Budite li se ujutro umorni i bez energije? Rješenje za zdrav san nije skup krevet od masivnog drveta, već kvalitetan madrac. Za Vas smo pripremili vodič koji će Vam pomoći odabrati madrac koji će odgovarati Vašem tijelu i kućnom proračunu.

Pri odabiru madraca ne odlučujte se prema cijeni. Ulaganje u kvalitetan madrac isplatit će Vam se na mnogo načina. Uporabom kvalitetnog madraca možete uštedjeti novac za masaže i rehabilitacijske vježbe, a ako se osvrnete unazad, smanjujete i rizik od kroničnog invaliditeta leđa koji pogađa velik dio populacije starije od 40 godina. I na kraju, što je najvažnije: nagrada kada se ujutro probudite odmoreni.

Kako odabrati madrac po mjeri?

Ispravna tvrdoća pri odabiru madraca je ključni parametar. Dobro je od početka uzeti u obzir da li Vam je potreban mekani, srednji ili tvrdi madrac. Odluka o mekoći madraca ovisi o Vašim osobnim preferencijama. Mekani madraci prikladni su za spavanje sa strane i na trbuhu tako da su zahvaljujući elastičnosti pogodni za starije osobe i za osobe s ortopedskim poteškoćama. Madraci srednje tvrdoće idealni su za one koji često mijenjaju položaj dok spavaju, a ujedno su i zlatni srednji izbor za bračne krevete. Tvrđi madraci općenito su najzdraviji izbor za djecu i ljude s većom težinom jer će im pružiti dovoljnu podršku za leđa.


Što se tiče visine madraca - što je ona viša, to je veća udobnost tijekom spavanja. Općenito se može preporučiti visina madraca od najmanje 15 cm. Za starije osobe i osobe s ortopedskim poteškoćama idealna visina je 20 cm i više.

S oprugama ili od pjene?

Svaki materijal i tip imaju svoje specifične karakteristike, prednosti i mane. Opruge su vrlo elastične i savršeno odgovaraju Vašem tijelu, pod Vašom težinom obično se ne uništavaju. Naprotiv, kroz madrace od pjene bolje prolazi zrak i dobro se odvodi toplina što će posebno cijeniti alergičari i ljudi koji se puno znoje.

Korisni savjeti za održavanje madraca:

  • Madrac bi trebao biti 20 cm duži od Vaše visine.
  • Odaberite tvrdoću madraca prema težini, najčešćim položajima za spavanje i starosnoj dobi.
  • Životni vijek madraca je oko 7 godina.
  • Optimalna visina madraca za ugodan san je 15 cm.
  • Kvalitetni madraci proizvedeni su od neopasnih materijala i označeni su certifikatom kvalitete.

Koliko novca uložiti u novi madrac?

Najjeftiniji madraci mogu se kupiti za 600 kuna, ali obično imaju manju nosivost, nedostaju im praktični pokrivači i zone udobnosti koje prilagođavaju tvrdoću madraca za svaki dio tijela. Do 1.500 kuna možete pronaći kvalitetan madrac s posebnim hipoalergenim ili ortopedskim svojstvima. Ako odlučite uložiti više od 1.500 kuna u madrac, pobrinite se da ima produljeno jamstvo.

Sponzorirani članak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi