP 31 u koju se utapala tkanina od karbonskih vlakana MAPEWRAP C UNI-AX 300/30. Na postavljenu je tkaninu još jednom nanesena impregnacijska smola MAPEWRAP 31 koja je završno posuta kvarcnim pijeskom radi omogućavanja prionjivosti završnih materijala.

Tkanina MAPEWRAP C UNI-AX 300/30 visokih je mehaničkih svojstava, težine 300 g/m2 i širine 30 cm, a postavljena je po cijeloj visini stupova s uzdužnim preklopom od 20 cm te 5 cm preklopom po visini.

SANACIJA STROPNE PLOČE

Sanacija gornjeg dijela ploče započela je čišćenjem i proširenjem pukotina koje su sanirane dvokomponentnom epoksidnom smolom EPOJET te posute kvarcnim pijeskom.

Nakon sanacije pukotina podloga je pripremljena brušenjem i pranjem te izravnavanjem reparaturnim mortom MAPEGROUT T60 kako bi bila spremna za postavljanje statičkog ojačanja. Na podlogu je naj-prije nanesen temeljni epoksidni pre-maz MAPEWRAP PRIMER 1, na koji je, dok je još bio svjež, nanesen sloj epoksidnog ljepila za konstrukcijska ojačanja ADESILEX PG1 u sloju 1 – 2 mm.


Tkanina MAPEWRAP C UNI-AX 300/30 postavljena je po cijeloj visini stupova s uzdužnim preklopom od 20 cm te 5 cm preklopom po visini.

Epoksidno ljepilo ADESILEX PG1 naneseno je i na poleđinu karbonske lamele CARBOPLATE E170/50/1,4, modula elastičnosti 170 GPa, širine 50 mm i debljine 1,4 mm, nakon čega je ona postavljena i utisnuta na mjesto ojačanja ploče. Metalnim valjkom istisnut je višak ljepila čime je osigurana potpuna zalijepljenost lamele na konstrukciju.

Lamela je zatim zagletana epoksidnim ljepilom te posuta kvarcnim pijeskom radi ostvarivanja dobre prionjivosti sljedećih slojeva.

Na zadovoljstvo svih uključenih strana uspješnom sanacijom postignuta je nova razina statičke stabilnosti i sigurnosti građevine, a svojim atraktivnim izgledom i lijepom lokacijom hotelska recepcija i caffeteria Fermata Caffè i dalje će udovoljavati i najzahtjevnijim gostima, kako onima koji čekaju brod na pristaništu Delfin, tako i onima koji šetaju novom rovinjskom šetnicom uz Grand Park Hotel Rovinj.


Gornji dio stropne ploče ojačan je karbonskim lamelama CARBOPLATE E170/50/1,4.

TEHNIČKI PODACI

  • Island Hotels Reception & Fermata Caffè, Rovinj
  • Vrijeme izvođenja radova: ožujak 2019. godine
  • Investitor: Maistra d.d., Rovinj
  • Projektant: Studio 3LHD d.o.o., Zagreb
  • Projektant konstrukcije: Ivan Palijan, dipl. ing. građ., Palijan d.o.o., Zagreb
  • Nadzor: Zlatko Marić, Dino Prašljević, Ramus d.o.o., Nova Vas
  • Glavni izvođač: Međimurje graditeljstvo d.o.o., Čakovec
  • Izvođač radova sanacije: Gradisan j.d.o.o., Zagreb
  • Mapei koordinatori: Marko Iveković, dipl. ing. građ., Darko Žilić

PROIZVODI MAPEI

  • Sanacija stupova i stropne ploče: Adesilex PG1, Carboplate E170/50/1,4, Epojet, Mapefer 1K, Mapegrout T60, MapeWrap 11, MapeWrap 31, MapeWrap C UNI-AX 300/30, MapeWrap Primer 1, Quartz 1,2

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi