Održivi materijali i resursi

14. i 15.02. u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju održani su 6. i 7. modul druge godine „Green Building Professional" programa 2012/2013. 6. modul odnosio se na temu "Pravni aspekti – EU standardi, Nacionalna zakonska regulativa, Međunarodni certifikati zelene gradnje (LEED; BREEAM; DGNB).

7. modul bio je posvećen održivim materijalima i resursima te njihovom utjecaju na održivost u arhitekturi i gradnji te utjecaju istih na okoliš. Bilo je govora o prirodnim materijalima te o onima koji su proizvedeni industrijski. Također, predavači su polaznike upoznali s najnovijim trendovima u primjeni građevinskih materijala u projektima zelene gradnje. Predavanja na ovom modulu imali su g. Kajo Ferić iz Cemexa, g.Sandro Vlačić iz Holcima i g.Luca Volpi iz španjolske tvrtke Societatorganica. O recikliranju građevinskog otpada, održivim materijalima i resursima te važnosti energetski učinkovite gradnje i racionalnog i odgovornog upravljanja zgrada razgovarali smo sa g. Luca Volpi.

P: PREMA ODREĐENIH ZAHTJEVIMA DO 2020. TREBALI BI RECIKLIRATI 70% GRAĐEVINSKOG OTPADA. TRENUTNO RECIKLIRAMO ISPOD 7%. MOŽETE LI NAM REĆI KAKAV JE SITUACIJA SA RECIKLIRANJEM GRAĐEVINSKOG OTPADA U ZEMLJAMA EUROPSKE UNIJE I NA KOJI NAČIN SE ISKORIŠTAVA POTENCIJAL GRAĐEVINSKOG OTPADA?

O: Teško je govoriti o EU uniji kao cjelini jer je situacija individualna od članice do članice te sve zavisi o trenutnom stanju građevinskog sektora u pojedinoj zemlji. To mnogo ovisi o cijeni građevinskog materijala i cijeni zbrinjavanja građevinskog otpada. U Austriji se reciklira gotovo 90% građevinskog otpada, jer je cjelokupan sistem postavljen tako da omogućava recikliranje različitih vrsta građevinskog otpada koji se onda koristi kao sirovina. Također tu je pitanje poreza i naknada koje se plaćaju za odlaganje građevinskog otpada.

U Španjolskoj npr. recikliranje građevinskog otpada nije značajno iz razloga što su imali veliki procvat i rast građevinskog sektora te regulativa jednostavno nije mogla pratiti taj "boom" i pojavu različitih
vrsta materijala, a i porez na ne zbrinjavanje otpada je mali stoga i s te strane nema poticaja da se količina recikliranog otpada poveća. Tako da imamo različite slučajeve od zemlje do zemlje. Kod koncipiranja strategije o recikliranju građevinskog otpada u obzir treba uzeti sve potrebne procese, provođenje kontrole i nadzora i veće poreze za odlaganje građevinskog otpada. S druge strane tu su materijali koji se bez problema zbog svoje velike vrijednosti recikliraju kao što je bakar.

P: DO 2020. TREBALI BISMO SMANJITI EMISIJU CO2 ZA 20%. SMANJENJE EMISIJE CO2 TJ, DJELOVANJE DA SE TO POSTIGNE ZAHTIJEVA NAPORE I PROMJENE NA RAZLIČITIM ASPEKTIMA ŽIVOTA I GOSPODARSTVA, OD PONAŠANJA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU DO DJELOVANJA I PONAŠANJA U MAKRO OKRUŽENJU, INDUSTRIJI, ENERGETICI I SL. NA KOJI NAČIN SE U GRAĐEVINSKOM SEKTORU MOŽE DOPRINIJETI SMANJENJU EMISIJE CO2?

O: Osim materijala koji se ugrađuju i samog načina i tehnologije kojom se proizvode, smanjenju emisije CO2 može se doprinijeti samim korištenjem i upravljanje zgrade, pogotovo se to odnosi na sisteme i načine grijanja i hlađenja, upravljanja rasvjetom i sl. U EU puno je propisa kako smanjiti emisiju CO2 kvalitetnim upravljanjem zgrade. Ukratko moramo graditi energetski učinkovite zgrade sa učinkovitim sistemima grijanja i hlađenja i uskladiti potrebe za komforom sa učinkovitim korištenje sustava u stambenom prostoru. Odabir ekoloških materijala individualna je stvar svakog pojedinca i njegove osviještenosti. Bitno je imati uvida utjecaja našeg svakodnevnog ponašanja na okolinu. Isto vrijedi i u prehrani, prijevozu i ostalim životnim segmentima.

P: POSTOJI OTVORENI I ZATVORENI KRUG TJ. ŽIVOTNI CIKLUS GRAĐEVINSKOG MATERIJALA. KAKO BI TO NAJJEDNOSTAVNIJE OBJASNILI.

O: Trebamo biti u u potpunosti svjesni cjelokupnog ciklusa materijala od proizvodnje, pa čak početne sirovine, do trenutka kada više nisu upotrebljivi i znati što se točno sa njima događa. Te biti svjesni da ne recikliranjem odbacujemo dragocjene resurse koji su ugrađeni u njih, te energije, koja je potrošena prilikom proizvodnje određenog materijala.

O recikliranju građevinskog otpada, održivim materijalima i resursima te važnosti energetski učinkovite gradnje i racionalnog i odgovornog upravljanja zgrada razgovarali smo s g. Luce Volpi

P: ŠTO JE S MATERIJALIMA KOJI SE NE MOGU RECIKLIRATI?

O: Puno ovisi o vrsti materijala. Materijal koji se ne može reciklirati možda se može upotrijebiti u neke druge svrhe s time da je to vrlo individualno i ovisno naravno o tehničkim karakteristikama materijala. No postoje strategije kojima se može produžiti "životni vijek" nercikliranih materijala, ako su dugotrajni.

P: KAKO MOŽEMO POVEĆATI UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU?

O: Moramo biti svjesni učinka tj. utjecaja koji ostvarujemo korištenjem zgrada. Moramo biti svijesni onih najbanalnijih stvari,od toga da ukoliko otvorimo prozor u prostoru koji se zagrijava da dolazi često do nepotrebnog gubitka energije, pa sve do puno kompleksnijih stvari kao što su projektiranje zgrada, odabir materijala i svih sustava koji će osigurati njezinu učinkovitost. Postoje vrlo jednostavne strategije kojih se treba pridržavati, a koje mogu dovesti do povećanja energetske učinkovitosti.

Uvijek možete za usporedbu uzeti energetski učinkovit objekt sa ljudima koji ne razmišljaju o utjecaju svojeg ponašanja na učinkovito korištenje tog objekta, i sa ponašanjem korisnika u objektu koji nije energetski učinkovit ali odovornim ponašanjem prema upotrebi vode i energije mogu ostvariti znatne uštede. Takvo istraživanje je provedeno u Francuskoj i pokazalo je da je objekt koji nije energetski učinkovit sa odgovornim ponašanjem korisnika imao manju potrošnju od objekta koji je energetski učinkovit ali sa neracionalnim ponašanjem korisnika. Ovo zahtjeva kompleksni pristup i u fazi planiranja i gradnje sudjelovanje različitih stručnjaka.

Izvor: magazin Hausbau br. 70

Sadržaj broja:
7 kuća za posao i stanovanje
Projektiranje bez prepreka
Krov-važan dio svake kuće
Kuće s kuhinjama iz snova
Legalizacija
Preuređenje:staro i novo
Energetska učinkovitost-prilog

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi