Istina, prije nešto više od pola godine, ime Irma se spominjalo u meteorološkim izvještajima o uraganu koji je bjesnio krajem kolovoza prošle godine Atlantikom. Meteorolozi imaju običaj nazivati uragane imenima po abecednom redu, kako se pojavljuju. No IRMA u našem članku, nije žensko ime, već je skraćenica graditeljskog pojma, koji u punom nazivu glasi: Inverted Roof Membrane Asembly.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Što u direktnom prijevodu, znači „sustav krova kod kojeg je (hidroizolacijska) membrana obrnuta. Kako je obrnuta i tko ju je i zašto obrnuo? Da li uragan Irma ima kave veze s tim? Idemo početi iz početka.

Klasični krovovi

Do 50-tih godina 20.stolječa, izvedba ravnih krovova, ako i je uključivala sloj toplinske izolacije, izvodila se na tzv. „klasičan" način, slojevima iznad nosive konstrukcije u slijedu odozgora prema dole:

1. hidroizolacija
2. toplinska izolacija
3. parna brana
4. nosiva konstrukcija

Obrnuti krovovi – početak i razvoj


Obrnuti krov bez balasta


Obrnuti krov s balastom

Obrnuti ili inverzni krovovi su se počeli izvoditi u Americi upravo 50-tih godina, ubrzo nakon II Svjetskog rata. Temelj za njihov razvoj, bila je pojava do tada potpuno novog materijala, ekstrudiranog polistirena, ili kako ga danas skraćeno nazivamo: XPS. Prva mu je uloga bila za izradu plutača za marince. Materijal je preko 30 puta lakši od vode, dakle dobro pliva. Pri tome ne upija vodu, što mu osigurava plutanje bez roka trajanja, a zbog velike razlike u specifičnoj masi, nije ga uopće lako potopiti.

‘ko bi doli, sad je gori…

Upravo je struktura zatvorenih ćelija koja ovom materijalu daje svojstvo da ne upija vodu, omogućila upotrebu ovog materijala na način na toplinska i hidroizolacija obrnu mjesta, odnosno zamijene mjesta. Otuda i naziv obrnuti krov, koji u pojednostavljenom prikazu izgleda ovako:

1. balast (npr. šljunak)
2. difuzni sloj
3. XPS toplinska izolacija
4. hidroizolacija
5. nosiva konstrukcija

EPS ili XPS – koja je razlika

Ekspandirani polistiren, ili kako ga skraćeno nazivamo EPS, također se proizvodi od granula polistirena, baš kao i XPS. Razlika je u načinu proizvodnje i bitnih svojstava koja iz toga proizlaze.

EPS ili kako ga se još popularno naziva Stiropor, sastoji se od kuglica polistirena koje se pod utjecajem vlage i temperature „napuhnu" (ekspandiraju) i ovisno o željenoj masi (10, 15, 20, pa sve do 30 kg/m3) formiraju u blokove 1 × 2 m, ih kojih se režu ploče željenih debljina. Materijal je lagan, odličan toplinski izolator, ali pije vodu, stoga ga možemo koristiti na ravnim krovovima u klasičnim sustavima gdje mora biti dobro zaštićen od utjecaja vlage iz grijanog prostora ispod ravnog krova ili kiše i vlage iz atmosfere. Štit ga parna brana s tople strane i hidroizolacija s vanjske, hladne strane krovne konstrukcije.

XPS upravo zbog strukture zatvorenih ćelija polistirena koji je nabujao uslijed djelovanja plina za pjenjenje, čini ovaj materijal otpornim na upijanje vode, čak i u uvjetima izloženosti materijala stalnoj vlazi ili vodi.

Specifična masa XPS-a koja se za osnovne namjene na krovovima ili za zaštitu zidova u zemlji, kreće oko 30 kg/m3 može se usporediti s najtvrđim EPS-om, ali samo uvjetno, i to upravo po tom svojstvu i niti jednom drugom. Naime, poznato je da je voda dobar vodič topline. Ako materijal upije vodu, više nije dobar toplinski izolator, stoga EPS nećemo stavljati kao toplinsku izolaciju u zemlju ili na obrnuti krov. Osim toga, XPS se odlikuje iznimnom tlačnom čvrstoćom, koja raste s neznatnim povećanjem njegove specifične mase.

Tako FIBRANxps s oznakom nosivosti 300 kPa, može izdržati tlačno opterećenje do 30 t/m2, pri čemu se ploča može deformirati do 10%. Za još jasniju sliku zamislimo pun šleper robe. Njegova je nosivost 24 tone! Slikovito prikazano bilo bi otprilike, kao da cijeli šleper pun robe, poput balerine „stoji na jednom kotaču", na površni od jednog kvadratnog metra XPS.

Za veća opterećenja proizvodi se FIBRANxps nosivosti 400, 500 i 700 kPa. U Fibranu smo, za sada samo pokusno, uspjeli proizvesti ploču tlačne čvrstoće 1000 kPa!!!

Gledano kroz povijest obrnuti su krovovi imali svoj razvojni put, koji je danas obremenjen novim zahtjevima, koji se vežu na propise o uštedi toplinske energije. Za zgrade javne namjene, od ove je godine već na snazi Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama („Narodne novine" broj 97/14., 130/14.) u kojem su implementirani zahtjevi za projektiranje zgrada gotovo nulte energije (tzv. NZEB). Za dvije godine, od 2020.-te, taj će se Propis primjenjivati i na privatne građevine.

ŠTO TO ZNAČI PREVEDENO U CENTIMETRE ZA RAVNE OBRNUTE KROVOVE?

To znači da će dosadašnjom praksom i kalkulacijom građevinske fizike dostatna debljina od 20-tak cm XPS-a na obrnutom krovu, narasti do prosječnih debljina i preko 30 cm. Sve ovisi o ostalim slojevima građevinskog sklopa. I što sad?

XPS se proizvodi ekstruzijom do maksimalne debljine 20 cm. Višeslojno se polaganje ploča iznad hidrozolacije do nedavno nije preporučivalo, zbog mogućeg zadržavanja vode između ploča XPSa čime bi se krov neporebno prohlađivao.

Upravo razvoj obrnutih ili IRMA krovova kao sustava, omogućava danas razne izvedbe, koje mogu ispuniti i najzahtjevnije uvjete.

Npr. FIBRANxps DUO krov, gdje se do 1/3 proračunate potrebne debljine XPS-a nalazi ispod hidroizolacije, a ostalih 2/3 se nalaze iznad. Na taj način lako dosegnemo ukupnu debljinu od 10+20=30 cm.

CTA FIBRANxps DUO krov
Ili FIBRANxps DUO-OPTIMO krov, gdje FIBRANxps INCLINE pločama u nagibu zamjenjujemo lagane betone kojima se u klasičnim krovovima izvode potrebni nagibi na krovovima. Osim male težine sloja, dobitak je i u dodatnim centimetrima izolacije.

I kao najnovije rješenje, imamo FIBRANxps SkinSeal krovove , gdje uz upotrebu difuzne membrane, koja služi kao sloj za redukciju vode, možemo izvoditi XPS.

FIBRAN rješenja

  • FIBRANxps DUO krov, gdje se do 1/3 proračunate potrebne debljine XPS-a nalazi ispod hidroizolacije, a ostalih 2/3 se nalaze iznad.
  • FIBRANxps DUO-OPTIMO krov, gdje FIBRANxps INCLINE pločama u nagibu zamjenjujemo lagane betone kojima se u klasičnim krovovima izvode potrebni nagibi na krovovima. Osim male težine sloja, dobitak je i u dodatnim centimetrima izolacije.
  • FIBRANxps SkinSeal krovove, gdje uz upotrebu difuzne membrane, koja služi kao sloj za redukciju vode, možemo izvoditi XPS.
FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi