Ovi dijelovi stana moraju maksimalno zadovoljiti funkcionalnu komponentu u dogovoru sa investitorom. Moraju sadržavati WC školjku, umivaonik za pranje ruku i prostor za pranje (tuš kada ili kada), prostor za odlaganje kozmetike i ručnika te ogledalo. Ukoliko nema odvojeni prostor za pranje veša, u kupaonicu se mora smjestiti i veš mašina, eventualno sušilica i košara za prljavi veš.

Svi ostali elementi mogu se kombinirati uz ove navedene, a ovise o veličini prostora (velika kada pored tuš kade, sauna, jacuzzi, bide, 2 umivaonika umjesto jednog, klupa za sjedenje i slično).

Gdje što smjestiti?

Pametnim rasporedom instalacija, može se maksimalno iskoristiti prostor tako da se ne dovede u pitanje funkcionalnost koja je ovdje zaista bitna. A kada se zadovolji taj funkcionalan dio, ostaje nam onaj estetski dio koji se ovdje može bez velikih teškoća dovesti do savršenstva.

Kada je riječ samo o WC-u, gdje nemamo kadu ni tuš kadu, uglavnom se u prostor smješta WC školjka i umivaonik sa ogledalom i prostor za ručnike. Treba smjestiti onaj minimalni dio ručnika i rezervnog toalet papira koji će se koristiti.

Male kupaonice

U malim kupaonicama bitno je odlučiti da li je kada potrebna u prostoru ili je dovoljno staviti samo tuš kadu koja može biti plitka ili duboka, većih ili manjih dimenzija. Na taj način se može dosta uštediti na prostoru koji se uvijek mora maksimalno iskoristiti. Treba koristiti svijetle nijanse keramike sa eventualno ubačenim tamnijim detaljima.

Zgodno je ako se može odijeliti prostor za veš mašinu od ostatka prostorije te se tako sakriti onaj dio prostora koji nikada nije baš lijep za gledanje (bojler, veš mašina, košara za prljavi veš, sredstva za čišćenje, za pranje veša, omekšivač…).

Velike kupaonice

U velikim kupaonicama se često dešava da se pretjeruje sa bojama i detaljima. Treba voditi računa o dijelovima koji se žele naglasiti. Ukoliko je to velika ugradbena kada, koja može dominirati u prostoru, može se naglasiti zid iza nje jačom bojom keramike ili jakom teksturom koja će dominirati prostorijom.

Uz dodatno naglašavanje ugradbenim rasvjetnim tijelima, zelenilom ili kamenčićima oko nje, ostali elementi trebaju samo slijediti tu liniju (eventualno oblaganje ugradbenog vodokotlića ili radne plohe na kojoj su umivaonici istim materijalom) i to će biti dovoljno.

Mudrim korištenjem ogledala i rasvjetnih tijela može se svaki prostor dodatno povećati i naglasiti onaj dio koji je najinteresantniji u prostoru. Ostalim detaljima tipa ručnika u dominantnoj boji keramike, kamenčićima i mirišljavim svijećama, zaokružit ćete cjelinu.

Autor: Jadranka Barac

Jadranka Barac diplomirala je unutrašnje uređenje prostora 1998. godine i od tada radi u struci. Vlastitu firmu pod nazivom Intra muros d.o.o. za projektiranje i dizajn interijera otvara 2006. godine te u kratkom periodu realizira niz projekata u suradnji s pojedincima i poduzećima usko vezanim uz područje dizajna, arhitekture i građevine.

INTRA MUROS d.o.o.
INTRA MUROS d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi